-+=
Olvasási idő: 3 perc

Amint már sok cikkemben említettem, a gyomrunkat könnyen tönkre tudjuk vágni… Így most folytassuk, méghozzá az emésztőrendszer harmóniába hozásával! Ami csupán annyit tesz, hogy minden nap egy kicsit jobban odafigyelünk az étkezésünkre és hosszabb idő elteltével, fél vagy egy év múlva azon vesszük észre magunkat, hogy már teljesen nekünk optimálisan táplálkozunk. 

Gondolom te is észrevetted magadon, hogy különböző ételek különböző hatást váltanak ki belőled.

Mondjuk megeszel számodra megfelelő mennyiségű és minőségű ételt, akkor energikus vagy, felpörögsz, lemegy rólad a víz – ami azt jelzi, hogy a szervezetedben alacsony a gyulladás szintje, illetve a hormonrendszered egy része is biztosan optimálisan működik.

A másik példa pedig az, hogy menj be egy gyorsétterembe, rendelj egy általuk ajánlott menüt, majd utána nézd meg, hogy érzed magad. Ne azt hogy jaj de finom volt akkor pillanatnyilag, hanem, hogy az étel később milyen hatást váltott ki belőled. Saját tapasztalatom szerint ez nem a magas energiaszinttel és kiváló emésztéssel jellemezhető…

Hogyan tehetsz a beled egészségéért? 

Fogyassz zöldségeket és gyümölcsöket!

Ezek az ételek nagyon magas rosttartalmúak, amik emészthetetlenek általában, viszont a belünkben velünk szimbiózisban élő mikrobák (baktériumok) fel tudják őket használni, megeszik és szaporodhatnak. Sokan a probiotikumok fogyasztására helyezik a hangsúlyt. Én pedig azt gondolom, hogy amikor még nincs akkora baj, hogy komolyabb beavatkozásra legyen szükség.

Inkább adjuk meg a szervezetnek a lehetőséget, hogy olyan anyagokkal tápláljuk, amikben sok a rost és ezáltal a baktériumok elszaporodnak.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

És ez miért jó hogy nem külsőleg viszünk be ilyen-olyan baktériumtörzseket? Azért mert így a nekünk megfelelő törzsek illetve azok meghatározott arányban a ránk jellemző módon növekednek. A baktériumok fajtája és aránya olyan, mint egy ujjlenyomat, mindenkinek egyedi. És gondolom az ujjlenyomatát senki sem változtathatja 🙂

Ételek, amelyeket a baktériumok elfogyasztanak és táplálja őket: 

  • Málna
  • Articsóka
  • Zöldborsó
  • Csicseriborsó
  • Brokkoli
  • Gabonák ( itt a gluténmentesekre gondolok, mint például a gluténmentes zab, hajdina, köles, cirok, quinoa amaránt stb.)
  • Csicsóka

És még sok más, csupán felsoroltam néhányat, amelyet a kutatás említ. Ha ezeket az ételeket fogyasztod, akkor a káros baktériumtörzsek nem tudnak elszaporodni benned. A bifidobaktérium törzsek növekedését/szaporodását az alma, articsóka, kékáfonya fogyasztása elősegíti.  A bifidobaktériumok csökkentik a belek gyulladását illetve segítik az egészséges bél fenntartását.

Fogyassz fermentált ételeket!

Az ilyen ételek úgy készülnek, hogy mikrobák által oxigénhiányos környezetben az élelmiszerekben lévő tápanyagokat például fehérjéket, szénhidrátokat valamilyen kisebb molekulájú anyaggá bontják, így számunkra sokkal könnyebben emészthetővé válik.

Az erjesztett/fermentált ételek például: a savanyúságok, kovászos uborka, joghurt, kefir, natto és a kombucha.

Akiknek gyenge a gyomra és étkezés előtt bevetik a jól bevált savanyított (nem ecetes, hanem savanyított) ételeket, nekem például nagy kedvencem a káposzta és az uborka. Ilyenkor a savanyúságban lévő szerves savak segítik az általunk elfogyasztott élelmiszerek lebontását. Illetve olyan bomlási melléktermékek vannak bennük, amelyet a belünkben lévő mikroorganizmusok is fel tudnak használni a fejlődésük érdekében.

Továbbá a gyomorsavat is erősíti, azoknak érdemes ezt kipróbálni, akik refluxuk vagy valamilyen gyenge gyomorra utaló tünetük van. Mivel a közhiedelemmel ellentétben a refluxot nem a sok, hanem a KEVÉS illetve nem elég tömény gyomorsav okozza.

> Peak-tipp! Tudod még mi lenne a gyomrod legjobb barátja? A GLUTAMIN! Bizony! Nemcsak a bicó és a mellizom ácsingózik utána, de bizony a bélbolyhok is! Táplálja és erősíti a gyomor immunrendszert, így szedésével nemcsak az izomszövetednek, de a bélrendszerednek is teszel egy nagy szívességet! 🙂

Kerüld a mesterséges édesítőszereket!

A mesterséges édesítőszereket széles körben használják az élelmiszeriparban, hogy a cukor magas kalóriatartalmát valamilyen módon csökkentsék. Bizonyos vizsgálatok azt mutatták, hogy a mesterséges édesítők növelik a vércukorszintet és olyan fajta mikrobák elszaporodását eredményezik, amelyek összefüggésbe hozhatóak a bélgyulladással.

Egy kutatásban azt találták, hogy az aszpartám csökkentette a súlygyarapodását a fejlődő szervezetnek, ellenben a vércukorszintjét növelte (ami összefügésbe hozható a rövidebb élettartammal ) és az inzulinszintet is. Az aszpartám növelte továbbá a clostridium és Enterobacteriaceae-t a belekben, ami bélbetegségek fennállásakor tapasztalható.

Így alakul ki egy ingadozó vércukor, aminek a következménye a nem folyamatos energiaszint, “éhségroham hipózás”. Hipózás alatt értem azt, amikor édesítőszer hatására felmegy az inzulinszintünk. Az inzulin a cukrot az érpályából beszállítja a sejtekbe, a vércukorszint leesik így hypoglikémiás állapot, azaz alacsony vércukorsznt jöj létre. Aminek jelen a hidegrázás, csökkent energia és az éhségrohamok.

Kellemes olvasást kívánok, megköszönöm ha megosztod az ismerőseiddel, illetve azokkal akiket ez érdekel és tanulhatnak belőle!

11 egészséges reggeli az emésztésedért ITT!

emésztőrendszeri panaszok

emésztőrendszeri panaszok elkerülése

Vágj bele a futásba és éld át akár életed ELSŐ MARATONJÁT! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25313461
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25231862