Minél több csípős ételt eszel, annál tovább maradsz távol a haláltól.
Ha szereted a csípős ételeket, az évek során annál jobban élvezed. Az új University of Vermont kutatása szerint, a felnőttek akik csípős chili paprikát fogyyasztottak 13%-al kevesebb eséllyel halnak meg ahhoz képest akik nem fogyasztottak. És itt tényleg rendes kutatásról beszélünk, 16.178 ember vett részt benne.
Nem meglepő módon, nem számít a kultúra, hagyományos vagy modern életmód (itt a fűszerezés változatosságára és erősségére kell gondolni), de egy kínai kutatás kiterjedt a makro- és mikrotápanyagok szintjére is. Itt inverz kapcsolatot találtak a chili paprika fogyasztás és a halálozás között. Ilyen szintű kutatás nem történt még Észak-Amerikában vagy Európában még.
A kutatások része, hogy az adatokat a National Health and Nutritional Examination Survey III (NHANES) kérdőív alapján szedték, amely 1988-tól 1994-ig futott, és a vitális eredményt 2011-ben hozták nyilvánosságra. A 16.000 résztvevőt megkérdezték, milyen sűrűn esznek erős piros chili paprikát, nem beleszámítva a sima piros paprikát, ami a magyarok egyik kedvenc fűszere.
Az eredmények a felnőtt korosztály körében azt mutatták meg, hogy akik fogyasztották, később haláloztak el. Az ok egyenlőre nem teljesen tiszta, a kutatóknak van pár ötlete. A kapszaicin (a fő komponense a chili paprikának, ami az erősségét adja) valószínűleg serkenti az elhízás ellen felelős mechanizmusokat, ami csökkenti szív- és érrendszeri, a metabolikus és tüdőbetegségeket.
Érdekes még, hogy a “tipikus” normális chili paprika-evők általában valamilyen kockázatos egészségviselkedésben vettek részt, mint a dohányzás vagy az alkohol. Az erős chili paprika evők általában teljesen egészséges élelmiszereket fogyasztottak a paprika mellé, legyen az zöldség vagy hús alapú, további védelmet biztosítva a szervezet számára.
Ahogy említettük, ez a tanulmány 1988 és 1994 között futott. Ekkor változott a leginkább az amerikaiak egészségtudatossága. De kétségtelen, a chili paprika fogyasztása sokkal népszerűbb lett azóta és sokkal több etnikai hátterű személy eszi rendszeresen.
chili paprika
chili paprika hatása
Referenciák:
Mustafa Chopan , Benjamin Littenberg: The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study. January 9, 2017
YJ Surh, SS Lee - Food and Chemical Toxicology, 1996 - Elsevier: Capsaicin in hot chili pepper: carcinogen, co-carcinogen or anticarcinogen?
Jun Lv, Lu Qi, Canqing yu, Ling Yang, Yo Gou: Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study - BMJ 2015