A fitoösztrogének olyan növényi vegyületek gyűjtőneve, amelyek képesek az emberi szervezetben lévő sejtek ösztrogén receptoraihoz kapcsolódni, ezáltal ösztrogénszerű vagy ellenes tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Hatásuk azonban gyengébb, mint a testünkben természetes módon termelődő ösztrogénnek. Ez a hormon a női petefészkekben termelődik, illetve kis mértékben a mellékvesekéreg is képes előállítani. Az ösztrogén a női ciklus első felében van jelen, majd a második felében a progeszteroné a főszerep. Amikor ennek a két hormonnak az egyensúlya felborul, az rengeteg problémát okozhat. Egyik leggyakoribb az ösztrogén dominancia szindróma, amelyet az ösztrogén túlsúly vált ki, amikor a két hormon egyensúlya felbomlik és az ösztrogén szintje túlsúlyba kerül a progeszteronéhoz képest. Általában női problémaként kezelik, pedig egy elhízott férfi akár több ösztrogént is termelhet, mint egy átlagos alkatú nő.
Milyen problémákat idézhet elő, ha felborul az ösztrogén – progeszteron aránya a szervezetünkben?
- Menstruációs zavarok
- PMS
- endometriózis
- miómák
- PCOS
- mellcsomók
- libidó csökkenés
- meddőség
- vetélés
- pajzsmirigy alul-működés
- autoimmun betegségek
- indokolatlan súlygyarapodás
- különböző allergiák
- bőrbetegségek
- magas vérnyomás
- depresszió
- migrén
- hajhullás
- szőrösödés – jellemzően arcon –
- rákos megbetegedések esélyének növekedése
Ha a két hormon egyensúlya nem megfelelő, az nehezíti a teherbeesést. Menopauza beköszöntésekor normál esetben is változik a két hormon egymáshoz viszonyított aránya. Az elhízás is hozzájárulhat az ösztrogén – progeszteronhoz képesti túlsúlyának kialakulásához, mivel zsírsejtjeink is képesek ösztrogént előállítani, ezért minél több a zsírszövetünk, annál magasabb lehet a szervezetünk által termelt ösztrogén szintje.
Miben segítenek a fitoösztrogének?
A fitoösztrogének hatásának erőssége, abban az esetben kerül jobban előtérbe, amikor a szervezetben az ösztrogén szintje természetes módon csökken, például klimax és menopauza idején. Ekkor a női szervezetben egyfajta változás következik be és a menstruáció elmarad – ezt hívják változókornak -. A magas fitoösztrogén tartalmú étrendet fogyasztó nők körében, például a távol keleti országokban (Japán, Kína) a megfigyelések szerint, jó hatást gyakorolt a menopauza tüneteire a fitoöszrogénekben gazdag növények fogyasztása. A megfigyelt célcsoport esetében, csökkentek a hőhullámok, izzadás, alvászavarok, hangulatingadozás, hüvely szárasság és nem kellett egyből hormonpótló terápiát alkalmazni a kellemetlen panaszok miatt. De ez csak egy megfigyelés a sok közül, és persze a távol keleti országokban a különböző zöldségek, gyümölcsök, halak, tengeri élőlények, gyógynövények, fogyasztása is magasabb, ami kedvezően hat az egészségi állapotukra, és szervezetük is másképp működhet, mint egy átlag európai embernek. Fitoösztrogének fogyasztásával kapcsolatban a kutatások és azok értékelései, a mai napig, egymással ellentmondó álláspontokat közölnek. Az bizonyos, hogy a fioösztrégenk között is van úgymond „jótékony” hatású és „rossznak” ítélt vegyület is.
A fitoösztrogéneket, kémiai szerkezetük alapján, négy csoportba sorolják:
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
- kumesztánok, ez megtalálható a szójacsírában, hüvelyes zöldségekben
- izoflavonoidok, ezek a szójában, komlóban, vörösherében, lucernában fordulnak elő
- lignánok, találhatók a lenmagban, zöld teában, áfonyában, földi eperben, gabonákban, magfélékben, de zöldségekben is előfordul
- stilbének, kékszőlő és földimogyoró
Melyek a „rossznak” ítélt fitoösztrogén tartalmú élelmiszerek?
