Mindenki jól ismeri a hagymát, a fokhagymát, gyakran hallani azt is, hogy egészséges. Sokan használják a mindennapi ételek elkészítéséhez és majdnem mindenki sírt már a hagyma miatt. Ám érdemes ennél többet is tudnod erről a két ismeretlen ismerősről!
Fokhagyma
A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására – hagyma megvágása – alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.
Mire jó a vöröshagyma?
Illóolajat, B-vitamint, C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (a zöldhagyma még ennél is többet), emellett pektint és guvertint is tartalmaz. Jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért meghűléses időben a fertőzések megelőzésére is használták. Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják.
Peak-tipp:
Szalonképesebb B-vitamin forrásként a Peak B-vitamin komplex fogyasztását javasoljuk!
Mire jó a fokhagyma?
A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida Albicans okozta fertőzések kezelésében használatos, továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló-, és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolható még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket.
Fokhagyma a gyakorlatban
Hogyan használd?
Zúzott fokhagyma: serkenti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet
Fokhagymagyöngy kapszula: A fokhagyma-olajat tartalmazó táplálék-kiegészítőt a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállásának erősítésére javasolt szedni.
Tabletta: Magas vérnyomás és hörghurut ellen jó.
Paszta: Herpeszre és szemölcsre ajánlott.
Olaj: Izomra, ízületekre alkalmazzák.
A fokhagyma és hagyma növeli a gabonákban lévő vas és cink biológiai értékét! Ha hagymát, fokhagymát eszel nyersen vagy főtt gabonákhoz, az tartalmazott ásványi anyagok felszívódását – vas (+70%) és cink (+160%), drasztikusan növeli.
A zabpehely fogyasztása hagymával és/vagy fokhagymával Európában, és az USA-ban nem igazán elterjedt, de vannak jó receptek. Egy pizzát esetleg reggelire fogyasztott barna kenyeret hagymával, fokhagymával jól megrakni egészséges és finom is. A rizses és búzás ételeket is gyakran készítheted el fokhagymával, hagymával.
Az, hogy a fokhagymatabletták vagy fokhagymakapszulák milyen szinten vannak hasonló hatással, az a fokhagymapor feldolgozásától függ. Jó minőségű készítményeknél szinte ugyanaz érheted el, mint a természetes fogyasztásával, mivel a jó felszívódás a fokhagyma és a hagyma kéntartalmára vezethető vissza, ami a megfelelő minőségű tablettákban és kapszulákban is megtalálható.
Hasonló hatást várhatsz kéntartalmú aminosavaktól, mint a cystein, methionin, taurin, valamint a glucosaminszulfát és más kéntartalamú tápanyagok.
Sűrűn alkalmazod a hagymát a konyhában?