-+=
Olvasási idő: 2 perc

Ha folyamatosan olvasod a cikkeimet, mostanra már bizonyára jól tudod, hogy milyen fontos az előre megtervezett étrend, egyrészt a mikro-, másrészt a makrotápanyagok szempontjából. Fontos az is, hogy melyik napszakban, mit veszel magadhoz.

Azzal már tisztában vagy, hogy reggel valamilyen fehérjeforrást, és mellé közepes vagy alacsony glikémiás indexű szénhidrátot ajánlatos fogyasztani. Miért? Egyrészt azért, mert a reggeli órákban az emberek inzulinérzékenysége rosszabb, másrészt a komplex szénhidrátok tovább látják el energiával a szervezetet.

Inzulinérzékenység

Kis gyorstalpaló az inzulinról és inzulinérzékenységről!

Az inzulin egy hormon, ami a tápanyagok tárolását, legfőképpen a cukorét segíti elő, továbbá csökkenti a vércukorszintet ezáltal. A szénhidrátoknak van a legnagyobb hatása az inzulinra, a fehérjéknek közepes és a zsíroknak gyakorlatilag semmi. Az inzulinérzékenység azt mutatja meg, hogy a szervezetedben található receptorok milyen jól reagálnak a véredben lévő inzulinra. Azok, akik inzulin-rezisztensek (“ellenállók”), azaz magasabb inzulinszinttel rendelkeznek átlagosan, hajlamosabbak az elhízásra és pár egyéb kellemetlen/veszélyes betegségre.

Inzulinérzékenység kezelése

Egy csodás növény, ami segíti az inzulinérzékenységet, a fahéj!

50% OFF (minden 2.) + AJÁNDÉK diétás Dió v. Mákkrém is a Tiéd - cukimentes ROLÓVAL!

A fahéj, azaz Cinnamomum cassia, egy közismert és kedvelt fűszernövény, ami kelet-Ázsiában honos, tulajdonképpen a fa szárított kérgéről van szó. A fahéjat már évezredek óta használták emésztés javítására, étvágyfokozásra, fertőzések és a szájban képződött gyulladások leküzdésére. Ha fáj a fogad, tegyél rá őrölt fahéjat, az képes csillapítani a fájdalmat.

Ami miatt inkább én a fahéjról írok, az a vércukorszintre gyakorolt hatása. A fahéjban található egy bizonyos polifenol, név szerint az MHCP (methylhydroxy chalcone polymer), ez a hatóanyag képes az inzulin hatását utánozni, aktiválni a sejteken lévő inzulin receptorokat, és ezzel segíti a vércukorszint csökkentését.  Ez a folyamat megkönnyíti a hasnyálmirigy munkáját is, aminek kevesebb inzulint kell elszállítania.

Egy kutatásban megvizsgáltak 79 német származású, 2-es típusú diabéteszest, akiket vízoldékony fahéjkivonattal kezeltek 4 hónapon keresztül. A kutatás azt mutatta, hogy a vércukorszint 10%-os csökkenést mutatott, viszont a vérzsírszintre nem volt hatással (más kutatások szerint a vérzsírszintet is képes befolyásolni – Khan 2003).

Nagy előnye a fahéjnak a könnyű beszerezhetősége és sokoldalú felhasználása, akár tea vagy por formájában is fogyaszthatod, napi javasolt dózis 1-6 g között van, ajánlott szénhidrátot tartalmazó ételek előtt fogyasztani, kb. 15-20 perccel.

Pár érdekesség még a fahéjról

Mivel inzulinutánzó anyag, ezért képes a vázizomzat tápanyagfelvételét egy bizonyos mértékkel növelni. Ha kreatinkúrát tartasz, számodra is hasznos lehet ez a fahéj, mert a harántcsíkolt izmok kreatin felvételét is pozitívan befolyásolja. Akkor is érdemes ehhez a kiegészítőhöz nyúlni, ha épp csaló napot tartasz, és 1-1 hamburger vagy olyan étel is lecsúszik, ami nem épp a tiszta étkezés zászlóshajója, ilyenkor étkezés előtt szintén 15-20 perccel igyál meg 1 fahéjteát vagy fahéjat tartalmazó kivonatot. Nem utolsó sorban, sok ételt lehet vele ízesíteni például a tejberizst, amit el lehet készíteni diétásan, zabkásába is tökéletesen illik, a felhasználásának már csak a képzelet szabhat határokat.

Ha eddig nem kedvelted a fahéjat, itt az ideje, hogy megszeresd!

Man examines exotic spices in wicker baskets on the market

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!