Megfogalmazását tekintve lehet, hogy egy kicsit furán hangzik maga a cím, de muszáj, hogy tudatosítsd magadban végre: Annak ellenére, hogy diétázol, nem szabad kizárnod a zsírokat a táplálkozásodból! Azért azt még az elején szögezzük le, hogy zsír és zsír között is van különbség, úgyhogy még mielőtt nagy örömödben irányba is vennéd az első mekit, maradj még egy kicsit és olvass tovább!
Amikor elhatározod, hogy belefogsz egy diétába, az lesz az első, hogy nekiállsz keresgélni az interneten, milyen módon is kell megreformálnod az étrendedet. Különböző forrásokból bár, de azzal biztosan találkozni fogsz, hogy iktass be egy zsírszegény étrended! Valószínűleg éppen ezért nem is fogsz utána járni, hogy milyen szerepük van a zsíroknak a fogyásod ütemében! Itt az ideje végre, tanulj Te is Niki hibájából!
Niki már 4 hete megkapta a mintaétrendjét, amit szépen be is tart. Tökéletesen tisztában van a zsírok fogyasztásának fontosságával, a véletlenek összjátéka miatt viszont 5 napja mégis úgy alakult, hogy kimaradtak étrendjéből az esszenciális zsírsavak. Ennek hatását a hét végére már tapasztalta is magán, hiszen a zsírok teljes mértékű elhagyásának következtében anyagcseréje lelassult. Szerencsére a felismerés időben jött, a rövid idő miatt nem okozott problémát a súlyvesztésben, de idővel szembesülhettünk volna azzal, hogy Niki a kemény diéta ellenére sem fogy tovább. A kezdeti jelek – amiről Niki beszámolt nekünk, szerencsére segítettek, hogy időben felismerjük a problémát, miszerint nem fogyaszt elegendő zsírt!
Zsírok
Tudnod kell, hogy egy felnőtt ember testének 20%-a zsír!
Az oxigén és a víz után, az egészséges emberi test számára ez a következő legfontosabb tényező, amire oda kell figyelned! A zsír elengedhetetlen a hormonháztartásod megfelelő működéséhez, a sejtjeid felépítéséhez, ízületeid egészséges működéséhez, valamint a megfelelő véráramláshoz és anyagcseréhez. Nem mellékesen a zsírok a tested túlsavasodását is segítenek megelőzni, ugyanis képesek közömbösíteni és eltávolítani a szervezetedben túltengő savakat. Egy másik még fontosabb tulajdonsága a zsíroknak, hogy sokkal jobb üzemanyagként funkcionálnak, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék feldolgozása után felszabaduló energia.
Zsírok diétában
Melyik a neked való zsír, ha diétázol?
A zsírokat több csoportba lehet osztani:
- Telített zsírok
- Transzzsírok
- Egyszeresen telítetlen zsírok
- Többszörösen telítetlen zsírok
Az állati eredetű zsírok többsége telített zsírok közé tartozik, a tejtermékekben, húsban és a tojásban találkozhatsz velük. Némelyik telítetlen zsír növényi eredetű, mint például a kókuszzsír is. A transzzsírok mesterségesen előállított, úgynevezett túltelített zsiradék. Készítésük során a növényi eredetű olajat hidrogénezéses eljárással megszilárdítják, ahogyan a legtöbb margarin is készül. A transzzsírokat a szervezeted semmilyen formában nem képes felhasználni, nincs hasznos élettani tulajdonságuk sem, ezért a legjobb, ha teljes mértékben mellőződ az étrendedből! Az egyszeresen telítetlen zsírok nagyon jó energiaforrásként funkcionálnak, és a fent említett savmegkötésre is képesek. Ilyenek a különböző olívaolajak, valamint a magolajak is. A többszörösen telítetlen zsír a lehető legjobb energiaforrás számodra, és a legtöbb savat képesek megkötni, így ez a legjobb forrása a zsíroknak, amelyek támogatják a fogyásodat is!
A többszörösen telítetlen zsírsavak tehát a barátaid a diétádban, sőt, hiányukban egy idő után anyagcseréd lelassul, fogyásod pedig megáll! Nem érdemes őket kiiktatnod az étrendedből!
Niki egyébként a lehető legjobb formára törekszik, amihez a lehető legkeményebb diéta is szükséges, viszont még az ő táplálkozási tervéből sincsenek kizárva a zsírok! Ha kíváncsi vagy, milyen étrenddel volt képes 4 hét alatt az 7 kg fogyásra, akkor nézd meg itt és kövesd Te is!
A programban résztvevő lányok sportolási lehetőségét az All You Can Move Sportpass biztosítja, mellyel több mint 400 különböző sportlétesítményt látogathatnak.