A köztudatban leginkább elterjedt a szója, mivel ez a legnagyobb mennyiségben fogyasztott fitoösztrogén tartalmú növény. A szója, izoflavonoidokat tartalmaz, amely a fitoösztrogének közül nem a jótékony vegyületek közé tartozik. Nagymértékű fogyasztása megzavarhatja a hormontermelést, de ehhez tényleg jentős mennyiséget kell megenni. Valamint a gyerekre nézve a szójatartalmú babatápszerek és készítmények veszélyesek lehetnek. Szerencsére ezek forgalmazása Magyarországon nem jellemző. Összességében, célszerű a szója fogyasztásának a mérséklése és a szójával dúsított termékek kerülése. A fitoösztrogének szervezetre gyakorolt hatása teljesen eltérő lehet, így az a jelenség is, hogy hogyan hat a hormonrendszerünkre. Ha szóját fogyasztunk mindenképp a természetesen feldolgozott és kezelt, elsősorban fermentált termékeket részesítsük előnyben. Fontos, hogy megfelelően legyen hőkezelve a szója, így a benne lévő káros anyagok megsemmisülnek, lebomlanak. Egy amerikai egészségügyi szervezet az FDA, számos egymástól független kimutatás kielemzése után, az alábbi mértékben ajánlja a kockázat nélkül fogyasztható szójaprotein mennyiséget: Ez napi 25 gramm, ami körülbelül 800ml szójatejnek és 300gramm tofunak felel meg. Számos állatkísérletet végeztek már a szója fogyasztásával kapcsolatosan. A mai napig vitatott a szója rákkeltő hatása, mivel ezzel ellentétben, rákellenes védő hatásáról is készültek beszámolások, elemzések. Tehát, nem kell félnünk az izoflavonoidokat tartalmazó növényektől, de fontos a mértékletesség. A szóját, egyébként a legnagyobb mértékben az állattenyésztés használja fel takarmányozási célra és az iparszerű haltenyésztés alap tápanyaga. A termelt szójabab, mintegy 2%-a kerül feldolgozásra emberi fogyasztás céljából. Ezt az tényt, azért jó szem előtt tartani.
Mi a helyezet a lenmaggal?
A lenmag alapvetően nagyon gazdag Omega 3 zsírsavban és jó hatással van az emésztésre. Az őrölt lenmag könnyebben emészthető, naponta 1-3 kiskanál elfogyasztása belefér a normális étkezési szokások keretei közé. Érdemes evés előtt kis időre beáztatni a lenmagot, így részben ki tudnak oldódni belőle az enzimek és fogyasztása a leginkább ebben a formában javasolt. A lenmagban legfőképpen lignánok találhatók. Míg az általunk fogyasztott ételek többségében izoflavonoidok és lignánok együttesen vannak jelen. Az izoflavonoidok jellemzően a hüvelyes növényekben, a szójában, vörösherében, lóherében találhatók. A lignánok inkább a magfélékben, gabonákban, gyümölcsökben fordulnak elő és még az zöldségek is tartalmazhatnak valamennyit. Persze, kémikus, vegyész, vagy gyógyszerész legyen a talpán, aki ezt követni tudja,- szóval a legjobb -, ha legáltalánosabbakat ismerjük. Nagyon sok növény tartalmaz fitoösztrogént, kb. 300 növényben található. Ezekben, a fitoösztrogén koncentráció eltérő.
Mi tartalmazhat fitoösztrogént?
- gabonák: búza, árpa, rozs, zab, köles
- babfélék: szójabab, babcsíra, csicseriborsó, borsó, lencsefélék és az ezekből készült ételek (tofu, tempeh, miso, tamari)
- magfélék: napraforgó, mogyoró, szezámmag, lenmag
- zöldségek: krumpli, édesgyökér, sárgarépa, rebarbara, manióka gyökér
- gyümölcsök: szilva, kékszőlő, cseresznye, földi eper, alma, citrusos gyümölcsök, gránátalma
- egyéb növényekben: lucerna, vöröshere, lóhere, komló
- gyógynövényekben: vérpipacs, verbéna, fagyöngy, mandragóra, édesgyökér, cickafark, körömvirág ánizs, puerária mirifica (Thai növény, nagyon magas az ösztrogénhoz hasonló aktivitása, más hasonló növénnyel, gyógyszerrel együtt fogyasztani tilos.)
