A spenóttól Te is erős leszel, mint Popeye? Mitől olyan felkapott a spenótkivonat hatékonysága a testépítők körében?

Ki ne ismerné a férfit a pipával, horgony tetoválással és a némileg egyoldalú izomaránnyal az alkarján? Természetesen Popeye-ről beszélünk. Mindig, mikor Popeyenek az ő Olíviájáért kellett harcolnia, felnyitott egy doboz spenótot, beletöltötte a pipájába és rövid időn belül szinte emberfeletti erőre tett szert. Vajon csak a képregényekben válik be a spenót, vagy a való életben is ilyen a hatása? Most kiderül.

Az Ecdysone egy teljesítményfokozó kiegészítő, amely L-leucint és beta-ecdysteronban gazdag spenót kivonatot tartalmaz!

Spenót kivonat

A spenót egy egynyári növény, zöld, határozottan ívelt levelekkel. A növények magassága elérheti a körülbelül 20-30 cm-t is.

Makrotápanyagok

A spenótot  általánosságban alacsony kalóriatartalom és magas víztartalom jellemzi. A konzerv spenót víz tartalma a még a friss spenóténál is magasabb. Önmagában a spenót olyan növény, ami nagyon csekély mennyiségű szénhidrátot és zsírt tartalmaz, és egy kicsit magasabb, de még nem jelentős százaléka fehérje. Érdemes továbbá megemlíteni a magas rosttartalmát is, ami a friss zöldség esetében a legmagasabb. A konzervspenót esetében abból kell kiindulni, hogy a vízben oldódó értékes tápanyagok a tárolás során elhagyják a spenótot, és a dobozban található vízben maradnak vissza. A spenót alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag étel!

Mikrotápanyagok

Ami a spenót vitamin- és ásványi anyagtartalmát illeti, egyértelműen a friss spenót áll az első helyen. Ebben a legmagasabb a B-vitaminok (kivéve B12), az A-vitamin, a C- és az E-vitamin. Az ásványi anyagok közül ebben található meg a legtöbb mennyiségű kálium, kalcium, vas, cink és réz, s emellett kisebb arányban olyan anyagok is, mint az arzén, jód vagy kobalt. A konzerv spenótnak jelentősen magasabb a nátriumtartalma, amiért a tartósítás céljából hozzáadott só felelős.

Bioaktív anyagok
A spenót jellegzetes sötétzöld színét a benne található klorofill és a karotinoidok, alutein és a béta-karotin adják. Különösen a karotinoidokra jellemző a színező tulajdonság egy erős antioxidáns potenciál miatt. Emellett védi a nyálkahártyákat és erősíti az immunrendszert, biztosítva az immunsejtek (ölősejtek, a T-és B-limfociták) szaporodását.

A spenót tartalmaz oxálsavat és egy fehérjét is, az ún ribulóz-1 ,5-biszfoszfát karboxilázt / oxigenázt (RuBisCo). A spenótoxálsavaoldhatatlan kalcium kristályokat tartalmaz, így ezt a szervezet nem tudja hasznosítani. A spenót oxálsava úgy viselkedik, mint egy kalciumrabló.

“A spenótnak magas a vastartalma, nem?” – tipikus tévhit

A spenótot még mindig gyakran igazi “vasbombaként” emlegetik. Ezen állítás alapja egy elemzés során elkövetett hibából ered.

Részben egy egyszerű gépelési hiba az oka a vas értékének meghatározása, amely  egy rosszul elhelyezett vesszőből ered. Más források szerint ez inkább szárított spenót vastartalma 100 grammra meghatározva. Mivel a szárított spenót nem tartalmaz vizet, így a mikrotápanyag sűrűsége sokszorta nagyobb, mint a friss spenóté. 100 g friss spenót valójában körülbelül 4,1 mg vasat tartalmaz. Ez az érték többek között az attól is függ, hogy milyen a vastartalom a talajban, amelyben a növényt termesztették. Egy növényhez képest a 4,1 mg vas/100 g növény egy magas érték, de vannak ételek, melyeknél ez jóval magasabb,így például a sertés máj (22,1 mg), tojássárgája (7,2 mg), a szarvasmarha máj (7,1 mg), a lencse (6,9 mg), a rókagomba (6,5 mg), a fehér bab (6,0 mg), a cirok (5,9 mg), a borsó (5,0 mg) vagy zabpehely (4,6 mg).

A lényeg tulajdonképpen az, hogy a spenótban található vas az emberi szervezetben nem szívódik fel olyan jól. Ezt lehet orvosolni például C-vitamin szedésével. Sajnos az oxálsavfelelős a spenótban található kalcium felszívódásának nehezítése mellett a vasért is.

