-+=
Olvasási idő: 2 perc

A mogyoró a Fekete tenger régiójában, pontosabban Törökország északi részén nagyjából 2.300 éve terem boldogan, 600 éve exportálják is a világ többi részére. A világ legjobb minőségű mogyorója innen származik, a klíma itt a legtökéletesebb a számára.

Ma, 80%-a a világ mogyorókészletének Törökországból származik és a török családi manufaktúrák borzasztóan hálásak a sorsnak a mogyoró ültetvényeiknek, miután évszázadok óta a családjuk történelmének része.

Több mint 500.000 cég érintett a termesztés, betakarítás, feldolgozás és értékesítésben a mogyoró világkészletét illetően. Minden a törökmogyoró rendkívül magas minőségű, Törökország továbbra is a legnagyobb gyártó és exportőr maradt. A valóságban 250.000 tonna mogyorót szórnak szét egyetlen év alatt a világ több mint 100 nemzetében.

A törökmogyoró több fontos tápanyagot is tartalmaz ami a test fejlődéséhez szükséges. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, béta-szitoszterint, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is. Komplex B-vitaminokkal érkezik úgy mint a riboflavin, tiamin, niacin, piridoxin és pantoténsav. Gazdag forrása az ásványi anyagoknak, mint a kalcium, folsav, cink, kálium, vas és mangán. Száz grammnyi törökmogyoróban 328 kalória van.

Egy kutatás szerint, a mogyoróban 20x több antioxidáns van a C-vitaminhoz képest és 50x több mint az E-vitaminban. Ez kicsit megdöbbentő ahhoz képest, hogy mindenhol csak a C-vitamint dobálják utánad, ugye?

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

A törökmogyoró további felhasználási módja lehet, hogy erősíti a hajad: olajként a hajápolás napi rutinjának része lehet. Egy kis adagot masszírozz a hajba pár percig, hagy úgy éjszakára majd mosd le. Erősíteni fogja a hajgyökereket. Talán egyszer egy kutatás bebizonyítja, hogy a hajhullást is megállítja? Férfi társak… Ez talán világraszóló lenne, nem? 🙂

A törökmogyoró allergia az 1-es típusú allergiához tartozik (Ig-E). Elég sűrűn előfordulhat keresztreakció más magvakkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel is.

Fontos tudnod, hogy milyet válassz ha a piacon jársz. Próbálj nem sózottat, édesítettet vagy feldolgozottat választani. Világos barna-sárga színe legyen, érezd, hogy van egy kis súlya. Ne legyen rajta sérülés vagy folt és ne legyen avas szaga. Így akár évekig is eláll egy száraz hűvös helyen. Hűtőben még az avasságát is meg tudod akadályozni!

10 módja a felhasználásának az étrendedben:
– pattogtasd ki egy serpenyőben a saláták vagy húsételek mellé,
– törd meg durván, szórd a reggeli zabpelyhedre,
– porrá zúzva, cukormentes kakaóporral a fehérjeshakedet is feldobja,
– keverd bogyókkal egy teljes kiörlésű muffinhoz,
– nagyon jól működik együtt a sült krumplival,
– pörkölve a tésztaszószokkal is harmonizál,
– porrá zúzva adj hozzá egy marékkal a Peak Gourmet palacsintaporhoz!

A Peak Dietellánál a legjobb minőségű törökmogyorót használjuk. Ha imádod a csokis-mogyorókrémet, mindegyik előnyét kiélvezheted a törökmogyorónak! Van kis termékminta azoknak akik még nem próbálták, közepes doboz azoknak akik komolyan gondolják és óriás kiszerelés azoknak, akik már függők:)

2016-11-28-dietella_big_fb_1200x1200px_1_

törökmogyoró

szívbarát törökmogyoró


Forrás:
Aİ Köksal, N Artik, A Şimşek, N Güneş – Food Chemistry, 2006: Nutrient composition of hazelnut (Corylus avellana L.) varieties cultivated in Turkey

R Blomhoff, MH Carlsen, LF Andersen – British Journal of Nutrition, 2006: Health benefits of nuts: potential role of antioxidants

healthbenefitstimes.com

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!