Nekem a mákos süteményekről valahogy a karácsonyi ünnepek ugranak be, így nem is lehetne jobb egy esős, borul délutánon nekiállni sütni és kipróbálni ezt a mámorítóan finom vendégváró süteményt.
Hozzávalók:
1. réteg:
- 4 tojás
- 6 ek. zabpehelyliszt vagy darált zabpehely
- ½ cs. sütőpor
- 5 ek. víz
- 2 ek. eritrit
- 200 g cukormentes meggylekvár
2. réteg:
- 2 db tojás
- 2 ek. eritrit
- 3 ek. darált mák
- 2 ek. Popp Cream mákkrém
- 2 ek. zabpehelyliszt
- ½ cs. sütőpor
- ~ 0,5-1 dl növényi tej
- 150 g cukormentes meggybefőtt
Tetejére:
- 5 ek. Peak Freetella laktóz-, és gluténmentes mogyorókrém
- 150 g cukormentes meggybefőtt (ízlés szerint)
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük az eritrittel (fehéredésig), majd robotgéppel vagy kézi habverővel hozzákeverjük a vizet, a zabpehelylisztet, sütőport. Ha túl hígnak érzékeljük, akkor tehetünk még hozzá zabpehelylisztet. Miután kész, óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérjével.
Közben a tepsit kibéleljük sütőpapírral és ráöntjük a piskótatésztát, majd erre óvatosan kanalazzuk rá a meggylekvárt – nem kell, hogy az egészet beterítse, csak úgy foltokba rakjuk rá.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját az eritrittel fehéredésig kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet és a sütőporral elkevert zabpehelylisztet. Végül hozzákeverjük a darált mákot és a mákkrémet, a lecsepegtetett meggyet és a tojáshabot. A masszát a lekváros tésztára simítjuk és 175 fokon nagyjából 50 percig sütjük. Érdemes tűpróbát végezni, mielőtt kivesszük. Legalább egy órát hagyjuk állni, hogy összeálljon teljesen a sütink
Miután kihűlt jöhet a tetejére az előre megolvasztott Freetella és meggybefőtt.
Jó sütizést! 🙂