“Marhafehérje” vagy tejsavó fehérje?

Ha egy kicsit is elmélyedtél már a fehérjeporok rejtelmeiben, akkor valószínűleg benned is megfogalmazódott már a kérdés, hogy vajon a marhaprotein vagy a tejsavó fehérje a jobb választás! Az elmúlt években áttörő eredmények születtek a sporttáplálkozás iparágában, kiegészítők ezrei kerültek piacra csak azért, hogy Te minél könnyebben megtaláld a neked legmegfelelőbbet.

Csak hogy lásd, mit is jelent ez. Vajon több évtizeddel ezelőtt, milyen tudás és lehetőség állt rendelkezésükre a testépítőknek – gondolván ezzel Arnold Schwarzenegger generációjára. Nos, neked sokkal könnyebb helyzeted van! A marhaprotein, mint étrend-kiegészítő most kezdi csak bontogatni a szárnyait a táplálék-kiegészítők piacán, nem véletlen, hogy egyre többen kacsingatnak felé, mint alternatív fehérjeforrás.

De vajon valóban jobb, mint tejsavó társa? Nem jobb, vagy rosszabb, csak MÁS!

Marhafehérje

Biológiai érték

1 g fehérje esetén 4 kcal kalóriaértékkel számolhatsz, függetlenül a forrástól. Azonban a tested a bevitt fehérjének nem hasznosítja a teljes mennyiségét, azaz a 100%-át. Ennek a meghatározására szolgál a biológiai érték, vagyis a bevitt fehérje pontosan hány százaléka hasznosul a szervezetedben. A fehérjék közül a legmagasabb biológiai értékkel a tojás bír, a maga 94%-os adatával. A marhahús fehérjének a legérdekesebb aspektusa az, hogy amennyiben a legideálisabb táplálkozási feltételek adottak, megközelítően ugyanolyan jó értékeket produkál hasznosulás tekintetében, mint a tojás. A marhafehérjéd tisztában vagy vele igaz, hogy NEM a marha húsából készül?

Manapság trend a marhaproteinnek nevezett hidrolizált kollagén alapú fehérjepor. Ennek az egyértelmű előnye a laktózmentesség és az íz.
Mindenkinek a saját döntése az, hogy szeretne-e ilyen fehérjeforrást alkalmazni vagy sem. Azt fontosnak tartom elmondani, hogy ez a fehérjeforrás nem a marha húsából kerül kivonásra, hanem az állat kötőszöveteiből. Én azt javaslom ne használd, ha nem a laktózmentessége miatt választod.

A tejsavó birtokolja a legmagasabb biológiai értéket, minden étel között!

A tejsavófehérjék akár 159%-os biológiai értékkel is bírhatnak, attól függően, hogy milyen tisztaságú forrásból származnak. A hidrolizált kollagén értékeit nem leltem fel még a kutatásokban.

Ami a legtöbb marhaprotein előnyére írható az az, hogy többnyire ezek teljesen zsír-és szénhidrátmentesek. Tehát, ha biztosra akarsz menni a tejsavó esetében is, akkor olyan gyártótól kell választanod a fehérjeporodat, ami transzzsír-és cukormentes! A sok felesleges hozzáadott anyag mind-mind ront a tisztaságukon, legyen szó bármilyen típusról isMarhafehérje vagy tejsavó fehérje

Felszívódás

Az előző pontban leírtakhoz még az is hozzátehető, hogy a zsír és a cukor tovább ront még a fehérjék felszívódásán is, azaz a szervezeted emésztőenzimjei kétszer olyan intenzíven kell, hogy dolgozzanak ahhoz, hogy a fehérjéket aminosavakká bontsák. Laktózérzékenység esetén, a tejsavó fehérjében található tejcukor emésztési problémákat okozhat. Ennek kiküszöbölésére a tejsavó izolátum kiváló megoldást jelenthet. A marhafehérje emésztése a tejsavó proteinnel ellentéten nem az emésztőrendszerben, hanem a gyomorban történik.

Vitaminok, ásványi anyagok

Természeténél fogva a marhafehérje több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, viszont ez a tény egy jó minőségű fehérjepor esetében elhanyagolható, hiszen a legtöbbjük hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Íz

A tejsavó fehérje finom, a marhaprotein nem. Ez tény! Ha számodra fontos az ízvilág és nem csak a célt tartod a szemed előtt, aminek fejében bármilyen rossz ízű löttyöt képes vagy letuszkolni a torkodon, akkor nincs min gondolkodnod.

Összességében mindkettő mellett szólnak pro és kontra érvek, vagy ha erősen laktózérzékeny vagy, akkor nyilván korlátozott lehetőségeid vannak. Próbálgass és rájössz, hogy nekem melyik a megfelelőbb, de amennyiben teheted én a kiváló minőségű whey proteint javaslom Neked!

BEEF-Juice-bika

P. Csaba

P. Csaba

A Peak tartalomfejlesztőjeként dolgozom 2010 óta. A sport az életem része, és a Peakkel szorosan együttműködöm a férfi kiegészítők fejlesztésekor. Lassan 7 éve kizárólag a Peak-ben élek. Edző, és dietetikus vagyok.
P. Csaba
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

“Marhafehérje” vagy tejsavó fehérje?
2 szavazat, 4.50 átl. szavazat (89% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

“Marhafehérje” vagy tejsavó fehérje?
2 szavazat, 4.50 átl. szavazat (89% pont)
8298
Tudd meg
, ,