Egészségesen élni, odafigyelni a táplálkozásra nem csak azért fontos, mert „ez a trendi”. Testi-lelki egészségünk érdekében (és persze nem utolsó szempont a csinos, fitt alakunk sem) bizony érdemes megválogatnunk, mi kerül a kosarunkba, majd az asztalunkra! AZONBAN. Be kell látnunk azonban sajnos, hogy manapság elég nehéz bármire is 100%-osan azt mondani, hogy egészséges.
Génmódosított termékek, antibiotikummal injekciózott húsok… a napi egy alma, ami régen az orvost távolt tartotta, igazából gyümölcscukorral van tele, ezért mértékkel kellene fogyasztanunk és az sem mindegy, mikor… a tej volt az „élet, erő, egészség”, lefekvés előtt pedig segített mély álomba szenderülni, ha megittunk egy jó nagy bögrével, ma viszont már a laktózérzékenység feketíti be kedvenc fehér italunkat… de a zöldségekből sem javasolt túl sokat fogyasztani, pláne nyersen, mert a túl sok rost is káros lehet, sokunk emésztőrendszere pedig érzékenyebb, így kellemetlen tünetek üthetik fel a fejüket, mint puffadás vagy hasmenés… de a tojásra, tojásfehérjére érzékenyek is törik a fejüket, mivel kellene helyettesíteniük ezt az alapanyagot, ha éppen kedvük támad süteményt sütni…
Lényeg a lényeg, megesik, hogy újabb és újabb felvetések szerint amit korábban egészségesnek gondoltunk, talán mégsem annyira az… persze ettől még nem kell egyből kiiktatnunk az étrendünkből, de érdemes néha utánajárni a dolgoknak!
Oké, de akkor hogyan táplálkozzak tisztán, egészségesen?
Hajlamosak vagyunk néha egy kicsit túlságosan is ráparázni a dologra, olyannyira, hogy már egy étkezési zavar is kialakult ezzel kapcsolatosan: az orthorexia nervosa azt jelenti, hogy az érintett személy már betegesen, kényszeresen törekszik arra, hogy tiszta, egészséges ételeket fogyasszon. Minden gondolata akörül forog, hogy amit megeszik, mind „származásában”, mind a tápértékét tekintve beletartozzon az egészséges kategóriába. Mindent alárendel ennek, ez fontosabb számára, mint az evés élvezete, (vagy bármi más egyéb szórakoztató dolog az életben) és hatalmas bűntudat uralkodik el rajta, ha valami olyat eszik, ami egészségtelen(ebb). Ez nem az éheztetésről, vagy a fogyókúráról szól, inkább egyfajta (túlzott) megszállottság a Clen Eating irányába.
Más dolog figyelni az egészségedre, és más órákon keresztül tervezgetni, mit eszel, mit nem eszel, és elvakultan csak a tiszta táplálkozás körül járatni az agyad…
Mindenkinek ugyanaz az „egészséges”?
Természetesen most sem mindegy, mi a célod! Jó közérzet, egészség, fittség, fogyás, súlytartás, vagy bizonyos betegségeket szeretnél elkerülni? Valamilyen ételintolerancia miatt kerülsz egyes ételeket?
Lehet, hogy számodra belefér néha a tej, aki viszont laktózérzékeny, vagy próbálja kerülni a tejtermékeket, vagy a laktózmentes változatokkal barátkozik. Ugyanez igaz a gluténérzékenységre is, de bármilyen más allergia, intolerancia ide sorolható. Lehet, hogy ami Neked egészséges, az az érzékenységben szenvedőknek olyan kellemetlenségeket okoz, amik megkeserítik a mindennapjaikat – így míg Te eheted a tojást és belefér az étrendedbe, másnak kerülnie kell és más alternatíva után kell kutatnia.
Nem csak az egészségtelen, ami gyarapítja a zsírpárnákat!
