-+=
Olvasási idő: 2 perc

Azt már biztosan tudod, hogy a legfontosabb energiát adó tápanyagok a fehérjék, a zsírok, és a szénhidrátok, ám ezek a szervezeted kiegyensúlyozott, harmonikus működéséhez mégsem jelentenek elegendő forrást. Az egészséged megőrzésében nagy fontossággal bírnak még a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint az élelmi rostok. Ha étrendedben nem szerepel elegendő mennyiségű rost, az számos betegség kialakulását eredményezheti. Ilyen betegségek a divertikulózis (a vastagbél zsákszerű kiöblösödése), a vastagbéltumor, az elhízás, a cukorbetegség.

Mik is azok az élelmi rostok tulajdonképpen?

Élelmi rostoknak nevezzük azokat a növényi sejtalkotó komponenseket, amelyek az emberi emésztőenzimek hidrolízisének ellenállnak. Az enzimek nem képesek felszívódásra alkalmas kisebb egységekre bontani a rostokat. Megkülönböztetünk oldható és oldhatatlan rostokat. Oldható rost a pektin, a mézgák, a nyák, néhány hemicellulóz, laktulóz, néhány cukoralkohol, az inulin. A vízoldékony rostanyagok közül legfontosabb a pektin, amely a zöldség- és főzelékfélékben, gyümölcsökben és a gabonafélék közül a zabkorpában, zabpehelyben található.

A zab az egyik legjobb rostforrás

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

A zab értékes forrása mind a vízben oldhatatlan, mind a vízben oldható rostoknak. Ez a tulajdonság az, ami elősegíti az egészséges bélműködést. E rostok állaga zselészerű, amely az emésztőrendszerben megköti az epesavakat, a koleszterint, ezáltal rontja a zsírok és koleszterin felszívódását, valamint a vékonybélben akadályozza az epesavak visszaszívódását. Fontos szerepe van a vér koleszterinszintjének a csökkentésében. Lerövidítik a béltartalom áthaladását a bélcsatornában,ezáltal megakadályozzák a székrekedés kialakulását. Azt gondolom, most már nem kell hangsúlyoznunk, miért is olyan jó a reggelire a zabkása, természetesen natúr zabpehelyből.

Az oldhatatlan rostok közé soroljuk a cellulózt, a hemicellulózt és a lignint, amely megtalálható az olajos magvakban, a hüvelyesekben, a gabonafélékben. Az élelmi rostok fizikai-kémiai sajátságából adódik, hogy a béltartalom térfogatát jelentősen megnövelik, áthaladási idejét lecsökkentik. Ennek az lesz az eredménye, hogy a káros anyagok gyorsabban ürülnek majd ki az emésztőrendszeredből. A rostok növelik a béltartalom mennyiségét, gátolják a székrekedés kialakulását.

Mindkét rosttípus esetében elmondható, hogy a vékonybélben lassítják a tápanyagok felszívódását. Ez kedvező számodra, mert a szénhidrát felszívódásának lassításával csökkentik az ún. glikémiás indexet, ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások, kiegyensúlyozottabbá válik a vércukorszinted. A rostoknak fontos szerep jut még az energiaszegény étrendben és a testsúlycsökkentő diétában is. Azonban ne feledd, hogy rostdús táplálkozás mellé bőséges folyadékbevitelre is szükséged van, ami legalább 2 litert jelent naponta. Ha nem iszol eleget, a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ez pedig inkább a székrekedés kialakulását segíti elő.

Egészséged megőrzése érdekében naponta mintegy kb. 30 g növényi eredetű rostot (gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonaterméket) kell fogyasztanod. A hazai táplálkozási felmérések szerint a lakosság élelmi rost fogyasztása nem elegendő, a javasolt mennyiség felét sem teszi ki. A szükséges rostmennyiséget elsősorban gyümölcsökből és zöldségekből kellene bevinned a szervezetedbe, de felfokozott, rohanó életvitel sajnos nem teszi mindig lehetővé, hogy a megfelelő táplálékhoz hozzájuss. A szükséges rostokat ún. étrendi rostok bevitelével azonban pótolhatod.

Az étrendi rostok főként növényi eredetű oldható és oldhatatlan részekből állnak, amit a hasnyálmirigy és a vékonybél enzimrendszere sem képes megemészteni. Feldolgozásuk a vastagbél baktériumflóra fermentációjának eredménye. A bélrendszer az a hely, ahol a táplálékból az éltető tápanyagok kivonódnak és felszívódnak, életet és jó egészséget biztosítva az egész szervezeted számára. Másik feladata a salakanyagok maradéktalan eltávolítása. Az élelmi rostok segítenek a megfelelő bélperisztaltika fenntartásában is. A bélrendszered károsodhat, ha az étrended rostszegény, sok zsíros húst eszel, és ha nem mozogsz eleget.

Te elegendő rostot eszel?

rostforras_zabpehely_elelmi_rost

Rostok

Legjobb rostforrás

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!