-+=
Olvasási idő: 3 perc

Itt a tavasz, jönnek -mennek a vendégek, a családok hétvégente kirándulni mennek, ezért mindig jó, ha van kéznél egy gyorsan elkészíthető, ám de igen finom, egészséges és nem utolsó sorban laktató receptünk a ilyen alkalmakra.

Mivel a párom nem túl édesszájú, kénytelen voltam újra gondolni a jól bevált „majd sütök egy proteines muffint” taktikámat. Eszembe jutott, hogy régen mennyire szerettem a töltött tésztákat, így ebbe az irányba indultam el. Az eredmény egy kelt-morzsolt alaptészta tele egészséges zsírokkal, ami bármilyen sós töltelékkel megállja a helyét. Nem mellesleg pedig IR barát, a hozzávalók megválogatásával laktózmentes vagy paleo, és ami a legjobb, hogy finom és laktató.

Hozzávalók (20-20 nagy méretű batyuhoz):

  • 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g Vegan Fusion növényi fehérjepor
  • 10 dkg bio fehér tönkölybúzaliszt
  • 5 dkg útifű maghéj liszt
  • 2 evőkanál útifű maghéj
  • 5 dkg bambuszrostliszt
  • 1 tojás + 1 sárgája + még egy tojás a kenéshez
  • 4 dkg élesztő (kevés cukor, amiben felfut – nagyjából egy csapott evőkanál)
  • 15 dkg kókuszzsír
  • negyed csomag (kb. 5 gramm) sütőpor
  • + só, feketebors

Futtassuk fel az élesztőt annyi vízben, ami épphogy ellepi a cukorral elmorzsolt élesztőt.

Mérjük ki a száraz hozzávalókat, majd morzsoljuk el benne a zsiradékot.

Keverjük össze az élesztőt a tojásokkal, majd keverjük az egészet a tésztába.

Gyúrás közben adagoljunk hozzá még annyi vizet, hogy kemény fánktészta állagot kapjunk.

Szobahőmérséklettől függően pihentessük 30-50 percet, amíg a kétszeresére kel (addig pont elkészülünk a töltelékkel)

Nyújtsuk a tésztát kb 1-2 mm vastagra.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Helyezzünk a töltelékből tetszés szerinti nagyságú kupacokat a tészta felére, majd hajtsuk rá a másik felét.

Nagyméretű fánkszaggatóval a viszonylag vékonyra (kb 3-4 mm) nyújtott tésztából szaggassunk köröket, majd ezeket nyújtsuk tovább. A tésztakorongok egyik felére helyezzünk egy adagnyit a töltelékből. Fontos, hogy a széléhez nem rakjuk túl közel, hogy össze tudjuk csipkedni ujjal.

Kenjük le a felvert tojással a tetejét.

200 °C-ra előmelegített sütőben 180°C-n kb 15-25 perc alatt megsül (erősen függ a batyuk nagyságától és a töltelék típusától). Akkor jó, ha a tészta átsült és szép halványbarna.

Darálthúsos töltelék (kb. 20 batyuba):

  • 1 kg sovány pulyka darálthús
  • 3 kis fej cékla (kb. 15 dkg)
  • só, fekete bors, kapor
  • + kevés (laktózmentes) tejföl, növényi tejföl vagy totu

Elkészítés:

A nyers céklát pucolás után reszeld le az almareszelőn.

Teflon serpenyőben vagy kevés kókuszzsíron pirítsd szárazra.

Pirítsd meg a darált pulykahúst.

Keverd össze a töltetlék hozzávalóit, és fűszerezd ízlés szerint.

Adagolj hozzá annyi „zsiradékot” vagyis ez esetben a laktózmentes tejfölt, amíg a Te ízlésed szerint már nem lesz száraz (nekem ez kb. 2 csapott evőkanál volt.

Káposztás töltelék (kb. 20 batyuba):

  • 1 kis fej káposzta
  • 5 dkg eritriol
  • 2 evőkanál stívia por
  • 1 evőkanál almaecet
  • fűszerek

Elkészítés:

Vágj apróra egy kisebb fej fehérkáposztát (kb. 80 dkg).

Kevés vízen és olvasztott kókuszzsíron kezd el dinsztelni.

Fűszerezd ízlés szerint (én sót és borsot tettem rá).

Amikor majdnem kész, szórd meg az eritriollal és a por stíviával.

Amikor a fenti cukorhelyettesítőkkel (vagy mézzel vagy cukorral) kellően karamelizálódott öntsd rá az almaecetet.

Jó étvágyat hozzá!

batyu recept

húsos káposztás batyu

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.