Szinte mindegyik sült ételed tartalmaz transz-zsírsavakat, mert magas hőmérsékleten sütik meg neked a kedvenc sült húsodat, vagy az olyannyira imádott sült krumplidat, egy olyan olajban, amely részleges hidrogénezésen esett át. Nem fogod elhinni, de szinte az összes étolaj ILYEN! Kell e félned ettől? Ha Paleo diéta fan vagy NEM!
A transz-zsírsavakra a 90-es években figyeltek fel a kutatók a mindennapi ételeidben, és ezt az étrendet összefüggésbe hozták a növekvő számú szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, és elhízással. Ezek a feltételezések MIND IGAZNAK bizonyultak. Mára már mindenki számára egyértelmű, hogy a transz-zsírsavak veszélyesek főképpen akkor, ha férfiként egyébként is veszélyeztetett a szív és érrendszered!
Hogyan keletkeznek egyáltalán veszélyes transzsírok ?
– egyrészt mesterségesen, a növényi olajok részleges hidrogénezése vagy az olajok finomítása során,
– a zsírsavakban magas hőmérséklet hatására transz-zsírok keletkeznek
– másrészt természetes úton, a kérődző állatok anyagcseréje során.
Transz-zsír
Miért kellett hidrogénezni az étolajad?
Az olajok hidrogénezése megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását. Jelenleg a hidrogénezett növényi olajokat főként a cukrászat, valamint a csokoládé étbevonat készítői használnak. A zsírok olvadáspontját is megemeli ez az élelmiszer-ipari módszer, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd állagú olajszármazékokat.
A Te egészséged, azonban károsodik.
A részlegesen hidrogénezett növényi tehát olajok különösen sok transz-zsír molekulát tartalmaznak. Régebben a részlegesen hidrogénezett növényi olajokat a margaringyártás során használták, ugyanakkor ma már az étkezési margarinok gyártásánál a részlegesen hidrogénezett növényi olajok használata helyett visszatértek a szobahőmérsékleten is szilárd, természetes trópusi zsírok használatához.
Hogy kerül transz-zsírsav az ételedbe?
Az átlagos napi transz-zsír fogyasztásod 95%-a az hidrogénezett vagy részlegesen hidrogénezett olajok használatából jut a testedbe. A jól kenhető vajak, a margarin (akár 19,7%-nyi transz-zsírsavat is tartalmazhat) vagy a sütemények sütésekor használt növényi olajak, azok, amelyek a napi transz-zsír mennyiséged ‘biztosítják’.
Azonban a csöndes gyilkost a legtöbbször nem látod és nem hallod! Ezekben az ételekben az elkészítésük során keletkeznek transz-zsírok, és nem is tudsz erről!
– sült ételek
– kekszek
– reggeli gabonapelyhek
– sütemények
– sült csirke ételek
– kukorica chips
– mártogatósok
– fánkok
– sütik
– rágnivalók
– sült krumpli
– szószok
– salátaöntetek
Ma Magyarországon kötelező feltüntetni minden élelmiszer csomagolásán, hogy tartalmaz-e hidrogénezett növényi olajat, de a transz-zsírsav tartalom feltüntetése nem kötelező.
Paleo diéta férfiaknak
Mi történik akkor, ha sült krumplin élsz életed végéig, azaz sokat találkozol transz-zsírokkal?
A negatív lista elég hosszú, de dióhéjban nagy esélyed van ezekre a betegségekre:
– szív és érrendszeri betegségek
– cukorbetegség
– elhízás
– depresszió
– csökkenő tesztoszteronszint
– rák
– inzulin rezisztencia
Tudom, férfi vagy, szereted a sült ételeket, nem bírod rántott hús nélkül!
Mi a megoldás akkor, ha a rántott hús kell, de a súlyos betegségek nem?
Erre nyújt választási lehetőséget az amerikai E-Z olajspray, amelyet használva úgy készíthetsz ételeket, hogy nem növeled a transz-zsír fogyasztásod!
Mi a mellékhatása? A fogyás! A hasad kockásodni fog, és mivel csökken a zsírfogyasztásod, fogyni is fogsz.
Erdei Zsolt boxoló és az E-Z coat olaj spray?
Egy sportolónak különösen fontos az egészséges táplálkozás a megfelelő teljesítmény elérése érdekében – ez ma már evidencia. Egyes sportokban az is lényeges, hogy a versenyző milyen súlyú, így amellett, hogy arra kell figyelnie, hogy változatosan étkezzen és az edzéshez szükséges energiát is minden nap megegye, nem szabad híznia.
Erdei Zsolt is ebben a cipőben jár és folyamatosan keresi, hogy hogyan lehet
optimalizálni a teljesítményét. Így találta meg az EZ coat leválasztó olaj spray-t, mely koleszterinmentes és 0 kalóriát tartalmaz!
Rántott hús esetén, a hús mindkét oldalára fújd!
Kattints a szinte nulla zsírtartalmú rántott hús képére, ha tovább olvasnál!
Mező Mónika – Dávid Kornél
Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "A transz-zsír fog a sírba vinni!" című cikkhez