Omlós tészta lágy, mogyorós krémmel töltve. Ezek a kiflik ideálisak reggeli kávé mellé, délutáni nasinak, vagy hétvégi kényeztetésnek a család számára. A tészta nagyon könnyen formázható, kezdők is könnyen boldogulnak majd vele. A töltelék pedig számtalan módon variálható: készítettem már rumos-gesztenyés töltelékkel gesztenyés kiflinek; mandulavajjal töltve vaníliás-mandulakrémes aprósüteménynek és úgy tervezem , a karácsonyi időszakban máktöltelékkel pozsonyi kiflinek sütöm meg. Mindenesetre ez a mogyorókrémes-csokis változat eddig a legnagyobb kedvenc, nutella -imádóknak kihagyhatatlan recept!
Hozzávalók:
- 125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 3 g porélesztő
- 25 g kristályos állagú édesítőszer (pl. DW negyedannyi, erithritol vagy egyéb eritrit-stevia keverék)
- 1 csipet só
- 50 g sovány joghurt
- 1 tojás fehérje
- 1 ek sovány tej vagy növényi tej
- 1 ek folyékony kókuszolaj
Töltelék:
PEAK Dietella, vagy egyéb mogyorós magvajak
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit egy magas falú edényben összekeverjük. Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat és egynemű, rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha nagyon ragadna a kezünkhöz, adjunk még hozzá lisztet és gyúrjuk át újra. Formázzunk gombócot a tésztából és kelesztőtálban lefedve vagy egy tiszta szövetdarabbal leterítve , meleg , huzatmentes helyen 20 percig hagyjuk kelni.
20 perc után a tésztát könnyedén gyúrjuk át újra, majd borítsuk enyhén lisztezett nyújtófelületre. (vagy használhatunk szilikonos nyújtólapot, ekkor nem kell extra liszt a nyújtáshoz.) Nyújtsuk a tésztát 3-4 mm vastag, kör alakú formára. Egy éles késsel vágjuk fel körcikkekre. (Tehát osszuk a tésztát 8 vagy 12 egyenlő körcikkre. )
Ezután következik a töltés. Az általam használt cukormentes mogyorókrém szobahőmérsékleten krémesen folyós, így a krémet hűtőbe tettem, hogy megdermedjen és könnyebben tudjak vele dolgozni. Egy teáskanálnyi krémet kivettem, ezt a körcikk végébe helyeztem, majd feltekertem a tésztát kifli formájúra. Kicsit megigazgattam a sarkait, összenyomkodtam, hogy sütés közben ne folyjon ki a megolvadó krém.
Szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyeztem a kifliket és még 10 percig pihentettem őket. Eközben előmelegítettem a sütőt 180-200 fokra. A kiflik lekenhetők felvert tojással, vagy tojás+olaj keverékével, hogy szép fényesek legyenek , de én ezt ezúttal elhagytam. Végül 200 fokon 20 percig sütöttem a kifliket.Ennyi idő bővel elég nekik, hiszen csak a vékony kis tésztának kell átsülnie.
Remélem tetszik nektek a recept és szívesen megsütitek majd. Ha kérdésetek lenne alapanyag -választással, formázással vagy további sütési tippekkel kapcsolatban , elértek itt kommentben.
Örömteli sütögetést!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Wheytellával töltött mogyorókrémes-csokis kiflik" című cikkhezHúú ez nagyon nyálcsorgatós Kriszti! :))