Természetes formájában, különösen, ha a természetben nő, a spenót nitrát tartalma maga, mintegy 40-70%.

“Kell egyáltalán csökkenteni a nitrát-tartalmat?”

A nitrát rossz hírét két állításnak köszönheti:

1. Gátolja az oxigénfelvételt

A nitrát nitritté történő transzformációja következtében a szervezetben, gátolva lesz  a hemoglobin vérsejtek oxigénfelvétele a vérben és a szövetekben. Ez különösen a csecsemők esetében nagyon veszélyes. A kezdeti vizsgálatok tesztelték az ivóvíz nitrát szennyezésének hatását. A vizsgálatok szerint a nitrátok negatív hatást fejtettek ki a szervezetben, de valójában ezt székletben található baktériumok is okozhatták. A baktériumok és a nitráthatására a csecsemők bélrendszerében NO  termelődött, aminek következtében a csökkent hemoglobin-koncentráció. A nitrátfogyasztásról szóló legújabb tanulmányok semmiféle veszélyt nem tudtak kimutatni a gyermekekre és a felnőttekre nézve.

2. Karcinogén potenciál

A nitrát esetében a rákkeltő hatásáról is terjednek szóbeszédek. Elsősorban a főtt spenót tárolása során egy bakteriális átalakulás megy végbe, mely során nitrátból nitrit keletkezik. Ezalatt a nitritből bizonyos aminosavak rákkeltő nitrózaminokká válnak. Azt is potenciális rákkeltőnek találták, ha a nitrátokat nagyobb mennyiségű C-vitaminnal fogyasztjuk. A nitrózaminok valóban veszélyes vegyületek, melyeknek rákkeltő hatása van.

A másik megközelítés

Ami rákkeltő potenciált illeti, anitrozaminokvalóban karcinogének, mégis egy átalakulási folyamat eredményeként válnak ki nitrátból illetve nitritből. Ebből adódóan nem háríthatjuk a felelősséget közvetlenül a nitrátra. Másrészről viszont a magas nitráttartalmú élelmiszerek szinte kivétel nélkül nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, és így tulajdonképpen anti-karcinogén hatásuk van. Ha a nitrátok nitrozaminokká történő átalakulása a minimumra csökken, sok nitrát-tartalmú élelmiszeranti-karcinogéné válik!

“A spenót elengedhetetlen része a súlycsökkentő étrendnek?

spenot_izomepitesA spenót kivételesen alkalmas élelmiszer testsúly kontroll céljából. Alacsony a kalóriatartalma, de a magas rosttartalma miatt elősegíti a telítettség érzetet. Ezen felül számos alapvető vitaminnal és ásványi anyaggal is ellátja a szervezetet. Franciaországban az értékes anyagok miatt “gyomorseprűnek” is nevezik. Támogatja, az emésztőrendszert, a gyomor nyálkahártyát és a hasnyálmirigyet.

Egy svéd tanulmány szerint a spenót nitrát tartalma hatékonyabbá teszi a mitokondriumok munkáját és ezáltal javítja az aerob energiaellátás. Tesztszemélyeken megfigyelték, hogy a nitrátok hatására a kerékpáron kisebb volt a combizmok oxigénfogyasztása. A  beadott oldatban a nátrium-nitrát mennyiség hozzávetőleg azonos volt azzal, amely megtalálható egy nagy adag spenótban. A javuló aerob energiaellátás megfigyelhető volt, a laktátszint ugyanakkor nem nőtt.

Ahogy azt már olvashattad, nitrátok egy része már a szájüregben nitritté alakul. Ezek könnyen és gyorsan NO-vá (nitrogén monoxid) alakíthatók, ezáltal értágító hatásúak.

Hogy a dolog még érdekesebb legyen, van egy másik tanulmány, mely megvizsgálta a cékla lé hatását intenzív és visszafogott állóképességi feladatok során. A céklalé, csakúgy, mint a spenót, kiváló nitrátforrás. A vizsgálatban résztvevők napi 500 ml céklalét fogyasztottak, ami 700 mg nitrátnak felel meg. Egy másik tesztcsoport azonos mennyiségű gyümölcs szirupot kapott, melynek nagyon alacsony volt a nitrát tartalma.

