Az üdítőket mindenki szereti. Annyi féle ízben kaphatók, hogy mindenki megtalálhatja, ami neki ízlik. A cukros italok azonban nem illeszthetők be a fogyókúrás étrendbe. A gyártók ezt felismerve a legtöbb üdítőnek megalkották a cukormentes változatát. Manapság már gyakorlatilag minden gyártó kínál ilyeneket, az ízválaszték hatalmas, így biztos, hogy megtalálod a kedvenc üdítőd cukormentes változatát. Meglepetés azonban akkor érhet, ha kézbe véve elolvasod az összetevőket.
A hasonló ízvilág kalóriamentes eléréséhez a gyártók ugyanis rengeteg szintetikus alapanyagot használnak fel, ami megkérdőjelezi, hogy mind a fogyókúrás, úgy az egészségtudatos étrendbe beépíthetők-e. A hagyományos italok kalóriatartalmának legnagyobb hányadát az édesítésére felhasznált cukor adja, így logikus, hogy ezt helyettesítik. Ahhoz, hogy a gyártás megérje, és az energiatartalmat alacsonyan lehessen tartani, olyan összetevőre van szükség, ami koncentráltabb, hogy kevés kelljen belőle, illetve fontos tényező az ár is. Azonban ezeknek a tulajdonságoknak természetes alapanyag nem felelt meg, így mesterséges anyagot használnak. A legelterjedtebb az Aceszulfám-K, ciklamátok és aszpartám.
Az aceszulfám-K édesítőszert amido-szulfinsavból állítják elő kémiai eljárásokkal. Ereje 200 szorosa a cukorénak, azonban kesernyés az utóíze, főleg nagy dózisban. Előszeretettel alkalmazzák, mivel stabil vegyület, hevíthető és a savas kémhatásnak is ellenáll. A legnagyobb probléma ezzel az édesítőszerrel, hogy még nem végeztek átfogó, hosszú távú tanulmányt a hatásairól. Ettől függetlenül a szer egyik összetevője a diklórmetán hosszútávon fejfájást, hányingert, zavartságot, máj- , vese- és látási zavarokat, valamint rákot is okozhat.
A ciklamátok (nátrium és kálium) a ciklamátsav sói. Ezek az édesítőszerek nagyjából 35-ször édesebbek a cukornál. A legnagyobb előnye az aceszulfám-K-val szemben – amellett, hogy ez is hőálló, nincs utóíze. Ezt is kémiai úton állítják elő. Az EU-ban a vélhető mellékhatások miatt szigorúan szabályozva van a felhasználása és mennyisége is. Ezek az édesítőszerek inkább a férfiakra veszélyesek, patkánykísérletekkel ugyanis arra jutottak, hogy hererákot okozhat és a nemzőképességre is negatív hatással van.
A legnagyobb előszeretettel használt édesítőszer az aszpartám. Szinte nincs olyan csökkentett energiatartalmú élelmiszer, amiben ne találnád meg. A népszerűség legnagyobb oka, hogy bár nem energiamentes összetevőről van szó, édesítőhatása 200 szorosa a cukorénak, így nagyon kis dózis is elég belőle. Az EU által ajánlott napi bevitel 40mg/testsúlykilogramm, azaz egy átlagos nőnek nagyjából 2500 mg. Összehasonlításként 1 l diétás üdítő nagyjából 630 mg aszpartámot tartalmaz. Ettől függetlenül ez az édesítőszer az egyik legmegosztóbb összetevője az élelmiszereknek.
Rengeteg weboldal és tanulmány található az interneten róla, némelyik ellene, némelyik mellette érvelve. Az aszpartám is egy mesterségesen, kémiailag előállított vegyület. Egyik összetevője a fenilanilin. A fenilanilinkultúrában szenvedő betegek ezt az esszenciális aminosavat nem tudják lebontani, ezért is láthatod a termékeken a „fenilanilin forrást tartalmaz” feliratot. Egyes források szerint az aszpartám fogyasztása fejfájást, hasmenést, hangulatingadozást is okozhat. Emellett fogyasztása megemeli a vércukorszintet, ami farkaséhséghez vezet, így, ha nem vagy elég erős, amit megspórolsz a diétás élelmiszerrel, azt utána befalod mással.
Az édesítőszerekkel ráadásul becsapod a szervezeted. Az íz miatt azt hiszi, hogy cukrot viszel be, így elkezd inzulint termelni, aminek a hatására a tested átáll „raktározási módba. Ráadásul pszichológiai hatása is van. Mivel kalóriamentes, ezért sokkal könnyebben csábulsz el. Ha ezekhez hozzávesszük az aszpartám étvágynövelő hatását, akkor láthatod, hogy ha nem is teljesen közvetlenül, de negatívan befolyásolhatják a fogyókúrádat.
A diétás élelmiszerek jó alternatívák lehetnek a fogyókúrádhoz, ha nem akarsz semmiről lemondani. Azonban tudnod kell mértéket tartanod. És ha a mellékhatásoktól tartasz, akkor válassz természetes alapanyagokkal, például stevia-val készült élelmiszereket. Persze a legjobb megoldás, ha a lehető legjobban visszaszorítod a fogyasztásukat és üdítő helyett például vizet iszol.
Diétás üdítő
Diétás üdítő fogyókúrában
Források:
Jillian Michaels: MYTH: Switching to Diet Soda Will Help Me Lose Weight
Betty Kovacs Harbolic: Artifical sweeteners
Jessica Bruso: Side Effects of Sodium Cyclamate
Mary Squillace: 10 Reasons to Give Up Diet Soda