A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható: a konyhában, főzéskor, a háztartásban számos helyen, de különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen, és a kellemes lehelet, a fehérebb fog célja sem áll messze tőle. Mindig tarts belőle otthon! Íme néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható.
Szódabikarbóna
Tisztítja a kezed
Nedvesítsd be a kezed és enyhén dörzsöld be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznád. Meglepődve tapasztalhatod, hogy kezed bőre tiszta és lágy lesz tőle.
Ha pedig fehéríteni szeretnéd a körmeindet, körömápolás előtt áztasd be egy tál langyos vízbe, melyhez 3 evőkanál szódabikarbónát adj.
Szagelnyelő
Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben, de dezodorként is használhatod.
Egy kevés port dörzsölj be a hónaljadba vagy a lábfejedbe, és máris elfelejtheted az izzadságszagot. Beszórhatod a cipődbe is, majd hagyd állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.
Lúgosító szódabikarbóna
Könnyíti az emésztést
Ég a gyomrod? Nehezen emésztesz? Könnyen segíthetsz rajta! Oldj fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és idd ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapsz, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Ha érzékeny vagy erre, főzés közben is tehetsz egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom,gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek
Fertőtlenít
Nem is gondolnál rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tedd azokat speciális áztató lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverj 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyd benne állni tisztítandó tárgyaidat egy éjszakán át, majd öblítsd másnap reggel.
…és még:
-Megőrzik élénk színüket a zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórsz a vízbe.
-Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszel bele.
-Mindenfajta rovarcsípésre kiváló – a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
-Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyassz. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.
-A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használj, szép egyenletes lesz a tészta.
-Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyél a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
-Ha kemény a víz, szórj a fürdővizedbe 10 dkg szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
-Leégett étel maradványait eltüntetheted, ha az edényben kevés vízbe
kevert szódabikarbónát forralsz. Ha kihűlt,könnyen kitisztíthatod a lábast.
-A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt
szódabikarbónával dörzsöld le. A WC-kagylóba szórj szódabikarbónát, majd csutakold ki kefével.
-Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készíts sima pépet. Ezzel moss fogat, majd hideg vízzel öblögess. Fehéríti a fogzománcot.
-Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölsz a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.
Te mire használod a szódabikarbónát?
Peak Girls – olvasói bejegyzés, Pajor Szilvia
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!