Nemzetközi Palacsinta Nap nem telhet el diétás palacsinta nélkül!

Mi mást készíthetnél nemzetközi palacsinta nap alkalmából, mint palacsintát? Viszont akkor már ünnepelj méltóan, készíts valami extrát! Ezúttal fehérjében gazdag, vaníliás-narancsos változatban, ráadásul diétásan és gluténmentesen!

Palacsinta

A nemzetközi palacsintanap Húsvét vasárnaptól visszaszámolva 47. napra esik, azaz idén Február 17-re. Na jó, de hogy jön mégis a palacsinta a Húsvéthoz?
A húsvétot megelőző 40 napos böjt miatt az emberek palacsintatésztát készítettek, ami a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja volt, hogy kiürítsék éléskamrájukból az úgymond “gazdag” ételeket, mint a liszt, tojás és cukor. Még egy kicsit korábbra visszamenőleg – még pontosabban a keresztény időszámítás előtti időkbe, a palacsinta nap egy pogány ünnep volt. A szlávok úgy gondolták, hogy a tavasz eljövetele Jerilo harca volt, ő vette fel a küzdelmet a hideggel és sötétséggel, egyszóval a téllel szemben. Ehhez a harchoz energiára és erőre volt szüksége, amit palacsinta fogyasztásával biztosított magának. Ebben a hiedelemben a palacsinta a napot szimbolizálta.

Igazából mindegy is, hogy a nagyböjtre készülsz vagy a tavaszt várod, egyszerűen csak ünnepelj palacsintával!

Gluténmentes palacsinta

Hozzávalók:

  • 30 g (egy adag) vaníliás fehérjepor (lehetőleg kazein- vagy más lassú felszívódású alapút válassz)
  • 2 tojás + 1 tojásfehérje
  • 30 g darált mandula
  • 30 g hajdinapehely őrölve (használhatsz zabpehelylisztet is)
  • vanília esszencia (vanília rúd kikapart belseje intenzívebb)
  • narancs aroma
  • 1 narancs reszelt héja
  • mandulatej (amennyit felvesz, fehérjepor függő)
  • édesítő, ha szükséges

Keverd simára a hozzávalókat, adj hozzá annyi mandulatejet, hogy a hagyományos palacsinta tésztától egy kicsit sűrűbb állagot kapj.

Serpenyőben hevíts pici kókuszolajat vagy fújd ki olapspray-vel, majd amikor már elég forró, önts a közepére a tésztából. Ez a palacsinta az amerikai, vastagabb változat, ne akard hajszálvékonyra készíteni.

Mindkét oldalát süsd meg, de ne túlságosan, mert könnyen kiszárad a tészta.

Tálald palacsinta sziruppal, gyümölccsel, mogyoróvajjal vagy bármivel, amihez kedved van.

Tipp: Ha nincs kedved bajlódni az arányok összeállításával, a száraz összetevők helyett használhatsz előre összeállított palacsintaport is. 

Jó ünneplést!:)

narancsos_vanilias_palacsinta_glutenmentes

Nagy Csilla

Nagy Csilla

A Peak főszerkesztője vagyok. Fitnesz modellként indultam versenyeken, részt veszek a termékfejlesztésekben, és a Peak különböző projektjeiben, mint projekt vezető.
Nagy Csilla
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Nemzetközi Palacsinta Nap nem telhet el diétás palacsinta nélkül!
5 szavazat, 2.40 átl. szavazat (54% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Nemzetközi Palacsinta Nap nem telhet el diétás palacsinta nélkül!
5 szavazat, 2.40 átl. szavazat (54% pont)
4655
Diétás főzőcske, Fehérjeporos receptek
, ,