A minap az egyik nagyobb áruházláncban nézelődve megláttam a light fetasajtot. Egy adag értékei (30 g): 56 kcal, 3 g zsír. Ennek úgy megörültem, hogy sütöttem is gyorsan vele egy régi receptet, amit még kiskamasz koromban kóstoltam egy Magyarországon élő görög családnál.
Hozzávalók kb. 50-60 pici falatkához
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt/ teljes kiőrlésű tönköly liszt + nyújtáshoz
- 2 dkg élesztő
- 2 csapott teáskanálnyi kókuszzsír vagy MCT olaj
- kellemes sült husis ízt ad
- 20 g útifű maghéj
- 2 tojás (felverve)
- 1 csapott kávéskanálnyi sütőpor
- 25 dkg túró
- 1 evőkanálnyi sörélesztőpehely
- +só, víz, annyi cukor amennyit az élesztő felvesz
- töltelék: 100-120 g pici kockákra vágott light feta
Elkészítés:
1. Futtassuk fel az élesztőt a cukorral kb. 1-1,5 dl langyos vízben
2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat.
3. Keverjük el a tojásokat, az MCT olajat a felfuttatott élesztőben.
4. Dolgozzuk össze a tésztát! Ha kell, adjunk még hozzá plusz vizet is.
5. Hagyjuk pihenni kb. 30-60 percet meleg helyen.
6. Vegyük ki és nyújtsunk belőle 1 ujjnyi vastag lapot.
7. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra
8. Vágjunk kb. 1,5/2 cm oldalú négyzeteket a tésztából
9. Töltsük meg a tésztanégyzeteket, úgy, hogy a közepét enyhén benyomjuk és a pici kockákra vágott fetára a mélyedésbe rakjuk, majd a széleit óvatosan rányomjuk
10. Tepsibe rakva 175 °C-n kb. 30 perc alatt arany barnára sül.
Tipp: ha még ízletesebbet szeretnénk, nyugodtan fűszerezhetjük a tésztát (pl. oreganóval, vagy görög fűszerkeverékkel), vagy tehetünk a feta mellé más tölteléket is (picire vágott aszalt paradicsom, olajbogyó, egy-két csepp pesto).
Jó étvágyat!