Vannak olyan pillanatok az életben, amikor akármennyire is ragaszkodsz a diétádhoz, elgyengülsz és képtelen vagy nem megszegni azt. Egy jól sikerült este után hazafelé megéhezve nehéz ellenálli a gyorséttermek kínálatának, és könnyen elcsábulhatsz ilyenkor. Természetesen nagyon nem mindegy, mit választasz a kínálatból. Ha már mindenképp „utcai kaját” akarsz enni, én a gyrost javasolnám.
Talán ez az egyik legegészségesebb gyors kaja, amihez hozzá lehet jutni, de akkor sem lenne szerencsés, ha túl sokszor állsz sorba érte, mert azért a gyrosnak is van egy gyenge pontja: a pita, ami sok fehérlisztet és cukrot tartalmaz.
Ha van rá lehetőséged, kérd a pita nélküli gyros-tálat, és máris kihúztad a méregfogát. De ami még ennél is jobb hír, magad is könnyedén elkészítheted otthon az egészséges, diétás verzióját, így nem kell az utcai gyrososhoz menned, ha görög ízekre vágysz.
Általában, amikor a magam módján készítek el valamit, cukor, zsír és fehérliszt felhasználása nélkül, akkor is arra törekszem, hogy az a lehető legjobban hasonlítson az eredeti formájára. Van is egy olyan pita receptem, aminek az elkészítése ugyan igényel egy kis időt, de az eredmény biztosan kárpótolni fog.
Hozzávalók:
- 450 gramm liszt (lehet zabliszt, vagy valamilyen teljes kiőrlésű liszt, zabbal, esetleg zabkorpával keverve)
- 1 kávéskanál só
- fél kocka élesztő
- édesítő a futtatáshoz
- 2,5-3 dl kéz-meleg víz
- 2 evőkanál olíva olaj, esetleg híg kókuszsír
Elkészítés:
Mérd ki a lisztet. Csinálj egy mélyedést a közepén, tedd bele a mézet, a sót, az élesztőt és az olajat, majd fokozatosan öntsd hozzá a vizet. Miközben gyúrod olyan tésztát kell kapnod, ami szépen elválik az edény falától. Forgasd össze, majd 10 percen át dagaszd. Ne sajnáld rá az időt, hogy szép, hólyagos, kidagasztott tészta legyen belőle.
Önts rá egy kevés olíva olajat, és fedd le egy konyharuhával, majd hagyd kelni 90 percig. Lisztezz be egy nyújtódeszkát. A megkelt tésztát oszd 8 egyforma darabra és vizes konyharuha alatt pihentesd 20 percig. Addig melegítsd elő a sütőt a legmagasabb (250°C) hőfokon. Nyújts ki annyi pitát, amennyi egyszerre befér a sütőbe. Pihentesd még őket 4-5 percig, hogy kelhessen még egy picit, majd a sütőben nem több mint 3-5 perc alatt süsd készre.
Amíg pihentetjük, előkészítheted a következő adagot. Sütéskor szépen meg fog emelkedni, és könnyen szét lehet majd nyitni, hogy megtölthesd finomságokkal. Salátát, paradicsomot, uborkát, és persze csirkemellet tehetsz bele, a light joghurtos, vagy kefires öntetet elkészítése csupán néhány pillanat. Nem kell bonyolult dologra gondolnod, a kedvenc fűszereidet nyugodtan vesd be hozzá, hogy egyedi ízvilágot kölcsönözz a házi gyrosod ízesítéséhez.
Mivel a grillszezon is nyakunkon van, egy kerti party remek kiegészítője lehet, kenyér helyett nyugodtan készíts pitát, és a diétád megszegése nélkül élvezheted a kerti sütés örömeit.
Ebből a mennyiségből 8 normál méretű pitát kapsz, ez elsőre lehet, hogy kicsit soknak tűnik, de le is fagyaszthatod, majd bármikor előveheted és mikrosütőben vagy akár szobahőmérsékleten felolvaszthatod. Említettem már, hogy mennyire praktikus egy jó tágas fagyasztó? Rengeteg finom és egészséges étel lefagyasztható, így elég egyszer egy nagyobb mennyiséget elkészítened az adott ételből, hogy még sok alkalommal falatozhass belőle.
Azért legyünk őszinték, a legszigorúbb diétába már nem fér bele, de ha nem versenyre készülsz, hanem csak finom, de egészséges ételekre vágysz, remek választás lehet egy kis házi gyros.
Na, elkészíted Te is?
Gyros
Diétás gyros
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Diétás házi gyros recept" című cikkhezSziasztok!
Az élesztő nyugodtan használható bármikor a legdiétásabb ételekbe is?
Anna
Szia Anna!
A sör élesztőt javaslom 🙂
Szia Anna,
Attól függ, hogy mennyire folytatsz kemény diétát. Az élesztő tulajdonképpen egy egysejtű gomba, 49%-ban fehérjéből, 40%-ban szénhidrátból, 4%-ban zsírokból és további 7%-ban vitaminokból és ásványi anyagokból épül fel. Persze mivel egy sütéshez kis mennyiségre van szükség, ezért akár el is hanyagolható ez a mennyiség. Arra érdemes figyelni, hogy akinek érzékenyebb a gyomra, vagy a gombás megbetegedésekre fogékonyabb a szervezete (pl. Candida), akkor érdemes az élesztő fogyasztását elhagyni.