- növényi alapú italok: sör, tea, zöld tea, vörösbor, kávé
Láthatjuk, hogy alap táplálékainkban is vannak fitoösztrogének, viszont valamelyik fitoösztrogén jótékony hatással is bír. Például a kékszőlő héjában és magjában található vegyületekről kifejezetten jókat írnak. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a növényeknek rendkívül kedvező élettani hatásuk is van. Tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és erősíti az immunrendszerünket. A magas rosttartalmú növények fogyasztása, támogatja a bélrendszer helyes működését, ezáltal könnyebben le tudja bontani a szervezet az ösztrogént, ami gyorsabban kiürül a szervezetünkből. A májban megy végbe ez a folyamat, ahol az ösztrogén lebomlik (metabolizáció), ezért a máj működésének támogatásával, sokat segíthetünk a szervezetünk méregtelenítésében. Fogyasszunk sok zöldséget, főként a keresztesvirágúak támogatják a máj méregtelenítő munkáját. A káposztafélék, fodros kel, brokkoli, karfiol, fehérrépa, kelbimbó, élénkzöld leveles zöldségek. Ha valaki, ezeket nem bírja, mert arra érzékeny vagy neki nem javasolt, akkor válasszon helyettük más zöldségfélét. Kerüljük a transzzsírokat, hogy támogassuk a májunk tisztító munkáját. Továbbá az alkohol, és a túlzott kávé fogyasztása nem ajánlott.
Érdemes még megemlíteni a xenoösztrogéneket. Ezek olyan vegyszerek, amelyek ösztrogénhoz hasonló hatással bírhatnak, és nehezen bomlanak le. Ezek a méreganyagok, azért veszélyesek, mert bőrünkön keresztül hamarabb felszívódnak és akár évekig is elraktározódhatnak a zsírszövetekben, ezáltal káros hatást fejthetnek ki az endokrin rendszerünkre. Ezzel ellentétben, a növényekből származó ösztrogénok lebomlanak és kiürülnek. Tehát, figyeljünk a táplálkozásunk mellett a különböző kemikáliák által bejutatott méreganyagok mérséklésére. Sajnos, számos kozmetikumban, tisztálkodási szerben, műtrágyában, műanyagban, rovarirtóban megtalálhatóak. Válaszunk természetes alapanyagú, bio- és natúr kozmetikumokat, és adalékanyagoktól mentes termékeket. Mindig jól mossuk meg zöldségeket, gyümölcsöket.A hormonegyensúly kialakítása és fenntartása érdekében mindenképpen egy kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás javasolt.
Összességében, a fitoösztrogének mértékletes fogyasztása nem jelent kockázatot egy felnőtt szervezet számára, viszont gyermekek esetében a szóját tartalmazó készítmények kerülendők. Gondosan odafigyelve és kiegyensúlyozott táplálkozást követve sokat tehetünk a hormonháztartásunk és szervezetünk megfelelő működése érdekében. Figyeljünk a D-vitamin pótlására, mozogjunk többet és tartózkodjunk sokat friss levegőn.
Forrás:
Boros Klára okleveles vegyész, doktorandusz bejegyzése alapján
A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4. a/2-11- 1-2012- 0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program" című kiemelt projekt keretei között valósult meg.
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Jó vagy nem, ha fitoösztrogén tartalmú ételeket fogyasztunk?" című cikkhezEbben a cikkben sem esik szó a férfiakról 🙂
Tudsz valamit arról, hogy a magas fitoösztrogén-tartalmú zöldségek (sárgarépa, cukkini, stb.) kerülendők-e férfiaknak, vagy normál mennyiségben (napi fél kg, 0,6-0,7mg fitoösztrogén-tartalom) elfogadhatók?
Illetve, a lenmagolaj valóban tesztoszteron-csökkentő hatású-e, vagy (bármi más okból) kerülendő-e férfiak számára?
Jó napot kívánok !8 éve syncumart szedek .Klimaxos panaszaimra szedhetem e a szójavit kapszulát . Köszönöm a válaszát.
Szia Ibolya
Ez nem Peak termék, így nem tudom.
Móni