-+=
Olvasási idő: 2 perc

 Szeretnél, energikusabb lenni? Növelni a teljesítményed, és fokozni a zsírégetést az edzéseid során? Hallottál már a Q10-ről? Ha még nem, ideje megismerkedned vele.

Q10

Mi is az Q10?

A Q10 koenzim vagy más néven ubikinon egy vitaminszerű anyag, mely a legtöbb eukarióta sejtben megtalálható, leginkább a mitokondriumokban. Az elektrontranszport lánc egyik alkotóeleme, és részt vesz az aerob sejtlégzésben, ATP formájában energiát termelve. Az emberi testben termelődő energia kilencvenöt százalékban így jön létre! A Q10 a szervezet minden egyes sejtjében részt vesz az energiatermelésben, ebből is láthatod, hogy egy nagyon fontos anyagról van szó. Nézzük, milyen hatásai vannak, és milyen előnyökkel jár, ha ezt az étrend-kiegészítőt beiktatod a mindennapjaidba.

Jó hatással van a szívedre és az érrendszeredre

A Q10 képes csökkenti az oxidációs folyamatokat a vérben és javítja az érfalad működését. Csökkenti a káros oxidációs folyamatokat az artériák falában, ezáltal nő az érfalak rugalmassága. Befolyással van a vérnyomásodra is. Egy elemzésben (Rosenfeldt és mtsai 2007) a Q10 17 Hgmm szisztolés (a szívizomzat összehúzódása) és 10 Hgmm diasztolés (a szívizomzat elernyedése) vérnyomáscsökkentést idézett elő. Ez a hatás az érfalak rugalmasságára vezethető vissza. Molyneux és mtsai 276 krónikus szívelégtelenségben szenvedő embert vizsgáltak 2,7 évig és mérték a Q10 szintjét a vérükben. Igazolták, hogy a Q10 plazmakoncentrációja krónikus szívelégtelenségben a mortalitás független előjelzője.

Még a szexuális teljesítményedre is hatással van

Napi 200 mg Q10 fogyasztása jelentősen javítja a férfiak spermaminőségét és mennyiségét. Meddő férfiaknál is nagymértékű javulást tapasztaltak. Nőknél pedig kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a terhességi magas vérnyomás, a preeklampszia kockázatát. A preeklampszia gyakori és súlyos kockázatot jelent mind az anyára, mind a magzatra vonatkozóan.

Vegyél 2-őt, a 3-ik INGYEN van a Peakshopban + vidd el a cukimentes ROLÓDAT IS!

A Q10-el fokozhatod az edzéseid alatt a zsírégetést is

Vizsgálatok azt is bizonyították, hogy ha edzés előtt veszel be Q10 kapszulát, az megnöveli izmaid oxigénfelvételét. Kétheti Q10 szedésnél azt tapasztalták, hogy megnyúlt az elfáradásig eltelt idő. Egy vizsgálat, pedig azt igazolta, hogy a Q10 edzés alatt fokozza a zsírégetést, és még egy lazább edzés alatt is fokozottabb szimpatikus aktivitást idéz elő.

Ha gyakran fáj a fejed vagy migréned van a Q10 segíthet

Egy vizsgálat során jelentős javulást mutattak ki a Q10-et szedőknél. Azok, akik Q10-et szedtek 50%-al csökkent a migrénes rohamok száma, míg a placebo csoportban mindösszesen csak 14,4%-uknál. Egy másik vizsgálatban fejfájós gyerekeket kezeltek Q10-el és náluk is 50%-kal csökkent a fejfájások gyakorisága.

Q10 koenzim

Az élelmiszerek Q10 tartalma

Az élelmiszerek közül a húsok és a halak Q10-tartalma a legmagasabb, több mint 50 mg/kg található a marha-, a sertés- és a csirkeszívben és a csirkemájban. A növényi olajok is elég magas Q10 tartalmúak. A zöldségek közül a petrezselyem és a perilla a leggazdagabb Q10 források. A brokkoli, a szőlő és a karfiol közepes CoQ10 források. A gyümölcsök és bogyós növények többsége rossz vagy nagyon rossz Q10-forrás, amelyek közül az avokádó kivétel.

Te már használod a Q10-et?

q10-koenzim-hatasa

Források:

Gian Paolo Littarru és Luca Tiano: Clinical aspects of coenzyme Q10: An update. Nutrition26 (2010) 250-254

Biochemical, physiological and medical aspects of ubiquinone function”. Biochimica et Biophysica Acta 1271 (1), 195–204. o. PMID 7599208. (1995)

4 Coenzyme Q oxidation reduction reactions in mitochondrial electron transport, Coenzyme Q: Molecular mechanisms in health and disease. Boca Raton: CRC Press, 65–82. o (2000)

Molyneux SL, Florkowski CM, George PM, et al. (2008. October). „Coenzyme Q10: an independent predictor of mortality in chronic heart failure”. J. Am. Coll. Cardiol. 52 (18),

1435–41. o. DOI:10.1016/j.jacc.2008.07.044. PMID 19017509. (2010.) „Coenzyme Q10 Contents in Foods and Fortification Strategies”. Critical Reviews in

Food Science and Nutrition 50 (4), 269–80. o. DOI:10.1080/10408390902773037. PMID 20301015.

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!