Zavart tekintetek árulkodnak arról, amikor a fehérjeporok hozzáadott aminosav tartalmáról beszélek. Két alapfogalmat kell megkülönböztetned:
– a fehérjeporok saját, kötött aminosav tartalmát, és a
– a fehérjeporokhoz adagolt, szabad, kötetlen formában lévő aminosav tartalmat
Miért van szabad L-leucin adagolva a fehérjeporodhoz?
A fehérjealkotó aminosavak közül a leucin az egyik legismertebb. Az izoleucinnal és valinnal együtt a BCAA (elágazó láncú aminosavak) közé tartozik, melyek létfontosságúak a szervezeted számára.
Aminosav
Bcaa aminosavak nélkül meghalunk: nem képes a szervezeted előállítani őket, tehát külső forrásból, az ételeiddel mindenképp el kell fogyasztanod őket.
A tudományos vizsgálatok szerint a leucin a korod előrehaladtával fokozódó, izomzati gyengeséget is megelőzheti.
A felnőttekben az izomzat folyamatosan épül fel és le. Amikor fiatal vagy, a tested ezeket a folyamatokat egyensúlyban tartja. Ahogy öregszel, a mérleged eltolódik az izomzatod leépítő anyagcsere folyamatok felé. Azonban számtalan vizsgálat kimutatta, hogy aminosavak használata a diétádban – különösen a leucin – akár vissza is fordíthatják ezt a folyamatot.
Vizsgálatok eredményei szerint:
- A leucin stimulálja az izomtömeg-növekedést
- Az aminosavak közül a leucin a leginkább felelős azért, hogy tested az élelmiszerekből izmot tudjon építeni
- Az étkezéseidhez pluszban hozzáadott leucin 50-70%-al növeli az izomtömeg-építést
- A maximális hatás érdekében fogyassz plusz leucint a fehérje-és szénhidráttartalmú étkezésedhez
- A leucin nem működik olyan jól, ha csak fehérjével, vagy csak szénhidráttal együtt juttatod a szervezetedbe
A véred leucin szintjének változása sokkal fontosabb, mint a teljes értéké, ezért a legjobb, ha inkább kis mennyiségű leucint fogyasztasz az étkezéseid mellé, vársz pár órát, hogy visszaessen a szintje a véredben, majd ismét fogyasztasz egy keveset a következő fogás mellé.
Leucin aminosav
Egy friss tanulmány, mely a The American Journal of Clinical Nutrition című szakmai folyóiratban jelent meg, érdekes eredményeket vonultat fel a tejsavó proteinben található leucin aminosav izomfehérje szintézisben játszott szerepével összefüggésben.
Milyen hatással van a leucin az izomfehérje szintézisre, azaz miért működik jobban egy ilyen fehérjepor?
A vizsgálatban különféle tejsavó fehérjéket teszteltek, melyek eltérő arányban tartalmaztak leucint. A kutatás fókusza pedig a leucin mennyisége és az izomfehérje szintézis közötti kapcsolat volt.
Leucin a fehérjeporban
Kiválasztottak negyven fiatal férfit, 21 éves átlagéletkorral. A feladatuk az volt, hogy az egyik lábukkal végezzenek lábnyújtást és emellett a következő fehérjekeverékeket adták nekik:
– 25 g tejsavó fehérje (W25) (3,0 g leucin tartalom);
– 6,25 g tejsavó fehérje (W6) (0,75 g leucin);
– 6,25 g tejsavó fehérje, kiegészítve leucinnal, olyan módon, hogy a leucin elérje a 3,0 g mennyiséget (W6+Low-Leu);
– 6,25 g tejsavó fehérje, kiegészítve leucinnal, hogy a leucin mennyiség 5,0 g legyen (W6+High-Leu);
– 6,25 g tejsavó fehérje, melyet BCAA aminosavakkal (leucin, izoleucin, valin) egészítettek ki, úgy, hogy 5,0 g legyen a leucin összmennyisége.
A fehérjekeverék izomfehérje szintézisre gyakorolt hatását mind az edzett láb (melynél összeadódik a fehérjebevitel és az edzés hatása), mind pedig a nem edzett láb (kizárólag a fehérjebevitel hatása) vonatkozásában nyomon követték.
Abban az összehasonlításban, ahol a (W6+Low-Leu) csoportot hasonlították össze a (W6+High-Leu) csoporttal, a (W6+High-Leu) mutatta a legjobb eredményt az izomfehérje szintézis tekintetében.
Az edzés utáni 1-1,5 órában valamennyi beadott mennyiség esetén nőtt az izomfehérje szintézis, sőt akár még 4,5 órával az edzés után is emelkedett maradt. A legjobb eredményeket azonban a (W25) (267%) és a (W6+High-Leu) (220%) csoportban tapasztalták.
A tanulmány tehát arra a következtetésre jutott, hogy a kis mennyiségű tejsavó fehérje (6,25 g) 5,0 g leucinnal hasonlóan hatékony az izomfehérje szintézis serkentésében, mint a magas dózisú tejsavó fehérje (25 g) 3,0 g leucin tartalommal.
Forrás: The American Journal of Clinical Nutrition February 2014 vol. 99 no. 2 276-286
Szabad állapotú leucin aminosavat szinte az összes Peak fehérjeporban találsz!
Próbáltad már őket? Van kérdésed, kommentálj és azonnal segítünk!
Kattints a képre, ha tovább olvasnál a témában!
Mező Mónika – Peak Hungary
Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!
A peakshop.hu oldalain található információk, szolgáltatások, cikkek nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj szakorvoshoz betegség esetén! A táplálék kiegészítők nem gyógyszerek. Az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek csak élelmiszerek, nem gyógyítanak, előznek meg betegségeket vagy helyettesítenek gyógyszereket és semmiképpen sem alkalmasak a kiegyensúlyozott változatos étrend helyett alkalmazni őket.