-+=
Olvasási idő: 2 perc

Valószínűleg a diéta fontos részét képezi nálad is az élelmiszerek összetevőit és tápértékét tartalmazó táblázatok böngészése az interneten. Ha így van, akkor sokszor találkozhattál már a szójalecitin összetevővel. Ha elgondolkodtál már azon, hogy ez vajon mi lehet, miért található meg az élelmiszerek többségében, és legfőképp, hogy jó-e neked, akkor jó helyen jársz.

A lecitinek természetesen előforduló olajak. Testünk sejtjei is tartalmaznak lecitint, létfontosságú szerepet betöltve mind az agy-, máj-, és szívműködésre, anyagcsere folyamatokra. A lecitin külső forrásból nagyon sok élelmiszerben megtalálható, mind a növényekben, mind az állati eredetű élelmiszerekben (tojás), magokban, gabonákban, de leggyakoribb forrása mégis a szója. A legtöbbször magas kolin-tartalma miatt alkalmazzák. Természetesen az élelmiszeripar nem (csak) emiatt használja előszeretettel.

A szójalecitint az élelmiszerekben emulgeálószerként használják. Ez egy olyan anyagot takar, ami abban segít, hogy a többi összetevő ne válhasson szét. Például a cukorkákban a csokoládé és a kakaóvaj szétválását gátolja meg. A sütőipar pedig a tészták ragacsosságának csökkentésére használja. Azonban a szójalecitinnel akár olyan helyeken is találkozhatsz, ahol egyáltalán nem is számítanál rá. Ilyen például teák filterében, de a gyógyszeripar különböző készítményeiben is felbukkanhat (például inhalálók). Ezt az összetevőt mechanikai vagy kémiai úton vonják ki a babokból, és tulajdonképpen nem más, mint a szójaolaj gyártás egyik mellékterméke. 

Miért alkalmazzuk a lecitint leginkább az agyunk működésének serkentésére?

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

Ahogyan fent is írtam, a lecitin leginkább a kolin-tartalma miatt ilyen kedvező hatású, ezen anyag pedig a lecitinben található foszfatidilkolinból jön létre. A folyamat során később a kolin acetilkolinná bomlik le, amely nélkülözhetetlen kémiai anyag az egészséges agyműködéshez. Tudod, hogy miért nem tudsz már olyan jól koncentrálni egy fárasztó edzés után? Ha túlhajtod magad – nem feltétlenül negatív értelemben, a tested kolin szintje lecsökken, amely fáradtságot okoz. Alacsony kolinszint egyenlő alacsony acetilkolin-szint, ami egyenes út ahhoz, hogy az agyból az izomzatodhoz induló impulzusok sokkal lassabban érnek célba. Megnövekszik a reakcióidőd, így a teljesítményed is lecsökken.

Válthat ki allergiás tüneteket a lecitin?

Mivel ilyen széles körben használt alapanyagról van szó, ezért jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy lehetsz-e rá allergiás. Míg magára a szójára (mint hüvelyesre) lehetsz allergiás, addig a lecitinre nem, mivel az már nem tartalmaz szójaolajat (az allergiát az olajban található fehérje váltja ki). Ettől függetlenül a túlzott fogyasztása okozhat a szójaallergiához hasonló tüneteket. A szójalecitinnek nem ismert ártalmas hatása, ettől függetlenül lehet olyan szituáció, amiben jobb, ha elkerülöd. Ha allergiás vagy a szójára, akkor jobb, ha minél kevesebbet fogyasztasz belőle. Akkor is érdemes elkerülnöd, ha nem szívesen fogyasztasz finomított olajakat. A lecitin ugyanis szójaolajból készül, amit általában kémiai eljárással nyernek ki a babból. Ha csak természetes növényekből készült élelmiszereket eszel szívesen, akkor is meg kell fontolnod ennek az alapanyagnak a fogyasztását. A világ szójatermelésének nagy része génmódosított (GMO) növényből származik, így a belőle kivont lecitin se teljesen természetes.

A szójalecitin fogyasztásának ártalmasságára nincs bizonyíték. A legtöbb termékben az alapanyagok szétválását megakadályozó emulgeálószerként van jelen. Ha kiírva nem is találod meg, akkor E322-es kódjával már biztosan találkoztál. Pár esettől eltekintve nyugodtan fogyaszthatod, csak akkor kell nagyon komolyan figyelned a tünetekre, ha magára a szójára is allergiás vagy.

szojalecitin-egeszseges-hatasa

Szójalecitin

Szójalecitin hatása

 

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!

Referenciák:

Dr. Axe: What is soy lecithin?
Kaayla T. Daniel: The whole soy story