A Húsvéti menük részeként, sokszor találkozunk köretként a különböző majonézes salátákkal, hidegtálakkal és majonézzel készült tojásos ételekkel. A bolti majonézek viszont tele vannak cukorral és egyéb olyan összetevőkkel, amire nincs szüksége a szervezetünknek. A házilag készült majonéz még finomabb is, mint a bolti társa, de a legtöbben még mindig étolajjal készítik. Az egészséges táplálkozásnak nem része a finomított étolaj!
Ezeket ideje lenne végre elfelejteni és lecserélni kókuszolajra, extra szűz olívaolajra, speciális MCT olajra és hidegen sajtolt magolajokra. Gondoltam egy merészet és az összetevőket kicsit átkombináltam, hogy beleférjen, az egészségtudatos táplálkozásba. Szó sincs arról, hogy le kellene mondanunk a közkedvelt majonézes finomságokról!
Hozzávalók:
- 300 ml MCT olaj
- 50 ml extra szűz olívaolaj
- 4 db tojássárgája
- citromlé vagy friss citrom leve
- folyékony édesítőszer
- mustár (cukormentes)
- ízlés szerint só, bors
- keverő tál
- botmixer vagy kézi robotgép
- habverő, ha izmosodni szeretnél
Ebből az adagból, egy teli kompótos tálnyi majonéz jön ki.
Első lépésként, mielőtt nekiesnél összekutyulni a hozzávalókat, mindent le kell hűteni. A házi majonéz, akkor lesz a legjobb állagú, ha minden azonos hőmérsékletű. Mivel nyers tojássárgájából készül, ezért figyelj arra, hogy friss tojásból készítsd el. Az M-es méretű tojást ajánlom és még jobb, ha sikerül friss házi tojást beszerezned.
Szükséged lehet még, folyékony édesítőszerre, mert ezt könnyebb eldolgozni. Ha nem szeretnél mesterséges édesítőt használni, a természetes édesítőket is választhatod. Ezeket, ha szilárd halmazállapotúak, akkor fel tudod oldani a citromlében vagy friss citrom levében. Az eredeti majonéz receptekhez ecetet használnak – ha szereted, azzal is készítheted, de citrommal egy selymesebb ízvilágot érhetsz el. A mustár esetében, mindig nézd meg a címkét, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. Általában lehet ilyet találni a nagyáruházakban is, de mindig ellenőrizd az apróbetűs részt!
> Peak-tipp: Aki pedig igazán gourmet és kávé-fan, annak csodás hírünk van! A Peak MCT olaj új közegben is felbukkant: méghozzá 3-féle finom ízű kávéban – igen, a híres golyóálló kávé nálunk is hódít! Koffeinmentes, mégis gyorsítja az anyagcseréd… rendelkezik az MCT minden áldásos tulajdonságával 🙂
Elkészítés:
Válaszd szét a tojásokat, mert csak a sárgájára lesz szükséged. Tedd egy nagy keverőtálba az alapanyagokat, kivéve az olajat! Ízlés szerint adj hozzá egy csipet sót. Ha kevés lenne, utólag még tudsz hozzáadni. Ugyanez vonatkozik az édesítőszere is, ezért csak pár cseppel kezd az adagolást. Utána adj hozzá egy evőkanál mustárt, ez lehet dijoni is.
Először lassú fokozaton keverd el a robotgépeddel a tojássárgáját a sóval, borssal, mustárral, citromlével és az édesítővel, amíg a színe kicsit halványabbá nem válik és kissé habos nem lesz. Önts hozzá vékony sugárban egy kevés MCT olajat és újra keverd jól össze. Mindig figyeld, hogy a tojás felvegye az olajat és sima krémszerű legyen a massza.
Majd újra öntsd hozzá lassan adagolva az olajat, több részletben. Általában 10-15 másodperc kevergetés után, állj meg és ellenőrizd az állagát a krémnek. Majd folytasd tovább a keverést és lassan fokozatosan adagold hozzá az MCT olajat és az olívaolajat.
Kóstold meg, ha szükséges adj hozzá ízlés szerint még sót, citromlét, ahogy neked ízlik. Ha túl gyorsan kevered, és nem figyelsz a fokozatos adagolásra, akkor összeeshet a majonézed. Persze, attól még az íze kiváló, de nem lesz elég krémes!
A majonézes saláták elkészítéséhez használhatsz még tejfölt, amit a majonézzel, más néven olajvajjal keverj össze és úgy dolgozd el a saláta alappal. Természetesen, tejföl nélkül magában is használhatod ezt a finom házi krémet! Ha pikánsabb ízekre vágysz, adhatsz hozzá még egy kis fehér borsot, pici fehér bort. Így kapod azt az ízvilágot, amit a húsvéti majonézes salátáktól már megszokhattál.
Szerintem nagyon finom, és 10-15 perc alatt elkészíthető a tökéletes házi majonéz!