5 trükk a fehérjekoncentrátum bizniszben. Hogyan válassz fehérjeport?

Titkok nélkülA temérdek sok proteinféle közül nehéz kiválasztani kinek, mikor, milyen fehérjére van szüksége az optimális izomfejlődéshez. Sőt további gondot jelent, hogy nincs mindenki azzal tisztában milyen rossz minőségű fehérjét választ, vagy fogyaszt, miközben nem érti miért maradnak el azok az eredmények, melyekről álmodik. Na akkor idenézz, egy egyszerű

Fehérjepor

Az optimális fehérje minőség tehát az alábbiak szerint alakul. A következő kép azt mutatja, hogy melyik fehérje aminosav összetétele a legmegfelelőbb:

fehérje kémiai paraméterek

Sima ügy…csak nem érti senki. Ezért emberi nyelven az alábbiakra kell figyelned, fehérje koncentrátum vásárlásakor:

Első trükk : mennyi a biológiai értéke a fehérjédnek?

A biológiai érték azt mutatja meg, hogy a megemésztett fehérje mennyiség hány százaléka épül be az ember szervezetébe. Alapjában véve akkor jó egy fehérjepor, ha annak minél nagyobb a biológiai értéke, azaz annál biztosabb, hogy az elfogyasztott fehérje aminosav összetétele a legmegfelelőbb ahhoz, hogy izomsejtek épüljenek fel belőlük.

Ezzel a számmal előfordul a gyártói manipuláció. Nagyon gyakran a biológiai érték (BV) nem valós, és magasabb értéket adnak meg a kereskedelemben lévő proteinek címkéjén.

Tejsavó fehérjepor

Pillants az alábbi képre, mely a Whey Fusion címke feliratának egy részét tartalmazza: whey fusion

Az első mondat jelöli a biológiai értéket, mely Whey Fusion esetében 86-89% , a száraz anyagban. Minden fehérjepor néhány % vizet vesz fel a levegőből, így a száraz anyag jelölés arra vonatkozik, hogy ez száraz anyagban mért érték. Ez azt jelenti, hogy a megemésztett fehérje 86-89% a be is épül a szervezetedbe.

Néhány fehérje biológiai értéke:

Tehéntej albumin 104, tojás 100, tehéntej 88-95, marhahús 88-92, halhús 80-92, csirkehús 82, szója 74-78, burgonya 73, búza 53, kukorica 49

A különböző biológiai értékű fehérjék aminosav összetételének vizsgálata azt mutatta, hogy az alacsonyabb érték oka több esetben az, hogy egy, vagy néhány aminosav kisebb arányban van jelen, mint a magasabb biológiai értékű fehérjékben. Ha olyan fehérjéket fogyasztunk, amelyekben nem azonos aminosavak hiányoznak, akkor a keverék biológiai értéke nagyobb lesz, minta súlyozott átlag alapján várnánk. Ebből következik, hogy gazdaságos többféle fehérje forrásból összeválogatni étkeinket.

Ezért kísérleteznek az igényes gyártók különböző technológiával gyártott whey proteinek keverékeivel, hidrolizátumokkal, izolátumokkal, új technológiával, ráadásul a jól gyártott whey protein biológiai értéke a legmagasabb.

Második trükk: szénhidrát, sőt cukor tartalom a fehérje koncentrátumodban

Néhány gyártó szénhidrátokat kever a fehérjeporokba, melytől azoknak kellemesebb ízük van, azonban te még egy kínkeserves diéta alkalmával sem tudsz majd megszabadulni a súlyfeleslegedtől, ha ilyen terméket fogyasztasz.

Harmadik trükk: megbízol e a kedvenc gyártódban vagy nem annyira?

Nem árt, ha néhány további dologgal tisztában vagy. Tudjuk hogy ha egy drága fehérje koncentrátumra költöd a fizetésedet, számodra sem mindegy, hogy hogy hol készül ez az élelmiszer. Nézz utána jó helyről származik e, megvannak e a magas minőség előállításához szükséges standardok, mint pl. a HACCP, a GMP vagy az ISO minőségi rendszer.

Hogy minek foglalkozz te ezzel? Mondjuk azért, mert nem mindegy hogy Jani bácsi önti neked össze egy nagy lábosban a whey proteinedet kakaóporral, vagy pedig a NASA számára kifejlesztett módszer biztosítja (ez a HACCP), hogy egy összetevő se maradjon ki egyik gyártási folyamatból sem, és hogy azok megfelelő minőégben és mennyiségben, szabályozottan kerüljenek bele a fehérjédbe.

A nagymamád kihagyhatja a süteményből a mazsolát, de a te tízezer forintos proteinedből nem maradhat ki semmi!

Negyedik trükk:  halad a fehérjekoncentrátumod a korral vagy még mindig az 1985-s fejlesztést fogyasztod?

A táplálék kiegészítők leírhatatlan változáson és fejlesztési történeten mentek át az utóbbi 30 évben. Ez az igényes gyártóknak köszönhető, akik minden egyes klinikai vizsgálati eredményt és kutatást figyelemmel követnek, megvásárolják a drága előállítási technológiákhoz a gyári hatalmas berendezéseket és megállás nélkül haladnak, fejlesztik az összes terméküket.

A te fehérjéd tartalmazza az emberiség mostani tudását az izomzatépítésre vonatkozóan?

Ötödik trükk: nulla segédanyag a fehérjédben! Van esély rá, hogy nagy részét látni sem fogja majd az izomzatod

A segédanyagok jelentőségét hihetetlenül alábecsülik. A fehérjeporodban lévő aminosavak nem kapcsolódnak a riboszómákhoz (a sejtek építő ’gyárak) ha nincsenek meg az ehhez szükséges segédanyagok. Ezeket az anyagokat a lehetőségek szerint a fehérjék fogyasztásakor kellene bevinni a szervezetedbe.

Talán még azt sem tudja mindenki, hogy minden klasszikus mikrotápanyag, mint a vitaminok, a teljes B vitamin komplex, ásványi anyagok, nyomelemek, a proteinszintézis szabályozóanyagaiként működnek a szervezetben. Nélkülük nem zajlódnak le az építő folyamatok – semmi nem fog beépülni a fehérjekoncentrátumodból.

Eme ismeretek fényében, talán már könnyebben hozod meg a megfelelő döntést a jövőben. Ez az 5 trükk, mind a lassú mind a gyors felszívódású fehérjekoncentrátumokra vonatkozik, csak ezt az 5 trükköt tartsd a fejedben és nem fogsz mellé nyúlni!

Tudj meg még többet a Peak fehérjeporokról! Kattints a képre és böngéssz!

Peak fehérjék

 

 

 

 

Peak Man

Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!

P. Csaba

P. Csaba

A Peak tartalomfejlesztőjeként dolgozom 2010 óta. A sport az életem része, és a Peakkel szorosan együttműködöm a férfi kiegészítők fejlesztésekor. Lassan 7 éve kizárólag a Peak-ben élek. Edző, és dietetikus vagyok.
P. Csaba
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

5 trükk a fehérjekoncentrátum bizniszben. Hogyan válassz fehérjeport?
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

5 trükk a fehérjekoncentrátum bizniszben. Hogyan válassz fehérjeport?
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)
4481
Tudd meg
, ,