Ha a szénhidrát a fő energiaforrásod állóképességi edzés alatt, akkor van néhány limitáló tényező emiatt. Ilyen például a korlátozott energiaellátás (értem ezalatt, hogy glikogént nem tud sokat tárolni egy ember, ellenben a zsírokat nagyobb mennyiségben, gondolj csak a zsírpárnákra a testeden, az is egy raktár), a másik tényező pedig a hipoglikémia kialakulása ami nem csak rossz közérzettel, de csökkent teljesítménnyel is jár.
A zsír felhasználású anyagcserére való átállásnak sok gyakorlati haszna van, mint például, a nagy energiaraktár, hosszabb elnyújtottabb energiaellátás, ami egyenletes is, nem produkál kiugró értékeket, mint a szénhidrátok esetén. Gondolj arra, ha megeszel egyben 50-90 gramm keményítőt vagy rosszabb esetben ugyanennyi gyors szénhidrátot, eleinte biztosan nagy energiaszintre teszel szert, viszont amikor a szervezeted érzékeli a nagy mennyiségű cukor bevitelét, a vércukor szintjét csökkenteni hivatott inzulint választ el, ami utána alacsonyra állítja be a vércukrod, így könnyen kialakulhat hipoglikémia.
Az első és legfontosabb része annak, hogy “zsír anyagcserére áll át”, az, hogy a szervezetednek megmutatod azt, hogy innentől fogva zsírsavakból kell nyernie energiát, nem pedig szénhidrátokból. A bevitt zsírokat zsírsavakra kell, hogy bontsa, majd azokat tudja elégetni a szervezet “kohójában” a mitokondriumokban és ebből nyersz energiát. A másik előnye, ha zsírokat eszel, a verseny előtti napokban illetve verseny előtti étkezésedkor bevitt nagy mennyiségű zsír a verseny alatt kiválóan el fog látni energiával, pár órás verseny alatt még magaddal sem kell vinned géleket vagy energiaszeleteket. A pár órás verseny mondjuk maximum 5-6 óra, de ez is nagyon egyénfüggő és persze a mozgásformától is nagyban függ.
A zsírokhoz való alkalmazkodás nem fog egyik napról a másikra menni, gondolj csak bele, ha 25 éves vagy, a csecsemőkorod leszámítva, feltéve ha anyukád szoptatott és nem valami port adott neked hígítva (igen, az anyatej nagyon magas zsírtartalmú, most az emberire értem, de sok állaté is hasonló. Sok zsír a kisbaba gyors szöveti fejlődéséhez elengedhetetlen, például az agy, izmok és kötőszövetek megfelelő kialakulásához), akkor az életed nagy részét úgy töltötted, hogy a szénhidrátok voltak a fő energiaforrásaid, így ne várd azt, hogy egycsapásra átálljon a szervezeted, adj neki időt. Az én és pár barátom esetében ez az átállás kb. 2-4 nap volt, eleinte fura érzés, mivel az egész anyagcserét újrahangolod, de utána rájössz, hogy megérte.
Hogy segít téged a teljesítményed növelésében, a “zsírhoz való alkalmazkodás”, egyszóval az alacsony szénhidrát magas zsír és fehérjetartalmú étrend?
- Testtömeg és testzsírcsökkenést eredményez,
- Egyenletes energiaszint a nap folyamán,
- Kiváló alvásminőség,
- Magasabb zsírbevitel hatására csökken(!) a vér összkoleszterinszintje,
- Nincs délutáni összeomlás, elálmosodás, csökkent energiaszint,
- Nincs csökkenés a VO2 max-ban/csúcsteljesítményben (VO2 max a test által felvehető és szállítható oxigén mennyiségét hivatott jelölni),
- Eltűnik a cukros édes ételek utáni sóvárgás,
- Csökkent savasodás,
- Kisebb napközbeni éhségérzet, amiről nem kell hangsúlyozni, mekkora előny, mivel az evés egy létfenntartó ösztön ami felülír sok más szükségletet.
Mindenképp leszögezném, hogy a magas zsírtartalmú étrend minőségi ételekből értendő, azt pedig, hogy mit jelent a minőségi, egy következő cikkemben térek ki. Továbbá arra is, hogy érhető el a zsírhoz való alkalmazkodás.
Források:
Paradies, G., et al. The effect of aging and acetyl-L-carnitine on the function and on the lipid composition of rat heart mitochondria. In: Pharmacology of Aging Processes – Methods of Assessment and Possible Interventions. Annals of the New York Academy of Sciences. Zs-Nagy, I. (editor). Volume 717, 1994:233-243.
Baggio, G., et al. Olive oil enriched diet: effect on serum lipoprotein levels and biliary cholesterol saturation. American Journal of Clinical Nutrition. 47(6):960-964, 1988.