-+=
Olvasási idő: 2 perc

Az alkohol, kémiai nevén etanol, talán a világon legszéleskörűbben fogyasztott drog. Sokan olyan elvárásokkal fogyasszák, hogy segít megszüntetni a szívpanaszokat, nyugtat és mindenekelőtt ez egészséges. De annak ellenére, hogy legálisan fogyasztható, nem jelenti azt, hogy a napi alkoholfogyasztás beleférne egy sportoló vagy akár egy egészségesen élő mindennapi életébe!

Alkohol

Az etanol egy tápanyag – bár nem olyan mint a többi, mint például a fehérjék, zsírok és szénhidrátok, mivel a szervezet nem tudja ezt tárolni, továbbá egy mérgező anyagról van szó. Ez a tulajdonsága, ahhoz vezet, hogy a szervezetnek metabolizlnia (lebontania) kell, de ezen tápanyag lebontása elsőbbséget élvez, a fehérjékhez, zsírokhoz és szénhidrátokhoz képest.

Az alkohol lebontása kétféle úton történhet, a vérben lévő alkoholszinttől függően.
Az első, az alkohol-dehidrogenáz enzim segítségével, aldehiddé alakítás. Magas véralkoholszint esetén, egy úgynevezett mikroszomális etanol oxidációs rendszer lesz a követendő útvonal. Mindkét út acetáttá alakítja, majd acetyl-CoA-vá. Majd az acetyl-CoA, beléphet egy trikarboxilsav ciklusba és CO2 (szén-dioxiddá) és H2O8 Vízzé alakul, vagy pedig zsírként raktározódik (egyszrészt emiatt sem túl okos ötlet diétában alkoholizálni).

Az etanolt általában orálisan visszük szervezetbe, viszont a felszívódása és a hasznosulása attól is függ, hogy mekkora mennyiségű és milyen ételt veszel magadhoz. Minél több étel van a gyomrodban, annál tovább marad itt (gyomor), annál később bomlik le, mielőtt a véráramba kerül. A táplálék minősége nagyban befolyásolja, hogyan halad innen tovább, legnagyobb ráhatása a zsíroknak és a fehérjéknek van.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

A zsír lassítja a transzportot a vékonybélbe, a fehérje ugyancsak lassítja ezt a szállítást, úgy, hogy az alkohol molekulához direkten kötődik. Nagyban befolyásolja a véralkoholszintünket az is, hogy milyen alkoholt fogyasztunk.

Például, ha étkezés után iszol egy kisebb alkoholtartalmú italt (például sör), akkor sokkal gyorsabban szívódik fel, mintha egy magasabb alkoholtartalmút innál meg (pálinka). Patkányokon végzett vizsgálat azt mutatta, hogy 80%-al magasabb véralkoholszint következett be, és 95%-kal nagyobb volt a felszívódás. Hétvégén ezekkel lehet trükközni, ha már valaki ivásra vetemedik, legalább legyen benn egy kis kísérlet is.

Alkohol hatása

Mindezek után az alkohol és az agresszió közti összefüggésekre tekintsünk ki egy kicsit!

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki iszik és agresszívvá válik. Mivel az alkohol elég erős szorongásgátló, csökkenti a félelmet a tettekért elkövetett megtorlástól és a tettek következményei sem annyira érdeklik az embert. Felkelti a kalandvágyat, továbbá fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Egy agyi ingerületátvivő (neurotranszmitter), a szerotonin szintje is szerepet játszik az alkohol által kiváltott agresszió létrejöttében. Az alkohol csökkenti a szerotonin szintjét, ami párhuzamba vonható az agresszív viselkedéssel. Bármekkora mértékű alkoholfogyasztás csökkenti az 5-HT(szerotonin) előanyagának (szerotonin előanyaga a triptofán nevű aminosav) az elérhetőségét az agy számára.

Szóval egy jó döntés, ha ivászat előtt magadhoz veszel 25-50 mg 5-HTP-t, főleg, ha hajlamos vagy az agresszív viselkedésre!

alkohol-izomepites-testepites

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!