Wokban kaját készíteni villámgyors, főleg ezért gyakori hétköznapi ebéd nálam, de lusta hétvégente is előkerül. A nagy és egyenletes hőfokon való sütés-főzés minimális zsiradékot igényel, a tápanyagok minimálisan veszítenek ásványianyag- és vitamintartalmukból. A wokban készült ételek előkészülete, azaz a zöldségek, húsok szeletelése mindig tovább tart, mint maga a főzés, de ezeket főzés előtt bármikor, ráérősebb időnkben meg lehet csinálni, és csak kikapni a hűtőből közvetlen főzés előtt. Ebben a receptben még ez sem szükséges, a póréhagyma és a chili felvágása pillanatok alatt megvan. Alapvetően magas fehérjetartalmú étel, de megturbózva még egy kis proteinnel tovább lehet fokozni a jót. Rizstésztával a legjobb szerintem, de pirított rizzsel is megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 friss piros chili
- Petrezselyem vagy koriander
- 1 tojásfehérje
- 1 csapott teáskanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 szárított chili
- 2 vékony póréhagyma
- 1 evőkanál Peak Peanuts mogyoróvaj
- 2 dl Peak Slim Protein Soup zöldséges vagy marhahúsos íz
- 5 dkg földimogyoró
- só
- bors
Elkészítés:
A csirkehúst kockára vágjuk. A tojásfehérjét simára keverjük a keményítővel, a szójaszósszal és egy összetört szárított chilivel.
Belekeverjük a csirkemellet.
Felforralunk 2 deci vizet, amiből 75 ml-t a levesporra öntünk és csomómentesre kikeverjük. A maradék forró vizet ráöntjük, elkészítve ezzel a levest. A kész levest a mogyoróvajjal kézi habverővel eldolgozzuk.
Megtisztítjuk a póréhagymát és hosszában 3 centis darabokra vágjuk, egy egész friss chilit megmosunk, kimagozzuk, csíkokra szeleteljük.
Felforrósítjuk a wokot a földimogyorót hozzáadott zsiradék nélkül megpirítjuk és kivesszük a wokból. Kevés kókuszzsíron a póréhagymát a chilivel 1 perc folyamatos kevergetés mellett sütjük és félretesszük.
Tegyünk még egy pici kókuszzsírt a wokba, és miután jól felforrósodott, 2-3 percig állandó kavargatás mellett a csirkemellet aranybarnára sütjük.
Hozzáadjuk a mártást, azaz a mogyorós levest és körülbelül 5 percig közepes lángon főzzük. A végén sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel vagy korianderrel és a pörkölt földimogyoróval tálaljuk.
Jó étvágyat!