Ahogy az ember megszületik, onnantól az a feladata, hogy tapasztaljon és a tapasztalatokból kiindulóan az élete megváltozzon. Ezt hívjuk tanulásnak. Én azt gondolom, hogy minden egyes embernek az élet olyan aspektusaihoz, amellyel folyamatos kapcsolatban van, mindenképp jártasságot kell szereznie, legalább olyan szinten, hogyha már felismeri, hogy őt valahol át akarják verni, akkor meg tudja azt kérdezni hozzáértőtől.
Biztosan felkeltette a te figyelmed is az átverés szó, én jómagam mindent a pozitív szemléletmód irányából közelítek meg. Ám az sem megoldás, hogy homokba dugjuk a fejünket, olyan esetekben amikor már lépni érdemes.
Az egyik ilyen része az életnek, amelyet senki nem fog tudni megkerülni: az egészséges, illetve a tudatos táplálkozás. Most nem arra a tudatos táplálkozásra gondolok, amit Laár András emleget a fantasztikus előadásában. “Hogy ő tudatosan táplálkozott, mert végig tudta, hogy eszik. “:)
Itt inkább arról van szó, hogy az egyén felismerje, milyen ételek optimálisak az ő számára, azt milyen időközönként kell bevinnie a szervezetébe továbbá azt, hogy milyen ételnek nevezett veszélyes mérgeket kell elkerülni.
A mai cikkem erről fog szólni, hogy segíthessek neked abban, hogy felismerd azt, amikor a gyártók egy csellel el akarják terelni a figyelmed bizonyos jelekről. Ami arra figyelmeztet téged, hogy azt meg ne vedd!
Most leírhatnám azt, hogy az emberek mennyi cukrot, finomított szénhidrátot és olyan tápanyagot fogyasztanak, amit nem kellene. De ennek a szemléltetésén már túl vagyunk. Nagyon egyszerű, ki kell menni az utcára, vagy a strandra és körbe kell nézni, majd feltenni a kérdést, hogy vajon ilyennek teremtetett-e az ember avagy nem?
Az egyik kerülendő dolog a cukor, amit a gyártók igyekeznek előlünk elrejteni a különböző csomagolt és feldolgozott élelmiszerekben.
Olyan ételekhez is cukrot adnak, amiben nem is számítanál rá.
Az általános, hogy a cukorkákban, süteményekben cukor van, azonban vannak olyan élelmiszercsoportok is amelyekben egyáltalán nem egyértelmű az, hogy cukrot tartalmaz. Ilyenek például a szószok, öntetek, a reggeli “egészséges” gabonafélék és a joghurtok. Egyes joghurtok 6 teáskanálnyi cukrot azaz kb 29g-ot tartalmaznak.
A teljes kiőrlésű reggeli szeletek akár 16 g cukrot is tartalmazhatnak. Ilyent vesz valaki a gyerekének szeretetből, hogy mégis valami egészségeset egyen. Ezt én nem is vitatom, mert biztosan jó szándék van benne, csak mindig érdemes elolvasni azt, hogy milyen összetevőkből áll.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Mert én magamon azt tapasztaltam, hogy régen megettem ilyen szeletből mondjuk 2-3 darabot, majd hozzávetőlegesen 1 órán belül már az asztalt is megettem volna magam elől annyira éhes voltam. Ez köszönhető annak a sok cukorral elkezdődő inzulin és vércukorszint hullámvasútnak.
Így azt javaslom mindenkinek, hogyha valamit vásárol, akkor olvassa el a címkéjét, hogy mik az összetevők, majd emellett még az étel makrotápanyagtáblázatát, hogy mennyi fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz, majd ezután mérlegelje, hogy az olyan tiszta tápanyag-e amit az ő testébe érdemes beletenni.
