Hogyan készül a fehérjepor? Itt a fehérjepor kutató és fejlesztő történelem

Nem mindenki kíváncsi arra, hogy a mai csúcstechnológiás fehérjekoncentrátumok hogyan készülnek, vagy hogy miért kerülnek ilyen sokba. De ha tudni akarod, akkor olvasd el ezt a cikket! Ez nem olyan egyszerű, mint aminek tűnik .

Fehérjepor

A fehérjepor az alap ahhoz, hogy sportolói diétát tudj tartani, tehát az edzések meg is látszódjanak majd a tested külalakján. A szervezeted nem képes minden fehérjét ugyanolyan mértékben aminosavvá és peptidekké alakítani és így azonos izomtömeget felépíteni belőlük.

Mi volt a régi izom vagy sejtfelépítő hatékonysági lista 20-30 évvel ezelőtt?

Növényi fehérjék, halfehérjék, húsfehérjék, tejfehérjék, tejsavó fehérjék, többkomponensű fehérjék és az éllovas a krumpli-tojás fehérje (136-os biológiai értékkel).

Fehérjepor gyártása

Már a 80-as évek óta köztudott, hogy az enzimatikus hidrolízis, vagyis gyakorlatilag a fehérjék előemésztése növeli azok biológiai értékét. Tehát a kiindulási fehérjénél magasabb felszívódási értéket képviselő fehérjekoncentrátum jön létre, amely többek között nagyobb izomtömeg növekedést von maga után rövidebb idő alatt.

Biotechnikailag tekintve a hidrolízis során a kiindulási fehérje a szervezet számára közvetlenül rendelkezésre álló peptidekké és szabad aminosavakká alakul. A molekulastruktúra is kedvezően változik. Ennek köszönhetően az így átalakított fehérje a gyomorban az emésztőenzimek számára könnyebben elérhetővé, gyorsabban felszívhatóvá válik.

Röviden – a szervezetednek nem kell túl sokat dolgoznia rajta, hogy felszívhatóvá tegye az elfogyasztott fehérjét, hanem az gyorsan az izomzatod rendelkezésére áll.

A sportélelmiszereknél már régebben használják a gyártók a hidrolizátumokat, de a magas gyártási költségek és a minőségi hidrolizátumok keserű íze miatt, a hidrolízist csak részben (enzimekkel, vagy savakkal hidrolizálják, de nem teljesen) hajtják végre. Általában a keserű íz és a magas költségek miatt a hidrolizátumot csak kis mennyiségben keverik a kiindulási fehérjéhez. Nagyjából 15-20 éve lehet kapni whey protein izolátumokat (tejsavófehérje izolátum).
feherjepor-gyartasa

Hogyan fedezték fel és fejlesztették ki a whey protein izolátumot?

Az eredeti ötlet az volt, hogy a szabványos 80%-os fehérjetartalmat 90-92%-ra növeljék. Eleinte úgy tűnt ez az ötlet nem valósítható meg, mivel a 10-12%-al több fehérjéhez legalább 100%-al magasabb gyártási költség társult.

Azonban rövid időn belül felismerték, hogy a gyártás alatt az ioncsere során részdenaturáció megy végbe. Ez ugyan alig hoz létre rövid láncolatú peptideket és szabad aminosavakat, de a molekulastruktúra változását okozza. Ezek az ioncserélt whey protein izolátumok 159-es biológiai értékkel rendelkeznek és így hatásosabbak a sejt-, és izomfelépítésnél, de az immunrendszered megerősítésénél is, mint a többi fehérjepor.

Ugyan a whey protein izolátumok nem azonos szintűek felszívódásban a jó minőségű hidrolizátumokkal, de olcsóbb a gyártásuk és mindenekelőtt nem olyan keserű az ízük, így gyakran az izomnövelés csodaszereinek nevezik őket. A whey protein izolátumok megjelenésével a hidrolizátumok egyre inkább kiszorultak a piacról, míg Japánban bekövetkezett az áttörés.

Milyen áttörés következett be Japánban? 

