A sütés egyik elengedhetetlen eleme az olaj. Legtöbben ismerik az olajakat, hogy menyire jótékony hatásúak. Főleg salátákra a hidegen sajtolt olajak, viszont ezek közül nem mindegyik alkalmas arra, hogy süssünk is benne, mert a szerkezete kémiailag megváltozik, ami előnytelen a szervezet számára. Lássuk ezeket!
Első képviselőjük, a “light” olívaolaj
A light nem a kalóriatartalmára utal az olajnak, hanem ez az olaj további szűrési eljáráson ment keresztül, ezáltal kicsit gyengébb ízzel, színnel rendelkezik. Ez a formula, semlegesebb ízű és magasabb forráspontú, mint az extra szűz oliva olaj.
Mivel magasabb a forráspontja, nem kezd el füstölni, ha esetleg jobban szeretnénk átsütni a halunkat. Továbbá nem módosítja az ételek ízét, a semlegesebb íze miatt, magas hőmérsékleten nem keletkeznek benn olyan karcinogén vegyületek, amelyek negatívan befolyásolnák az egészségünket.
Abban az esetben, ha extra szűz olajat használsz sütéshez, hevítés hatására a benne lévő antioxidánsok nagy része elveszti hatását, így ezt a fajta olajat, salátákra és különböző dresszingekhez ajánlom.
Kis érdekesség: Az olyan olajok, amik címkéjén, önmagában csak olíva szerepel, általában finomított olaj és szűz olaj keveréke, ami tulajdonságait tekintve a light és a szűz olíva közé tehető.
Második “versenyzőnk” az avokádó olaj
Ez a csodálatos olaj, az avokádó húsából való kivonással készül, az olajak közül ez rendelkezik a legmagasabb forrásponttal. Ezen tulajdonságánál fogva bátran használhatod a konyhában, olyan ételek készítéséhez is, amihez elengedhetetlen a magasabb hőfok.
A vajhoz nagyon hasonló ízzel rendelkezik, ezt sokan kedvelik, mivel helyettesíthetik vele a vajat.
Nagy arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen szírsavakat, amik növelik a HDL (jó, azaz nagy sűrűségű) és csökkentik az LDL (alacsony sűrűségű) koleszterint. Tartalmaz a szem egészségének megtartásához szükséges luteint és likopint, továbbá ezek erős antioxidánsok is.
Érdekesség: Fontos, hogy száraz sötét helyen tartsd az olajat, hogy a napfény és a pára ne károsítsa a kémiai szerkezetét, mert akkor elveszti a kedvező tulajdonságait.
Kókuszolaj
A finomítatlan (szűz) kókuszolaj, az ételed ízét olyanná varázsolhatja, mint csak egy trópusi vakáción lennél, de lehet, hogy nem mindig szeretnéd, ha a csirkédnek kókuszos íze lenne. A finomított kókuszolaj is nagyon magas forráspontal rendelkeszik. A finomított olaj forráspontja magasabb, mint a szűz olajé. A finomítatlan kókuszolaj nagyobb arányban tartalmazza az antioxidáns összetevőket, viszont a finomított olaj gazdag MCT-ben, ami Medium Chain Trigliceride-t jelent, azaz közepes láncú zsírsav (azért triglicerid, mert egy glicerin molekulához 3 zsírsav kapcsolódik).
Az MCT-k olyan tulajdonsággal rendelkeznek, hogy a szervezet, előszeretettel égeti el őket, mint kalória, nem pedig raktározza a zsírszövetben. Ennél a tulajdonságánál fogva, beilleszthető egy diétás étrendbe is, kiemelten egy ketogén diétába.
Te melyik (olaj) mellett teszed le a voksodat?