Úgy néz ki szépen lassan hazánkba is beköszönt a tavasz. Ennek mindenki nagyon örül, végre ki tudunk mozdulni a szabadba. Viszont a sok napsütés ellenére nem árt óvatosnak lenni, mert könnyen megfázhatunk.
Az köztudott, hogy a zöldségek és a gyümölcsök nagyon jó alapanyagok, mert sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amik jótékony hatással vannak az immunrendszeredre, erősítik és ellenállóbbá teszik azt. Ezeket mindannyian ismeritek.
Most viszont bemutatok négy olyan élelmiszert, amiről nem is gondoltad volna, hogy milyen előnyei lehetnek, ha éppen náthás az ember.
Levesek
Nincs is jobb annál, mint egy forró levest szürcsölni a meleg szobában ha megfázással küzdesz. Az egyik ilyen jótékony hatással bíró leves a marhahús leves. A marhahúsban sok a cink, a vas és a szelén, amik mind immunerősítő ásványok, így hozzájárulnak a betegség legyőzéséhez.
A másik leves, amit minden háztartásban ismernek, az a csirkehúsleves. A nebraskai egyetem kutatásai kimutatták, hogy a csirkehúsleves segít csökkenteni a felső légúti vírusok előfordulását a gyulladások csökkentésével.
Ezeket bárki otthon is el tudja készíteni, nem kell hozzá mesterszakácsnak lenni és láthatod, hogy nem csak az ízük miatt szeretheted őket. A levesekhez, ízlésednek megfelelő nagyon sokfajta zöldséget választhatsz, így csak a képzeleted szabhat határt egy igazi vitaminbomba elkészítéséhez. (Ügyelj arra, hogy a lehető legnagyobb darabokba tedd a zöldségeket a forró vízbe, így több értékes vitamint tudnak magukban tartani)
Gyógy- és fűszernövények
A gyógy- és fűszernövényeket már nagyon régóta használjuk, mint természetes orvosságok. Ez esetben szeretném kiemelni a fokhagymát és a kurkumát. Mindkettő erősíti az immunrendszeredet és szembe szállnak a baktériumokkal, amik betegség esetén megtámadják a szervezeted. Egy 2014-es kísérlet alapján azok, akik 3 hónapon keresztül minden nap ettek valamilyen fokhagyma származékot, összességében kevesebbszer voltak betegek, mint akik nem ettek. A fokhagyma származékok helyett viszont ajánlatos nyers fokhagymát fogyasztani mert az allicint tartalmaz, ami segít az antioxidánsok felépítésében. (a csípős ételek tisztítják az orrüregeket és a légutakat)
Édesburgonya (Batáta)
Gondoltad volna, hogy az édesburgonya is pozitív hatásokat vált ki a szervezetedben? Ugyanis megtalálható benne az A vitamin, ami antioxidáns, és a B6 vitamin is, ami szintén immunerősítő hatással bír.
Magvak
Hasznos lehet, ha tartasz otthon néhány fajtát az olajos magvakból. Lehet, hogy nem is tudtad milyen kincsek lapulnak a spájzodban, ugyanis ezek nem csak akkor segítenek ki amikor nem várt vendég érkezik a házhoz, hanem akkor is ha nem vagy éppen a legjobb formádban. A mandula, a dió és a hasonló magvaknak magas az E vitamin tartalma és mindegyikben található többszörösen telítetlen zsírsav. Ezek a zsírsavak segítenek az immunrendszered szabályozásában. A többszörösen telítetlen zsírsavakat a szervezet nem tudja önmaga előállítani, ezért fontos, hogy más forrásokból biztosítsuk az utánpótlásukat. Ilyenek lehetnek például a dió, mandula, mogyoró, lenmag (vagy lazac, makréla, szardínia).
Remélem ezekkel az apróságokkal segítettem kicsit feldobni az étrendedet. Ha figyelsz arra, hogy megfelelően táplálkozz és biztosítod a szervezeted megfelelő működéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat elkerülheted a különféle megbetegedéseket.
megfázás
megfázás legyőzése
Források:
Kristi King, spokesperson for the Academy of Nutrition and Dietetics and clinical instructor at Baylor College of Medicine
Torey Armul, RD, a spokesperson for the Academy of Nutrition and Dietetics.
Cochrane Library, Copyright © 2014 The Cochrane Collaboration. Published by John Wiley & Sons, Ltd.
http://ajcn.nutrition.org/content/84/6/1277.full