Volt már olyan alkalom, amikor nagyon fontos volt, hogy az általad készített sütemény igazán finom legyen? Ha igen, de nem tudtad mivel állj elő, mutatok egy bombabiztos receptet, hiszen a csokoládét mindenki szereti.
A most leírt csokoládétorta nemcsak nagyon finom, hanem glutén-, laktóz- és cukormentes, IR barát és kis számolással még az igazán kemény diétába is beilleszthető. Az már csak hab a tortán, hogy a kakaó miatt tele van antioxidánssal.
Hozzávalók (1 torta):
Krém:
- 1 csomag vaníliás vagy csokoládés pudingpor, de használhatsz proteinpuding is
- 2 tojássárgája
- 6 deci kókusz- vagy mandulatej
- 20 g zsírszegény kakaópor
- Kb. 80-100 g eritrit (ízlés szerint)
Tészta:
- 100 g dió (akinek fontosabb a kalóriacsökkentés, mint a gluténmentesség használhat diópótlót is)
- 40 g Wheytella
- 20 g MCT olaj
- 4 tojás
- 20 g kakaópor
- 1 mandarin
- 1 narancs reszelt héja
- 1 csomag sütőpor
- Kb. 100 g eritrit
- kevés szegfűszeg
Bevonat:
- 125 g 81%-s cukormentes étcsokoládé
- 40 g laktózmentes margarin (de kókuszzsírral is helyettesíthető)
- eritrit
- + 10-20 g kakaópor
- + igény szerint 2 cl barackpálinka
- +dió vagy más díszítés
Elkészítés:
1. Készítsük el a krémet:
Keverjük ki a pudingport, a kakaóport, a tojássárgájákat és a cukorhelyettesítőt a kókusztej egy részével. A maradékot melegítsük meg. A meleg folyadékhoz, keverjük hozzá a csomómentesre dolgozott elegyet. Lassan forraljuk, amíg besűrűsödik. Teljesen le kell hűlnie, mielőtt dolgoznánk vele.
Tipp: ha kicsi a tojássárgája elképzelhető, hogy hígabb marad, ilyenkor konjakliszt apránként történő hozzáadagolásával tovább sűríthető.
2. Amíg hűl, meg lehet csinálni a tésztát. A tojásokat válasszuk külön és a fehérjét verjük fel. A tojássárgájákat keverjük ki habosra a cukorhelyettesítővel. Ízesítsük a mandarin és a narancs héjával és a szegfűszeggel (elhagyható, vagy bármilyen más ízlés szerinti fűszerre ki is cserélhető). Keverjük el alaposan a sütőport az elegyben. Facsarjuk bele a mandarin levét. Adagoljuk hozzá az összeolvasztott MCT olajos Dietellás elegyet. Keverjük bele a diót és a kakaóport is. Végül óvatosan forgassuk össze a felvert tojásfehérjével.
3. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 175 fokon kb. 35 percig (30-40; tűpróbával tudjuk ellenőrizni). Tipp: az első 20 percben nem szabad kinyitni a sütőt, mert összeeshet.
4. Amikor kész, hűtsük ki, majd vágjuk két részre a piskótát.
5. Kenjük meg kb 2-3 mm vastagon a főzött krémmel
6. Ha szeretnénk, most kell megkenni a tetejét a pálinkával. Ehhez használjunk egyszerű sütőecsetet, de ez el is hanyagolható.
7. A bevonathoz melegítsük össze a margarint az étcsokoládéval és a cukorhelyettesítővel. Ha túl hígnak érezzük, apránként sűrítsük kakaóporral. A bevonat állaga akkor jó, ha még képes az elegy terülni, de már nem folyós.
8. Díszítsük ízlés és tehetség szerint.