Táplálék kiegészítők az ünnepekre, nemcsak sportolóknak. Lehet néhány kiegészítő a szekrényedben most jól fog jönni az esti bulihoz is. Mit tegyél, ha már egy lépést sem bírunk tenni a következő vendégségig, vagy egyszerűen semmi erőd sincs egy újabb partihoz?
Valószínűleg neked is be van tárazva egy jó pár kiegészítő az edzéshez. Az alap funkcióit biztosan ismered is, de tisztában vagy vele, hogy egyes hatóanyagok milyen jól jönnek, ha másnaposságról van szó? Íme a lista, tényleg nagyon röviden és lényegre törően!
Alkaloidák
Betain (főként a Trimetilglicin forma) segíthet megelőzni az alkohol (etanol) által okozott máj elzsírosodást. Capsaicin megvédheti a gyomornyálkahártyát az alkohol által okozott károktól.
Aminosavak
- Az Arginin megakadályozhatja gyomorfekély kialakulását, és csökkentheti májra gyakorolt pusztító hatását.
- Carnitin megvédheti a májat az alkohol májromboló hatásától.
- Acetil-L-Carnitin (ALC) védheti az agyat, a szívet, a veséket és a májat az alkohol túlzott fogyasztása esetén fellépő hatásoktól.
- A Citrullin segíthet semlegesíteni az alkoholt a szervezetben.
- Cisztein védheti a májat ás az agyat az alkohol romboló hatásától (az acetaldehid detoxifikációjának könnyítésével). Továbbá segíthet elkerülni az alkohol által okozott zsír máj kialakulását.
- A Glutamin az alkohol több toxikus hatását akadályozhatja, illetve megvédi a májat az alkohol romboló hatásaitól.
- A Taurin csökkenti az alkohol toxicitását és aktiválja az aldehid dehidrogináz enzimet. A dehidrogenáz a legfontosabb endogén enzim, mely felelős az alkohol lebontásáért a májban (és kisebb mennyiségben, az agyban és a gyomorban). Tanulmányok bizonyítják, hogy a taurin akadályozza az acetaldehid szint emelkedését a szervezetben, mely az alkohol fogyasztás következménye. A Taurin megakadályozhatja a máj, és a gyomornyálkahártya károsodását, valamint meggátolja az alkohol által okozott memória problémák kialakulását.
Zsírok
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
A Gamma-Linolenic Acid (GLA) megvédheti a májat az alkoholkárosító hatásaitól. A Fosfatidilkolin pedig akadályozhatja a gyomor nyálkahártya károsodását, a májkárosodást, és a hasnyálmirigy károsodását.
Ásványok
- A magnézium az alkoholfogyasztás több toxikus hatása ellen hathat. Javítja a májsejtek működését és növeli az izomzat erejét.
- A mangán segítheti az alkohol lebontását (mert co-faktor a Vitamin B1 konverziója során).
- A szelén akadályozhatja az alkohol depressziót kiváltó hatását. És védi a májat és a gyomor nyálkahártyát.
- A cink fontos szerepet játszik az alkohol lebontásában és szintén megakadályozhatja a májkárosító hatásokat.
Peptidek
A Glutathion nagymértékben védi a májat.
Proteinek
A fehérje segíthet a gyomornyálkahártya károsodását kivédeni.
Vitaminok
- A folsav megvédhet a zsírmáj kialakulásától.
- A Lipoic sav megelőzheti az agykárosodást.
- A Vitamin B1 az alkohol több toxikus hatása ellen hat, például javíthatja a rövid távú memóriát azokban a személyekben, akiknél károsodás következett be túlzott alkoholfogyasztás következtében.
- A Vitamin B2 (kombinálva Vitamin B12-vel) csökkentheti a Cirrhosis (májzsugor) kialakulását.
- A Vitamin B3 Niacinamid- formája akadályozhatja a májkárosodást.
- A Vitamin B5 (főként a Pantethine formula) csökkenti az alkohol toxicitását, és védheti a májat.
- A Vitamin B6 akadályozhatja a magas vérnyomás kialakulását.
- A Vitamin B12 (kombinálva Vitamin B2-vel) csökkenti a májzsugor kialakulását.
A Vitamin C (főként Ciszteinnel és Vitamin B1-el kombinálva) csökkentik az alkohol toxicitását. Emelett gyorsítja az alkohol távozását a szervezetből, megakadályozhatja a máj oxidativ károsodását, megvédi a gyomornyálkahártyát. Továbbá a Vitamin C elengedhetetlen az alkohol dehidrogenáz enzim termelődéséhez, mely az alkoholt bontja szervezetben. Ha Vitamin C-t az alkohol fogyasztással egy időben vesszük be megelőzheti a másnaposságot.
Egyelőre ennyi, de talán ez a kis “útravaló” elég lesz. Nézz most szét a kiegészítőid között, melyiknek tudod majd hasznát venni.