Először is jó, ha tudod, hogy kimondottan „hizlaló” ételek nincsenek! Még senki nem hízott el azért, mert egy szülinapi ünneplésen megevett egy szelet tortát vagy süteményt! Egy hamburgertől sem fog hirtelen rád szaladni egy kis felesleg – vannak persze olyan ételek, amik gyakori, vagy mértéktelen fogyasztása előbb-utóbb hízáshoz vezet, éppen ezért jó, ha inkább kerülöd őket a hétköznapokban, mert „rájuk szokni” sokkal könnyebb, mint az, ha megpróbálsz lemondani róluk.
Ez persze fordítva is igaz: nincsenek „fogyasztó ételek” – mindennek van energiatartalma, éppen azért táplálkozunk, hogy TÁPANYAGhoz jussunk (makrotápanyagok ugye a fehérje, szénhidrát és zsír), vagyis szürreális az elképzelés, hogy bizonyos ételektől fogyunk le…
Sokszor hallottad már, de jobb átismételni: ha kevesebb energiát viszel be, mint amennyit felhasználsz, fogyni fogsz, ha többet, akkor pedig hízni. Na persze azért nem mindegy, miket eszel, hiszen más 500 kalória húsból és zöldségből, és más kekszekből és csipszből, de tegyük fel, egy héten keresztül minden nap csak egy 600-700 kalóriás hamburgert eszel, vagy két szelet pizzát, és bármilyen meglepő is, nagy valószínűséggel nem fogsz elhízni. Persze ez ettől még nem egészséges…
A „light” termékek is becsapósak lehetnek: attól, hogy kevesebb bennük a kalória, talán megtámogatják a diétád, de lehet, hogy cukor helyett egészségtelen zsírokat tartalmaznak, vagy olyan mesterséges adalékanyagokat, amiknek a gyakori fogyasztása bár extra kalóriához nem – egyéb kellemetlenségekhez, mint gyomor –és bélrendszeri panaszokhoz igenis vezethetnek!
Nem feltétlen jelenti az egészséges és a diétás/kalóriamentes ugyanazt! Nyilván senki sem akar elhízni, azért az is fontos, hogy óvjuk magunkat a szív –és érrendszeri megbetegedésektől, magas koleszterinszint kialakulásától, cukorbetegségtől, pajzsmirigybetegségtől, hormonális problémáktól, allergiás reakcióktól, bélbetegségektől, bőrproblémáktól, akár depressziótól stb.
Ha foglalkoztat a „tiszta táplálkozás”, és tudatosan figyelsz Magadra, mindig nézd meg az egyes termékek, élelmiszerek összetevőjének listáját! Nem (csak) a kalória a mérvadó!
Mindenki máshogyan reagál bizonyos anyagokra, de huzamosabb ideig történő fogyasztás esetén nem kizárt annak az esélye, hogy valamelyik fent említett probléma –akár csekélyebb mértékben – kialakulhat.
A szervezetünknek minél természetesebb anyagokra, táplálékra van szüksége, nem pedig vegyszerekre, amelyek célja, hogy valami még finomabb, tartósabb legyen, (és persze minél olcsóbban tudják azt előállítani) ami által akár még függőséget is okozhat- lehet ezt most megmosolygod, de nagyon sokan tényleg kemény nehézségek árán mondanak le a junk food-okról, amihez az évek során hozzászoktak!
Az egészséged érdekében érdemes kerülni:
– panírozott és bő olajban sült ételek (a fehér liszt, egészségtelen zsírok miatt elsősorban)
– felesleges kalóriák, ételek/italok, amik nem csillapítják a szomjunkat, éhségünket, (sőt, még talán éhesebbek is leszünk tőlük!) nem tartalmaznak megfelelő mennyiségben értékes tápanyagokat, csak egészségtelen pluszkalóriához juttatnak (pl. cukros üdítők, sós rágcsák, csipsz, cukorkák, csokik, nassok, szószok és öntetek a salátán stb.)
– mesterséges adalékanyagok, ízfokozók (pl. transzzsírok, amik növelik a „rossz” koleszterin és csökkentik a „jó” koleszterin szintjét a vérben), „mű dolgok”
– feldolgozott élelmiszerek (pl. konzervkaják, virsli, felvágottak, stb.), amikben jóval kevesebb a tápanyag, mint ha mondjuk „rendes” húst ennél
Egy kis egészségtelen „csalás” kell!?