Úgy 10 évvel ezelőtt felismerték, hogy jó hidrolizáló technikával bioaktív peptideket lehet létrehozni. Ezek már pár gramm fogyasztás után kedvezően befolyásolják az anyagcserédet. Ezzel párhuzamosan a német Fermtech cég új, gazdaságosabb eljárást fejlesztett ki a különböző fehérjék hidrolízisére.

Különleges enzimek alkalmazásával a Fermtech időközben képes lett a keserű ízért felelős aromatikus aminosavak peptidekről való leválasztására. Ezzel a legjobb minőségű hidrolizátumokat létrehozni, kiemelkedő biológiai értékekkel és lényegesen csökkentett keserű ízzel.

Ezeknek a munkáknak az első gyakorlati eredménye volt még anno a Peak Fat Attack (már nincs a szortimentben), mely speciális zsírégető funkciókat képes aktiválni a szervezetedben, azonban az alkalmazási ideje több hónap.  A Fat Attack a lassan de biztosan elvét követi – még kilengő diéta esetén is módosítja az anyagcserédet. Azonban a teljes hatékonysága minimum 3 hónapos szedési ciklus alatt alakul ki.

Anélkül, hogy a jövőt megjósolnám, tisztán körvonalazódik, hogy a hidrolízis technikáját nem lehet majd kiszorítani. A whey protein izolátumok gyártása merev folyamat, ami többé-kevésbé véletlenszerűen egy alig változtatható rész-denaturálást vont maga után. A hidrolízis azonban végtelen spektrumot biztosít a legkülönfélébb funkcionális fehérje-peptid-aminosav-struktúrák gyártásában.

A legtöbb mennyiségű hidrolizált fehérjét a Whey Fusion tartalmazza, amely hatféle különböző technológiával gyártott izolátumot és hidrolizált whey proteint tartalmaz. Az új technológia hatására az íze nagyon finom, a hatékonysága pedig eme bioaktiv peptiedek és a speciális aminosav struktúra miatt mondhatjuk hogy a legjobb a Peak fehérjék között.

Szükséged van még egyáltalán normál étkezésből származó fehérjére?

A hagyományos fehérje – és ezzel nem a kiindulási anyagként említett fehérjekoncentrátumokat értem -, melyet a különböző élelmiszerek tartalmaznak az alapja minden étkezésnek. Ezek a fehérjék szolgáltatják hosszú távon azt a mennyiségű és minőségű nitrogént amelyek átlagos elvárásokhoz, de akár az átlagon felüli, vagy nagyon jó teljesítményedhez szükségesek.

Ezt a hagyományos nitrogénszükségletet, ami sportolóknál magasabb, csak a fent említett specialitásokkal fedezni nem csak túl drága, de még előnyös sem lenne. A szervezeted az alapszükségletét ezekkel nem képes jobban fedezni, mint a hagyományos fehérjékkel.

Hogyha az átlagossal nem vagy elégedett, jobb sport- és mentális teljesítményre vágysz, ha átlagon felüli stresszhelyzeteket kell leküzdened, vagy az egészségügyi elvárásaid magasak, akkor túl kell lépned az átlagos fehérjék fogyasztásán és a fent említett specialista peptid és aminosav forrásokat kell alkalmaznod.

Te is többre vágysz?

whey_fusion_spenot_kivonattal

 

Forrás: Peak – Armin Kunz, 2010

Mező Mónika
Itt elérsz!

Mező Mónika

A Peak magyarországi vezetője vagyok. 16 éve használom a Peak termékeket, 16 éve gyártunk a Peak gyáraival. 16 éve dolgozom női és férfi sportolókkal az étrend-kiegészítő szakmában. Magyarországon én ismerem a legjobban a Peak termékeket, ezért a legjobb helyen vagy ahhoz, hogy KÉRDEZZ.
Mező Mónika
Itt elérsz!
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Hogyan készül a fehérjepor? Itt a fehérjepor kutató és fejlesztő történelem
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (97% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Hogyan készül a fehérjepor? Itt a fehérjepor kutató és fejlesztő történelem
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (97% pont)
6463
Tudd meg
, ,