Miért szeretjük a szójalecitint, pontosabban a lecitint?

Valószínűleg a diéta fontos részét képezi nálad is az élelmiszerek összetevőit és tápértékét tartalmazó táblázatok böngészése az interneten. Ha így van, akkor sokszor találkozhattál már a szójalecitin összetevővel. Ha elgondolkodtál már azon, hogy ez vajon mi lehet, miért található meg az élelmiszerek többségében, és legfőképp, hogy jó-e neked, akkor jó helyen jársz.

A lecitinek természetesen előforduló olajak. Testünk sejtjei is tartalmaznak lecitint, létfontosságú szerepet betöltve mind az agy-, máj-, és szívműködésre, anyagcsere folyamatokra. A lecitin külső forrásból nagyon sok élelmiszerben megtalálható, mind a növényekben, mind az állati eredetű élelmiszerekben (tojás), magokban, gabonákban, de leggyakoribb forrása mégis a szója. A legtöbbször magas kolin-tartalma miatt alkalmazzák. Természetesen az élelmiszeripar nem (csak) emiatt használja előszeretettel.

A szójalecitint az élelmiszerekben emulgeálószerként használják. Ez egy olyan anyagot takar, ami abban segít, hogy a többi összetevő ne válhasson szét. Például a cukorkákban a csokoládé és a kakaóvaj szétválását gátolja meg. A sütőipar pedig a tészták ragacsosságának csökkentésére használja. Azonban a szójalecitinnel akár olyan helyeken is találkozhatsz, ahol egyáltalán nem is számítanál rá. Ilyen például teák filterében, de a gyógyszeripar különböző készítményeiben is felbukkanhat (például inhalálók). Ezt az összetevőt mechanikai vagy kémiai úton vonják ki a babokból, és tulajdonképpen nem más, mint a szójaolaj gyártás egyik mellékterméke. 

Miért alkalmazzuk a lecitint leginkább az agyunk működésének serkentésére?

Ahogyan fent is írtam, a lecitin leginkább a kolin-tartalma miatt ilyen kedvező hatású, ezen anyag pedig a lecitinben található foszfatidilkolinból jön létre. A folyamat során később a kolin acetilkolinná bomlik le, amely nélkülözhetetlen kémiai anyag az egészséges agyműködéshez. Tudod, hogy miért nem tudsz már olyan jól koncentrálni egy fárasztó edzés után? Ha túlhajtod magad – nem feltétlenül negatív értelemben, a tested kolin szintje lecsökken, amely fáradtságot okoz. Alacsony kolinszint egyenlő alacsony acetilkolin-szint, ami egyenes út ahhoz, hogy az agyból az izomzatodhoz induló impulzusok sokkal lassabban érnek célba. Megnövekszik a reakcióidőd, így a teljesítményed is lecsökken.

Válthat ki allergiás tüneteket a lecitin?

Mivel ilyen széles körben használt alapanyagról van szó, ezért jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy lehetsz-e rá allergiás. Míg magára a szójára (mint hüvelyesre) lehetsz allergiás, addig a lecitinre nem, mivel az már nem tartalmaz szójaolajat (az allergiát az olajban található fehérje váltja ki). Ettől függetlenül a túlzott fogyasztása okozhat a szójaallergiához hasonló tüneteket. A szójalecitinnek nem ismert ártalmas hatása, ettől függetlenül lehet olyan szituáció, amiben jobb, ha elkerülöd. Ha allergiás vagy a szójára, akkor jobb, ha minél kevesebbet fogyasztasz belőle. Akkor is érdemes elkerülnöd, ha nem szívesen fogyasztasz finomított olajakat. A lecitin ugyanis szójaolajból készül, amit általában kémiai eljárással nyernek ki a babból. Ha csak természetes növényekből készült élelmiszereket eszel szívesen, akkor is meg kell fontolnod ennek az alapanyagnak a fogyasztását. A világ szójatermelésének nagy része génmódosított (GMO) növényből származik, így a belőle kivont lecitin se teljesen természetes.

A szójalecitin fogyasztásának ártalmasságára nincs bizonyíték. A legtöbb termékben az alapanyagok szétválását megakadályozó emulgeálószerként van jelen. Ha kiírva nem is találod meg, akkor E322-es kódjával már biztosan találkoztál. Pár esettől eltekintve nyugodtan fogyaszthatod, csak akkor kell nagyon komolyan figyelned a tünetekre, ha magára a szójára is allergiás vagy.

szojalecitin-egeszseges-hatasa

Szójalecitin

Szójalecitin hatása

FORRÁSOK:

  • Dr. Axe: What is soy lecithin?
  • Kaayla T. Daniel: The whole soy story
Szabó Vivien

Szabó Vivien

Szabó Vivi vagyok, 14 éves koromig versenyszerűen, ma már azonban csak hobbiszerűen sportolok. Táplálkozásomra mindig is odafigyeltem, ezért elég mélyen beleástam magamat az alapok elsajátításába. Termékfejlesztőként pedig nem csak a munkahelyemen, de otthon is szívesen kísérletezek finomabbnál-finomabb receptek kidolgozásán, amik remélem Neked is elnyerik a tetszésedet.
Szabó Vivien
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások
Miért szeretjük a szójalecitint, pontosabban a lecitint?
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (95% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Miért szeretjük a szójalecitint, pontosabban a lecitint?
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (95% pont)
1488
Blog, Tudatos táplálkozás
, ,