-+=
Olvasási idő: 3 perc

Amennyiben valakinek nincsenek anyagcsere problémái, „csak” egészségesen és diétásan szeretne táplálkozni, a mai modern felfogás szerint, nem kell hanyagolnia a mézet. Egyes igen szigorúan, talán már mereven is gondolkodó táplálkozási tanácsadót kivéve, a mértékkel történő mézfogyasztást javasolni is szokták a szakemberek.

Hogy miért van ez: Hogyan „készül” a méz?

A méz a méhek által kiválasztott magas gyümölcscukor (tudjátok ez a fruktóz) tartalmú vegyület, amelyet növényi nektárból vagy az élő növények nedvéből állítanak elő a rovarok. Ahogyan azt Ti is egészen biztosan tudjátok, a mézet az emberek nem előállítják, hanem a kaptárakból a lépekből kipergetik és üvegbe rakják. Összefoglalva tehát természetes formájában fogyasztjuk. EZ ILYEN RÖVID FOLYAMAT!

> Peak-tipp! A legegészségesebb reggeli!!! Peak Protein Pancake fehérjedús palacsinta banánnal és mézzel megcsurgatva! A gyerkőcök és a Párod kedvence is ez lesz!!

Ezzel szemben: Hogyan készül a cukor?

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Ezzel szemben a cukor (jó esetben) a cukorrépa vagy cukornád feldolgozásából létrejött vegyület. Tudományosan „nád” vagy répacukornak a szacharóz nevezetű diszacharidot hívjuk, amelyet egy glükóz (szőlőcukor) és egy fruktóz (gyümölcscukor) molekula alkot.

Azt, hogy egy cukor természetes-e, azt onnan lehet tudni, hogy a polarizált fényt jobbra forgatják. (A különböző módosítási eljárásoknál ez az irány elfordul, ilyenkor már invert cukornak kell nevezni, ilyen fénytörésű molekula a természetben csak elenyésző mértékben fordul elő).

Szakmai kilengő: A cukorgyártás 10(!) hosszabb lépése

1. A cukorgyártás során először oldatot készítenek (lényerés). Ilyenkor darálják, aprítják a répákat.
2. Majd a cukrot elválasztják a nemcukor alkotóktól (létisztítás) és kristályosítják.
3. A répacukor előállításkor a lényeréshez nem csak fizikai aprítást végeznek el, hanem KILÚGZANAK is: ilyenkor a sejtekből azok hártyáján át a cukortartalmú víz eltávozik. A kilúgzott szeletekben értékes tápanyagok maradnak vissza, azonban mivel ezek nem édesek, ebben az ipari folyamatban értéktelenek. Ezért ez nem kerül be a cukorba!
4. A szeleteket ezek után szárítják, hogy csak 12%-nyi víz maradjon benne.
5. Az oldatot letisztítják: először szitasorral az apró répadarabokat kiszűrik.
6. A cukor kinyeréséhez a növényből nyert oldatot erjesztik: ez azonban savasítja (ami sem a Te szervezetednek, sem az iparnak nem jó…) – ezt a folyamatot, hogy megelőzzék: a gyári cukorleveket kis mennyiségű égetett mésszel kezelik.
7. Ezután az oldatot 82-85 °C-ra melegítik, hogy a benne maradt fehérjék kicsapódjanak (koaguláljanak)
8. Ehhez a meleg oldathoz további meszet vagy mésztejet adnak a derítés során. Ez a mész fertőtlenít és a növényi savak zömével oldhatatlan sókomplexeket alkot. Nem mellesleg szabad kálium- és nátrium- hidroxid képződik, ami a későbbiekben az oldat lúgosságát fenntartja.
9. A fölösleges meszet széndioxiddal történő telítéssel (szaturálás) leválasztják.
10. Ilyenkor már majdnem alkalmas a cukor a kristályosításra. Azt, hogy az oldatból a cukor kristályosodjon ,a mai napig túltelítéssel érik el, ehhez vagy vizet párologtatnak el, vagy hűteni kezdik.

Látod, hogy milyen hosszan írtam le a folyamatot?! A mézzel összehasonlítva, nem véletlen tehát, hogy a cukrot feldolgozott élelmiszernek tartjuk!!!

Szóval…miért is a méz?

  • Amíg a cukornak egyetlen meghatározó tulajdonsága az édes íz, addig a méz egy komplex anyag, amelyben a jelentős (természetes!) cukortartalom mellett, tartalmaz még: kálciumot, magnéziumot, rezet, vasat, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket, B vitaminokat.
  • A méz típusától függően sajátos antibakteriális és antioxidáns hatású anyagokat is.
  • És igen, a méz tartalmaz cukrot, azonban a glikémiás indexe még így is jóval kedvezőbb lehet (jellemzően 32-85 között), mint a cukoré.

A fentiek alapján én úgy gondolom, hogy ha valakinek nincs kifejezetten szüksége energia szegény diétára, akkor a méz mértékkel fogyasztva beleférhet az étrendbe, mivel az édessége mellett számos más jó tulajdonsága is van.

Ha pedig csak az édes ízre vágyunk, nem kell rögtön cukorhoz nyúlnunk, hiszen számos olyan lehetőséget lehet találni, ami kielégítheti az édesség utáni vágyunkat, anélkül, hogy cukrot fogyasztanánk! A döntés, természetesen a Tiéd!

Peak palacsintaporból mézes süti? IGEN!

Kattints IDE a receptért!

cukor helyett

cukor helyett diétában

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Referenciák:

Alvarez-Suraez és mtsai. (2010): Contribution of honey in nutrition and human health: a review. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism 3(1):15-23.
Bogdanov és mtsai. (2008): Honey for Nutrition and Health: A review. Journal of the American College of Nutrition (6): 677-689.
https://www.zmescience.com/other/science-abc/buzz-honey-made/
Német B. (2012): Ipari technológiák. Pécsi Tudományegyetem Kiadó, Magyarország