Egészséges nevű cukrok a szacharóz név helyett
Ha már kicsit jártasabb vagy a témában egyből rájössz, hogy mit is takar a cím, ha azonban nem, engedd meg hogy segítsek megérteni. Ha egy cimkén rajta áll a cukor szó, már a vásárlók nagy része nem fogja megvenni, mert nagy örömömre egyre több ember válik tudatosabbá. Nos erre a gyártók felfigyeltek és kitaláltak olyan trükköket, hogy a sima szacharózt valamilyen egészségességet reprezentáló szó köntösébe bújtatják.
Ilyenek például: A személyes kedvencem az a termék amiben a raw – azaz nyers – ( barnacukor, agave szirup stb) szó szerepel. A nyers manapság valamiféle mágikus erővel van felruházva, mert azt akarják elhitetni, hogyha valami nyers, akkor nem feldolgozott. Viszont ha tényleg igazat mondanának és nem feldolgozott lenne akkor agavét, cukornádat és cukorrépát tennének az asztalodra.
Nyilván te is meglepődnél, hogy odahozná a pincér, mondván tessék reszelje bele, amennyi kell. Nem ez a megfelelő út, viszont az is egyértelmű, hogyha valami kristályos formában van – mint a raw cane sugar – akkor az feldolgozott élelmiszer, mivel valahogy a nádból ki kellett nyerni.
Valamiféle egészséget támogató jelzővel ruházzák fel a terméket
Manapság egészségesen élni nem csak egy életfilozófia lett, hanem divat is. Hogyha a divat valamit elér onnan pedig “pénzt kell szerezni” – méghozzá sokat. Erre a gyártók is felfigyelnek, nagyon sok becsületes és kiváló terméket gyártó cég van, akiktől jómagam is vásárolok. Ám ezek közé beférkőznek olyanok is, akik nem ezen elmélet mentén indulnak el terméket fejleszteni.
Akik csak a profitra hajtanak és nincs valódi érték mellette, gyakran a megtévesztést használják. Például amikor az ivójoghurton rajta van, hogy 0,1% zsírtartalmú. Kicsit gondolkodjunk, a tejben van zsír ezért is finom, viszont ha kivonjuk a zsírt akkor nem lesz jó íze, pontosan ezért tele kell tenni cukorral és ízfokozókkal, hogy azt valaki egyáltalán meg bírja inni.
Ilyen szavak még az “egészséges” , “hozzáadott cukrot nem tartalmaz” , “diétás” és a “light”. Hogyha ezeket a szavakat olvasod valamin mindenképp érdemes átolvasni az összetevők listáját.
Túl sok adag van egy csomagoláson belül
Biztos vagyok benne, hogy láttátok már számtalanszor azt, hogy egy étel mondjuk 100 g-os viszont fel van osztva 20 g-os “serving “ kiszerelésre. Ezt azért csinálják a gyártók, hogy például az étel 50 %-a szénhidrát abból pedig 40% cukor. Hogyha ezt egy adagnak írnák a 100 g-ot akkor látná mindenki, hogy 40 g cukor van benne.
Viszont ha elosztja mondjuk a 100 g ot 4x 25 g-os adagokra akkor már csak 10 g cukor van benn, ami “ ugye már nem is olyan sok.” Ezért kell mindig elolvasni hogy 100 g termékben mik az összetevők mert ebből már, ha 500 g os is a kiszerelés egyszerű százalékszámítással megkapjuk hogy miből mennyi is van benne .:)
Egyszóval legyél tudatosabb vásárló és fogyasztó, hogyha pár percet eltöltesz az összetevők mérlegelésével – akkor a szervezeted optimális működéséért már nagy lépést tettél.
Kellemes olvasást!
Ha tetszett kérlek oszd meg ismerőseiddel is!
Ha garantáltan biztosra akarsz menni, és valóban hozzáadott CUKOR NÉLKÜL akarsz karácsonyozni, akkor a Peak diétás szaloncukraidra bízhatod magad! Nemcsak a krém, de a csokiréteg is cukor nélkül, csakis édesítőszerrel készült, így biztos nem fog kárt tenni a formádban!
Kétféle menő ízben vár Téged: az izgi rumos-gesztenye és a híres Wheytellás változatban is elviheted!