A tanulmány kimutatta, hogy a nitrátot fogyasztó csoport a terhelés növekedése során lényegesen kevesebb oxigént használt fel (10,8 ml helyett csak 8,6 ml percenként és wattonként, a placebo csoporthoz képest). Intenzív munkavégzésnél az állóképességi időt a placebo csoportban átlagosan 583 másodperccel lehetne kitolni, míg a nitrát csoportban 675 másodperccel. Ez 16%-os növekedést jelent. Az eredményeket a tanulmány szerinti értágító hatása és az iszom szövetek oxigén- és energiaellátásra gyakorolt hatása magyarázhatja. Egy másik elmélet szerint a nitrát az NO-n keresztül javítja a mitokondriumok tevékenységét, illetve növeli azok számát.

Következtetés:
A nitrátoknak ismét a pozitív hatása bizonyosodott be. Ez persze még több kutatást igényel, melyek alátámaszthatják a nitrát állóképességi sportolókra gyakorolt jótékony hatását. Az első vizsgálatok jelentős eredményeket mutatnak, és reméljük, hogy még több ilyen eredményt láthatunk majd a jövőben.

Spenót kivonat testépítőknek

“Tényleg van izomépítő hatása?”s

Amerikai kutatók a spenót kiváló izomépítő potenciáljáról számoltak be. A tesztekben laboratóriumi patkányok vettek részt – nem emberek, akiken értelemszerűen más adagban alkalmazták a hatóanyagot. Az ember napi 1 kg spenót bevitele lenne szükséges a jelentős változás eléréséhez.

A hatásért egy anyagcsoport, a Phytoecdysteroide felelős, amelyek a spenót mellett más lágyszárú növényekben is megtalálhatók. Szerkezetük hasonló a szteroid hormonokéhoz.

Egy, a Rutgers Egyetemen készült kutatás szerint a spenót kivonat 20%-ig emelte a fehérjeszintézist az izomsejtekben a kísérleti patkányok és az emberi alanyok esetében is. A patkányok esetében mindössze egy hónap után kimutatható volt a 20%-os erőnövekedés az elülső mancsokban. Jelentős izomépítő hatás sajnos nem várható egy naponta elfogyasztott, átlagos adag spenóttól. Ez csak a Phyto ecdysteroide kivonatok nagyon magas arányú fogyasztása esetén következhet be.

Az igazság tömören!

A spenótnak kétségkívül szerepelnie kellene minden ember diétájában. A spenót antioxidánsokkal látja el a szervezetet és immunrendszer serkentő hatása van. A spenót elősegíti a véképzést, javítja a sejtlégzés és a bélműködést. Ne feledkezz meg róla, hogy mindemellett egy nagyon alacsony kalóriatartalmú ételről van szó, amely bőséges víztartalommal rendelkezik. Mivel a spenót szerkezete nagyon érzékeny, az előkészítésnek és a tárolásnak követnie kell bizonyos szabályokat.

Ami a vastartalmat illeti, a spenótban növényhez mérten viszonylag nagy mennyiségben található, de nem kiemelkedő, és azoxálsav miatt a biológiai hasznosíthatósága sem a legjobb.

Spenótot sokáig kritizálták a magas nitrát tartalma miatt. Valójában éppen a magas nitrát tartalomhoz inkább egészségjavító tulajdonságok kapcsolódnak. Veszély csak akkor származhat a spenótból, ha a benne található nitrátok nitrozaminokká alakulnak. Ez a folyamat azonban elkerülhető az élelmiszerek ügyes kombinációiával(?).

Új vizsgálatok a sportot illetően azt mutatják, hogy a nitrátoktól az aerob energiatermelés növekedése várható.

Az továbbra sem tisztázott, hogy Popeye emberfeletti ereje a spenótfogyasztásnak köszönhetően csupán fantázia vagy a valóság .Egyértelmű, hogy nem lenne elég egy doboz spenót, hogy megnövelje az erődet!

 

http://dl.dropbox.com/u/37242261/magazin.getfit.hu/popeye-and-spinach.jpg

Mező Mónika
Itt elérsz!

Mező Mónika

A Peak magyarországi vezetője vagyok. 16 éve használom a Peak termékeket, 16 éve gyártunk a Peak gyáraival. 16 éve dolgozom női és férfi sportolókkal az étrend-kiegészítő szakmában. Magyarországon én ismerem a legjobban a Peak termékeket, ezért a legjobb helyen vagy ahhoz, hogy KÉRDEZZ.
Mező Mónika
Itt elérsz!
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

A spenóttól Te is erős leszel, mint Popeye? Mitől olyan felkapott a spenótkivonat hatékonysága a testépítők körében?
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

A spenóttól Te is erős leszel, mint Popeye? Mitől olyan felkapott a spenótkivonat hatékonysága a testépítők körében?
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)
4906
Egészséges sportoló, Tudd meg
, ,