Még javában tombol a sütőtök szezon. Én régen egyáltalán nem szerettem a sütőtököt. Ma már ez nem így van, de ha valaki nem szereti, akkor se kell aggódni, mert ebben a süteményben egyáltalán nem érezni a sütőtök ízét.
Na de miért is érdemes sütőtököt fogyasztani?
- A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.
- A sütőtök béta-karotint tartalmaz. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin elő anyaga, egyben antioxidáns is.
- Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök ellen hatnak.
- A sütőtök termése gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket.
- A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést. A kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, vitaminban gazdag és egészséges.
Na és a diéta?
A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén a diétádba is beleillesztheted! Egy olyan zöldség, ami talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, ivólé.
Sütikben például szuper, hogy a krémességével kiváltható a vaj, margarin zsírtartalma – vagy épp az ízletes Peak magvajakkal – mint például a mandulavaj – lehet turbózni!!
Kedvenc TÖKÖS RECEPTÜNK: SÜTŐTÖKÖS ROLÁD, a mennyei DIÓKRÉMMEL!
HOZZÁVALÓK: A tészta
- 50 gramm zabliszt
- 30g Peak Slim&Beauty Zserbós fehérje >> ettől iszonyat finom barackos, diós, csokis íze lesz…meg karácsony előtt ez MUSTHAVE fehérje :))
- 150 gramm sütőtök püré
- 2 db tojás
- 1 db tojásfehérje
- 4 gramm sütőpor
- ízlés szerint édesítő
A krém
- 250 gramm light mascarpone
- 3 evőkanál cukormentes diókrém
- ízlés szerint édesítő
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőtököt megmossuk, ketté vágjuk, a belsejét kikaparjuk és pár centis szeletekre vágjuk.
- 180 fokos sütőben puhulásig sütjük. Ha elkészült megszabadítjuk a héjától és pürésítjük.
- A tésztához összekeverjük a hozzávalókat (tojásoknak csak a sárgáját)
- A tojás fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a tésztába forgatjuk amíg egynemű massza nem lesz.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazom a tésztát és téglalap alakúra egyengetem.
- 180 fokon készre sütjük körülbelül 12 perc alatt. Mikor kész van még melegen feltekerem és úgy hagyom kihűlni.
- Amíg hűl a tészta, összekeverem a krém hozzávalóit is.
- Végül egyenletesen eloszlatom a tésztán és szorosan feltekerem.
Ebből a tésztából gofrit is süthetsz!