Ha még nem kóstoltad az édesburgonyát, bátran ajánlom neked, hiszen nemcsak rendkívül finom, hanem még fantasztikusan egészséges is. Felhasználhatósága széleskörű, akár édesen, akár sósan készíted, nem fogsz csalódni!
Édesburgonya
Miért is érdemes édesburgonyát fogyasztanod?
1. Nagy mennyiségű béta – karotin található benne, ami az A-vitamin elő vitaminja (azaz a testünk alakítja át A-vitaminná). Az A-vitamin erősíti az immunrendszert, valamint fontos tápanyag az egészséges fogaknak, csontozatnak, bőrnek, és fontos szerepet játszik a látásban is. A-vitamin zsírban oldódó vitamin, így mindig ügyelj arra, hogy az édesburgonyát egy kis egészséges zsiradékkal (pl. olíva olaj, kókusz olaj) együtt fogyaszd.
2. Gazdag C és E-vitaminban, antioxidáns is egyben, ami ugyancsak az immunrendszer támogatója, és megvédi a sejteket a sérülésektől.
3. Gazdag mangánban, amely segíti a normális vércukorszint fenntartását, hozzájárul az egészséges csontokhoz, a normális agy- és ideg funkciókhoz, és az öregedést is késlelteti.
4. Nagyon magas a rosttartalma, melynek előnye, hogy hosszú órákig biztosítja a jóllakottság érzését, segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet.
5. Komplex szénhidrát, ami olyan energiával lát el, amely fokozatosan szabadul fel a szervezetedben, hosszú időre energiával lát el.
6. Igen alacsony a glikémiás indexe, lassan bomlik le a testben, stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti az inzulinrezisztenciát, éppen ezért a cukorbetegek is nagyon jó.
További előnye még, hogy bárhogyan is készíted el, mindig egy ízletes-laktató finomság lesz. Én ezennel sósan készítettem, pikáns köretnek és nagyon finom lett.
Paprikás édesburgonya recept
Hozzávalók:
- 1 édesburgonya
- ízlés szerint hagymás pirospaprika
- őrölt fekete bors
Elkészítése:
Pucold meg az édesburgonyát, szeleteld fel, és tedd egy tepsibe. Ízesítsd pirospaprikával (én hagymás pirospaprika fűszerkeveréket használtam) és borssal. Adj hozzá egy csapott evőkanál kókuszolajat, jól dolgozd össze. Sütőben 150 fokon 30 percig süsd.
Tálald kalóriamentes szósszal, mártogatóssal.
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "A sima burgonya nem, az édesburgonya viszont barátod a diétában!" című cikkhezSzia!
A felső képen található étel receptjét esetleg elkérhetném? 🙂 Nagyon gusztán néz ki!
A lassú felszívódás 70 körüli GI érték mellett igencsak nagy kamu. Rosszabb, mint a sima krumpli.
Szia!
Kíváncsiságból összehasonlítottam a burgonyát és az édesbugonyát:
http://www.xxxx
Ez alapján nem értem, miért jobb az édesburgonya. Pusztán kíváncsi vagyok, nem kötekedni akarok, mert tényleg nem tudom, csak mindenki azt mondja egyek inkább édesburgonyát, de ahogy látom, se kalóriában, se szénhidrátban, sőt még glikémiás indexben sincs nagy különbség. Akkor miben? Ha több benne a vitamin, jobban lehet tőle fogyni? Válaszodat előre is köszönöm.
Szia!
Bár látszatra a tápanyagban nincs nagy különbség, az édesburgonya rosttartalma magasabb, szemben a burgonyával, ami inkább keményítőben gazdag. Az édesburgonya vitamintartalma is kiemelkedő, nem beszélve a béta-karotin mennyiségétől. Egy nagyobb darab édesburgonya fogyasztása fedezi az A-vitamin szükségletünk akár 400%-át is. Nem a vitaminoktól fogysz, hanem ezek jótékony tulajdonsága van pozitív hatással a diétára, hiszen jobb lesz a tápanyagok felszívódása, nem leszel fáradékony és éhes, ami miatt jobban kívánod a szénhidrátokat.
Igen, keményítő helyett van benne cukor, ami rosszabbá teszi. A keményítőt nehezebb megemészteni és lassabban emeli a vércukor szintjét. Szimpla vércukorméréssel bizonyított tény. Sokan mondják, hogy nincs cukortartalma. Dehogy nincs. másképp hogy lehetne karamellizálni?
Van cukor tartalma bármelyik fajtának,itt tényleg a rostokat és a kellemes ízét emelném mi.
61 tövet ültettem,hihetetlen mennyiséget vagyok képes megenni belőle.
Rosszabb,mert a cukor tartalma magasabb? Nem hiszem,mert ellensúlyozza a lassúbb felszívódása és a tartalma. Tény cukor betegeknek odafigyelést igényel.
Van benne sok A-vitamin
Amúgy meg ugyanaz a macro-elem tartalmuk.Sülve,főve,elvarázsolva és akár megszentelve is ugyan annyi zsír,ch és fehéjre van bennük
Csak az édes drágább és olyan ize van mint egy sütőtöknek.
Szia,
Az édesburgonya és a sima krumpli rosttartalma közt kevesebb mint 1 gramm (0.6-0.7: ezt azért nem nevezném nagyon magasnak) különbség van, cserébe míg a sima krumpli cukortartalma 0.8 gramm az édesburgonyáé kb 4 gramm, tehát a szénhidráttartalmának a negyede cukor. Ezek alapján a következő információ számomra hihetőbb:
Egy több mérést összegző tanulmány szerint a főtt édesburgonya jobban megemeli a vércukorszintet az egyszerű főtt krumplival szemben. Ez jó hír a sportolóknak, rossz hír a cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak. Természetesen nem magában esszük a főtt krumpliköretet, így ez a hatás módosulhat.
Mire alapozod, hogy nem emeli meg annyira a vércukorszintet?