Ismerjük a „csaló étkezés/nap” fogalmát, pláne, ha sokáig diétázunk, kevés szénhidrátot fogyasztunk, az a szomorú igazság, hogy előbb vagy utóbb eljön az a pont, amikor egyszerűen megáll a fogyás, a fejlődés, valami változás kell, hogy újra beinduljon a folyamat és a siker! Ilyenkor tényleg jöhet a magasabb szénhidrát, bár úgy gondolom, azért itt is jobb az összetett szénhidrátokat előnyben részesíteni – vagy esetleg valamilyen zsírégető bevetése…
Persze oké, nagyritkán tényleg belefér a lángos, a pizza, a vattacukor, hosszú hetek után jöhet egy csalónap, ez még nem fogja tönkretenni sem a diétád, sem az egészséged, sem a megszerzett alakod!
De azért jó előbb egy kis önismereti tréninget tartani: különbözőek vagyunk, van akinek elég 1-2 ilyen kis „bűnözés”, és hónapok kemény munkája után könnyen visszaszokik ezekre az ízekre, és egyre nehezebben tud majd ellenállni a csábításnak… és vannak a szerencsésebbek, akik 2-3 hetente egyszer úgy érzik, oké, most sikerült csillapítani a vágyat valami junk food után, majd „könnyedén” folytatják tovább az egészséges életmódjukat. Ha szereted a bonbont, de ismered magad, és tudod jól, hogy képtelen vagy 2-3 szemnél megállni, lehet tényleg jobb, ha inkább nincs belőle otthon a fiókban 🙂 Vagy tarts legalábbis cukormentes alternatívát, az is kisebb kárt csinál!
A kulcs természetesen az egyensúly és a változatosság!
Kell valami szénhidrátdús, kell valami, amiben zsír van (többek közt azért is, mert az A,D,E és K vitamin zsírban oldódik), és a fehérjefogyasztás is nagyon fontos! Kellenek a rostok, elengedhetetlen a víz/folyadék, a vitaminok, ásványi anyagok… hiányállapot alakul ki, ha bizonyos makro –vagy mikrotápanyagokat megvonsz magadtól és teljesen kiiktatod az étrendedből!
Persze mint említettem, ha szigorú diétán vagy, akkor valószínűleg jó darabig nem fog beleférni a hamburger, pláne, ha jelentős súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni és még a folyamat elején vagy.
Ha pedig már elérted a célod és évek óta tartod a formád, rendszeresen edzel, akkor szerintem egy idő után valahogy természetessé válik, hogy az egészséges életmódot követed, hiszen tuti Te is tapasztalod magadon a pozitív hatásokat, külsőleg és belsőleg egyaránt!
Hála Istennek ma már tényleg lehet élvezettel diétázni! (és a „diéta” kifejezés még mindig nem a fényevős, koplalós, őrültebbnél őrültebb és tök felesleges fogyókúrát jelenti…) Fehér liszt helyett fincsi fehérjepor, kókuszliszt, mandulaliszt, útifű maghéj, batátaliszt és még sorolhatnám… cukor helyett stevia, eritrit… rengeteg alternatíva létezik! A Peak étcsokoládé vagy mogyorókrém ízű wheytella is ilyen!
Nem kell totál megszállottnak lenned, és csak a tiszta kajáláson görcsölnöd, de figyelj oda az egészségedre, és ha Te magad elkészíthetsz egy finom süteményt, gusztusos hamburgert vagy isteni finom kakaós csigát anélkül, hogy az egészségtelen alapanyagokat tartalmazzon, miért ne használnád ki a lehetőséget?
Íme pont egy ilyen recept ITT!
clean eating
clean eating étkezés
Referenciák:
https://www.healthline.com/nutrition/clean-eating-tips#section3
https://www.healthline.com/nutrition/11-ways-to-eat-clean
https://www.ecommunity.com/healthminute/2019/your-healthy-food-really-healthy
https://www.healthline.com/nutrition/orthorexia-nervosa-101
https://www.nationaleatingdisorders.org/learn/by-eating-disorder/other/orthorexia