Napjainkban az egyik legtámadottabb élelmiszernek számít a cukor, mégis szinte minden termék tartalmazza, amit a boltban megvásárolsz. Kezdve a felvágottaktól, előre pácolt húsoktól át a joghurtokon, ételízesítőkön, szószokon, egészen a diétásnak kikiáltott élelmiszerekig, aszalt gyümölcsökig. Ha elhatározásra jutottál, hogy száműzöd a finomított a kristálycukrot az életedből, akkor nem árt olvasni a sorok között, jelen esetben az összetevők között.
Édesítőszer
A WHO szerint hozzáadott cukornak a koncentrált cukrok számítanak: asztali cukor, barnacukor, méz, melasz, dextróz. A zöldségekben, gyümölcsökben és tejtermékekben (laktóz) előforduló cukor nem számít hozzáadott cukornak. Sok sportoló alkalmaz cukrot a tömegnövelő étrendjében, általában edzés előtt illetve után szőlőcukor, más néven dextróz formájában. A szőlőcukor a legegyszerűbb szénhidrát, szinte azonnal felszívódik. Gyors felszívódása miatt hirtelen növeli a vércukor- és inzulinszintet, ami azt eredményezi, hogy a felesleget a szervezet hajlamos zsírként elraktározni.
A fruktózt pár évvel ezelőtt még bátran javasolták cukorbetegeknek, illetve diétázóknak. Az indok egyszerű volt, lassabban szívódik fel, mint a kristálycukor. A fruktóz egy, a természetben is előforduló monoszacharid – azaz cukor – mely a gyümölcsökben, zöldségekben, magvakban, gabonafélékben, tojásban, tejtermékekben és egyéb teljes ételekben egyaránt előfordul. Kutatások bebizonyították, hogy a fruktózt a máj bontja le, ha túl sok felesleges fruktóz kerül a szervezetbe, amit hasznosítani már nem tudunk, akkor zsír formájában fog elraktározódni.
Diéta ideje alatt pontosan a zsírpárnáktól szeretnél megszabadulni Te is. A gyümölcsök egészségesek, finomak, de óvatosan a fogyasztásukkal! Nehéz behatárolni, hogy egyénenként, mekkora adag fruktóz bevitele okoz zsírosodást, általában 50 g/nap a mennyiség, amit nem célszerű gyakran átlépni.
Ugyancsak diétásnak számított régebben, ha valaki mézzel sütött-fűzött. A méz valóban sok ásványi anyagot, vitamint tartalmaz és sajnos 82g szénhidrátot/100 g. Ezzel együtt természetesen ez is kiesett a diétás édesítők közül.
A nyírfacukor egy újfajta kristálycukor, amely íz, édesítő érték illetve felhasználás szempontjából szinte teljesen megegyezik a hagyományos kristálycukorral. Ugyanúgy néz ki és ugyanúgy is használható, de 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. Nem savasítja a szervezetet, nem roncsolja a fogakat, ugyanakkor vigyázni kell a fogyasztásával, mert hasmenést puffadást, kellemetlen érzetet okozhat a gyomorban.
Természetes édesítőszer
Egyre több szórólapon, reklámban találkozom steviával édesített fagylaltokkal, üdítőkkel, joghurtokkal. Természetesen itt is érdemes átböngészni a címkéket, az egyéb hozzáadott cukrok elkerülése végett. A dél-amerikai indiánok által évszázadokkal ezelőtt felfedezett növény egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek. Fogszuvasodást nem okoz, kalóriatartalma nulla. Főzés, sütés hatására sem veszít édesítőerejéből. Elsőre kicsit kesernyésnek hat az utóíze, melyhez hozzá lehet szokni.
Az eritrit egy cukoralkohol, erjedési folyamat során képződik sajátos szerkezete. Alacsony kalóriatartalmú édesítőszernek számít, nem hasznosul a szervezetben és édesítő ereje 60-80%-kal meghaladja a hagyományos kristálycukrot. Általában a búza vagy a kukorica keményítőjéből állítják elő hosszas folyamatok során. A nyírfacukorhoz hasonlóan az eritritet sem lehet karamellizálni. Hideg vízben nehezen oldódik, valamint az üvegpoháron finom kristályokat hoz létre, koszos pohár benyomását keltve.
Te milyen édesítőszert használsz cukor helyett?
Peak Girls – Gulyás Krisztina, olvasói bejegyzés
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Édesítőszer kisokos! Mivel helyettesítsd a cukrot?!" című cikkhezGulyás Kriszta, ez jó cikk lett!
Eritrit és stevia keveréke, 1:4 édesítőhatással rendelkezik (a cukortól 4szer édesebb), árban is a legjobb, nagyon apró szemcsés, tehát könnyű használi. Ja kcal és ch is 0 🙂
Jelen pillanatban a legnagyobb gond az édesítőszerek sokasága között megint csak az ár! Hazánkban minden termék horror árban van ami egészséges vagy egészségesebb mint az álalánosan használt. Persze, most erre mondhatjátok,hogy majd 10 év múlva meg a gyógyzer lesz drága. De hát a jelenben élünk és igenis árérzékenyek vagyunk sokan.Ennek ellenére természetesen én is kiállok ezen cukor helyetteítők mellett mert bár jelen felsoroltak között akad jó néhány mely szintén a laborok mélyén kerül előállításra(xilit, eritrit stb..) mégis jobbak mint a többi mesterséges édesitő.