Ahogy berobban a tavasz az életünkbe, mind több kedvet kapunk a könnyű saláták fogyasztásához. Én azonban nem csak tavasszal, vagy a versenyfelkészülés diétája alatt rágcsálom szorgalmasan, hanem az év minden napján. Egyrészt mert sok rost és vitamin található bennük, másrészt pedig nagyon szeretem, és nem utolsó sorban büntetlenül ehetem. De hogyan csináld, hogy ne und meg?
Saláta
Nem tagadom, olykor nekem is okoz némi fejtörést az, hogy mi módon tudnám feldobni a salátám… Segítségképpen így most kettő receptet osztok meg veled. Ezt az első saláta receptet egy Chiléből származó ismerősöm ajánlotta nekem, Chilei nyári saláta (megelőlegezvén a nyarat) a neve, előszeretettel fogyaszt hozzá csirkét vagy akár marhát is. Én is kipróbáltam és nagyon ízlett.
Tipp: bármilyen száraznak tűnő salátát fel tudsz dobni egy kis MCT olajjal, ami ráadásul még az agyagcserédre is jó hatással lesz.
Tavaszi saláta
Chilei saláta
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 3 közepes burgonya
- 1 póréhagyma
- 2-3 szál sárgarépa
- 1-2 marék borsó
- só
- bors
- MCT olaj vagy olíva
Elkészítés:
A zöldségeket pucold meg, majd mosd meg. A burgonyát és a sárgarépát tedd egy edénybe és főzd meg. Ha megfőttek, akkor a krumplit vágd közepes nagyságúra, a sárgarépát pedig szeleteld fel. A tojásokat főzd keményre, majd pucold meg, és vágd fel közepes nagyságú cikkekre. A póréhagymát is szeleteld fel. A borsót dinszteld meg. Ha ez mind készen van, tegyél egy réteg krumplit egy tál aljára, rá egy réteg répát, póréhagymát, rá a borsót és a tetejére a tojást. Locsold meg pici olíva olajjal. Ily módon rétegezd, amíg el nem fogy az összes hozzávaló. Szórj rá egy csipet sót és ízlés szerint borsot is, majd óvatosan keverd össze az egészet. Tálalhatod melegen, vagy akár hidegen is. A másik saláta különleges ízét az avokádó adja, ezt is nagyon szeretem.
Avokádós saláta gazdagon
Hozzávalók:
- 2 főtt tojás, felezve
- 4-5 szem koktélparadicsom, felezve
- 1 érett avokádó, hámozva, szeletelve
- különböző salátalevelek keveréke (rukkola, madár, jég)
- fél kk. dijoni mustár és fél narancs leve
- 1-2 ek. MCT olaj vagy olíva
- só, frissen őrölt bors
A narancs levét egy nagyobb keverőtálban keverd el a mustárral. Sózd, borsozd, majd cseppenként add hozzá az olajat. Szórd rá a salátát, és óvatosan forgasd össze. Adagold tányérokra, majd pakold meg a többi hozzávalóval. Ha szeretnéd még laktatóbbá tenni, akkor adhatsz hozzá pirított csirkemellet is.
Jó étvágyat hozzá!