Megérkeztek a tavasz ízei! Ma egy csokor gyönyörű medvehagymával állítottam haza. Nem bírtam neki ellenállni. Hívogatott a zöld színe és intenzív illata – imádom az ízét.
Medvehagymával szinte minden ételt fel lehet dobni. Illatát hevítés közben elveszti és pikáns ízt ad az ételeknek, legyenek azok tojásételek vagy krémlevesek. A medvehagyma jótékonyan hat a gyomorra, segíti az emésztést, krónikus hasmenés és szorulás ellen is használják a népi gyógyászatban. Továbbá, enyhíti a fejfájást, tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást és támogatja a vesék tisztítómunkáját. Női problémákra, változókori tünetek enyhítésére is javasolt a fogyasztása. Természetesen frissen a leghatékonyabb, így salátákba keverve a legajánlottabb a fogyasztása. Mivel ez a növény szezonális, ezért lefagyasztva mélyhűtőben is tárolhatjuk. Sajnos, a fagyasztott állapot után már nem lesz friss és zsenge, sőt egy kis levet is ereszthet, de párolva vagy ételek ízesítésére így is tökéletes lehet.
Így készítsd el medvehagymás pestodat!
MCT olajjal, sóval, pici fekete borssal, reszelt parmezán sajttal és magvakkal – például pirított fenyőmaggal vagy dióval, mandulával, turmixold jól össze a felaprított medvehagymát. Ha elkészült, kanalazd bele egy kis lezárható üvegbe, amit a hűtőben tudsz tárolni. Magvakat variáld kedvedre, a hozzávalókat pedig ízlésed szerint adagold.
Tipp: Ha túl sűrű a szósz, adj hozzá még egy kicsi MCT olajat, így krémesebb lesz az állaga. Használhatsz hozzá egy pár csepp almaecetet, ha savanykásabb ízre vágysz. Illetve fokhagymát, chilit, ha szereted.
Medvehagymás – márványsajtos fehérje omlett MCT olajjal
A mai menü pedig, egy gyors tojásfehérje omlett, amihez medvehagymát és márványsajtot tettem, mert mennyei az ízűk együtt. Nagyon hamar elkészül, csak bírd kivárni!
Hozzávalók:
- medvehagyma, felaprítva egy nagy maréknyi
- 5 dkg márványsajt, egy 10dkg-os sajt felét raktam bele
- MCT olaj
- só, de ha túl sós a sajt, akkor elhagyható
- 5 db tojásfehérje
- 1 evőkanál tápióka liszt vagy zabliszt
A tojásokat szétválasztjuk, mert csak a fehérjére lesz szükségünk. Felverjük a tojásfehérjét, amíg kissé habos nem lesz, hozzáadjuk az összemorzsolt márványsajtot. Kézi mixerrel könnyebb eldolgozni, de villával, habverővel is menni fog csak kicsit nyomkodjuk szét a márványsajtot a tojásfehérjében, mert össze fog tapadni. Adjunk hozzá 2 evőkanál MCT olajat, így biztos nem fog letapadni az omlettünk és még a zsírpótlásra is figyelünk! Kóstoljuk meg, ha nem lenne elég sós az alap, akkor adjunk hozzá még sót. Végül szórjunk bele egy evőkanál tápióka lisztet vagy zablisztet, mert ettől lesz sűrű krémes a masszánk.
A serpenyőnkbe is tegyünk egy kis MCT olajat, így tuti nem tapad le az omlett, mivel hasonló képpen kell kisütni, mint a palacsintát. Tehát a forró serpenyőbe először az olajon futtasd meg a medvehagymát és párold meg picit. Nem kell agyon párolni, elég neki 1 perc. Utána öntsd rá a márványsajtos – krémes tojásfehérjét. Vigyázz, nehogy odaégjen! Amikor már látod, hogy kezd pirulni az alja, hasonló módon fordítsd meg, mint a palacsintát és süsd át a másik oldalát is az omlettnek. Ha úgy látod, hogy szét fog esni, akkor ne kockáztass. Egyszerűen hajtsd félbe még a serpenyőben és így süsd tovább, de ne égesd oda, inkább kis lángon készítsd. Ebben az esetben, belül krémesebb lesz az omletted és kívül ropogósabb. Így is tökéletes! Amint elkészült, csúsztasd ki egy tányérra és ízlés szerint fogyassz hozzá friss zöldségeket, főtt sonkát, amit szeretsz! Egy biztos, hogy a kalóriák miatt nem kell aggódnod.
Váljék egészségedre!
medvehagyma
medvehagyma recept
Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/medvehagyma
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Medvehagymás, márványsajtos fehérjeomlett és pesto szósz MCT olajjal" című cikkhezÉn is szeretem a medve hagymát!:):)és nagyon finom is én nyesen szoktam fogyasztani!:):):)