A mai világban az embernek felelősségét kell vállalnia a saját életéért, a kiegyensúlyozott és magas energiaszintű élet egyik alapköve a megfelelő tápláltság. Ahhoz, hogy megfelelően táplálkozzunk, ismernünk kell azt, hogy milyen összetevőjű ételeket eszünk.
A marketingesek nagyon jól tudják, hogy az embereket hogyan lehet a vásárlásra ösztönözni. Én viszont elmesélem nektek, milyen neveken adják el a sima cukrot, többszörös áron, fantasztikusan jól csengő névvel.
A fő probléma nem magával a cukorral van, ami pár százalékos arányban előfordul például gyümölcsökben is, hanem a hozzáadott cukorról. A feldolgozott cukrot növényekből, mint például cukornád vagy cukorrépából vonják ki. Illetve kémiai módszerekkel laborban is elő lehet őket állítani.
A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni. A tápláléknak nevezett termékeket gyártó cégek ügyesen valamilyen hangzatos név alá rejtik el ugyanazt a hatóanyagot( cukrot).
>Peak-tipp! Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a hozzáadott cukor fogyasztását minimálisra kell csökkenteni – így alap, hogy minden Peak finomság hozzáadott cukor nélkül készül! Bizony, még a wheytellás palacsinta is! 🙂
1. A első és legkedveltebb a szacharóz, ami a répacukor, ezt sokan ismerik is és elkerülik.
2. High fructose corn syrup ( HFCS) magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, amit kukoricából nyernek ki feldolgozás során. Az általános HFCS 55 -55% fruktózt és 45% glükózt tartalmaz, ami miatt hasonló az íze a nádcukoréhoz. Például a kólában és egyéb szénsavas üdítőkben megtalálható. A HCFS90 pedig 90% fruktózból és 10% glükózból áll.
3. Agave szirup: gyakran egészséges alternatívaként tüntetik fel, holott az összetétele 70-90% fruktóz és 10-30% glükózból áll. Gondolom ti már sokan tudjátok is, hogy a magas fruktóztartalom még károsabb is a szervezet számára mint a glükóz, főleg pajzsmirigy hormontípusba tartozó egyénekre veszélyes. Illetve a napi mag 25 g-ot nem szabad vele túllépni. Ajánlás szerint pedig gyümölcsből érdemesebb bevinni, mint szirupokból.
Cukrok, amik glükózból és fruktózból állnak:
Répacukor
Melasz
Barna cukor
Vajas szirup
Cukornád kristályok
Nádcukor
Karamella
Karob szirup
Kókuszcukor
Kókuszvirágcukor
Datolyacukor/szirup
Gyümölcslé
Gyümölcslé koncentrátum
Glükóz
Méz
Invert cukor
Juharszirup
Glükóztartalmú cukor:
Árpa maláta
Barna rizsszirup
Kukoricaszirup
Dextrin
Dextróz
Etil-maltitol
Malátaszirup
Maltodextrin
Fruktóz tartalmú cukrok:
Kristályos fruktóz
Fruktózpor
Ritkább cukorforrások: Ezeket a cukrokat ritkábban alkalmazzák, de szeretném, ha ezekről is hallanátok.
D-ribóz
Galaktóz: Ez a cukor ha egy glükózmolekulával kapcsolódik össze akkor kialakul a laktóz, vagyis a tejcukor.
Persze mindig megjelennek újféle források is, az új kedvencem például az almacukor, ami ugyancsak fruktóz és glükóz eltérő arányú elegye.
Ez a cikk nem arról szólt, hogy rettegjünk a cukroktól, csupán arról, hogy a hozzáadott cukrokat érdemes elkerülni. Illetve arról, hogy lesztek képesek felismerni. A cukrokat inkább komplex ételként fogyasszátok zöldségek és gyümölcsök formájában.
Kellemes olvasást kívánok, ha tetszett a cikk kérlek oszd meg ismerőseiddel is, hogy ők is tanulhassanak!
A gyümölcscukorról ITT olvashatsz!