Rostok szerepe a táplálkozásban! Fontosabb, mint gondolnád!

Azt már biztosan tudod, hogy a legfontosabb energiát adó tápanyagok a fehérjék, a zsírok, és a szénhidrátok, ám ezek a szervezeted kiegyensúlyozott, harmonikus működéséhez mégsem jelentenek elegendő forrást. Az egészséged megőrzésében nagy fontossággal bírnak még a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint az élelmi rostok. Ha étrendedben nem szerepel elegendő mennyiségű rost, az számos betegség kialakulását eredményezheti. Ilyen betegségek a divertikulózis (a vastagbél zsákszerű kiöblösödése), a vastagbéltumor, az elhízás, a cukorbetegség.

Rostok

Mik is azok az élelmi rostok tulajdonképpen?

Élelmi rostoknak nevezzük azokat a növényi sejtalkotó komponenseket, amelyek az emberi emésztőenzimek hidrolízisének ellenállnak. Az enzimek nem képesek felszívódásra alkalmas kisebb egységekre bontani a rostokat. Megkülönböztetünk oldható és oldhatatlan rostokat. Oldható rost a pektin, a mézgák, a nyák, néhány hemicellulóz, laktulóz, néhány cukoralkohol, az inulin. A vízoldékony rostanyagok közül legfontosabb a pektin, amely a zöldség- és főzelékfélékben, gyümölcsökben és a gabonafélék közül a zabkorpában, zabpehelyben található.

Legjobb rostforrás

A zab az egyik legjobb rostforrás

A zab értékes forrása mind a vízben oldhatatlan, mind a vízben oldható rostoknak. Ez a tulajdonság az, ami elősegíti az egészséges bélműködést. E rostok állaga zselészerű, amely az emésztőrendszerben megköti az epesavakat, a koleszterint, ezáltal rontja a zsírok és koleszterin felszívódását, valamint a vékonybélben akadályozza az epesavak visszaszívódását. Fontos szerepe van a vér koleszterinszintjének a csökkentésében. Lerövidítik a béltartalom áthaladását a bélcsatornában,ezáltal megakadályozzák a székrekedés kialakulását. Azt gondolom, most már nem kell hangsúlyoznunk, miért is olyan jó a reggelire a zabkása, természetesen natúr zabpehelyből.

Az oldhatatlan rostok közé soroljuk a cellulózt, a hemicellulózt és a lignint, amely megtalálható az olajos magvakban, a hüvelyesekben, a gabonafélékben. Az élelmi rostok fizikai-kémiai sajátságából adódik, hogy a béltartalom térfogatát jelentősen megnövelik, áthaladási idejét lecsökkentik. Ennek az lesz az eredménye, hogy a káros anyagok gyorsabban ürülnek majd ki az emésztőrendszeredből. A rostok növelik a béltartalom mennyiségét, gátolják a székrekedés kialakulását.

Mindkét rosttípus esetében elmondható, hogy a vékonybélben lassítják a tápanyagok felszívódását. Ez kedvező számodra, mert a szénhidrát felszívódásának lassításával csökkentik az ún. glikémiás indexet, ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások, kiegyensúlyozottabbá válik a vércukorszinted. A rostoknak fontos szerep jut még az energiaszegény étrendben és a testsúlycsökkentő diétában is. Azonban ne feledd, hogy rostdús táplálkozás mellé bőséges folyadékbevitelre is szükséged van, ami legalább 2 litert jelent naponta. Ha nem iszol eleget, a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ez pedig inkább a székrekedés kialakulását segíti elő.

Egészséged megőrzése érdekében naponta mintegy kb. 30 g növényi eredetű rostot (gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonaterméket) kell fogyasztanod. A hazai táplálkozási felmérések szerint a lakosság élelmi rost fogyasztása nem elegendő, a javasolt mennyiség felét sem teszi ki. A szükséges rostmennyiséget elsősorban gyümölcsökből és zöldségekből kellene bevinned a szervezetedbe, de felfokozott, rohanó életvitel sajnos nem teszi mindig lehetővé, hogy a megfelelő táplálékhoz hozzájuss. A szükséges rostokat ún. étrendi rostok bevitelével azonban pótolhatod.

Az étrendi rostok főként növényi eredetű oldható és oldhatatlan részekből állnak, amit a hasnyálmirigy és a vékonybél enzimrendszere sem képes megemészteni. Feldolgozásuk a vastagbél baktériumflóra fermentációjának eredménye. A bélrendszer az a hely, ahol a táplálékból az éltető tápanyagok kivonódnak és felszívódnak, életet és jó egészséget biztosítva az egész szervezeted számára. Másik feladata a salakanyagok maradéktalan eltávolítása. Az élelmi rostok segítenek a megfelelő bélperisztaltika fenntartásában is. A bélrendszered károsodhat, ha az étrended rostszegény, sok zsíros húst eszel, és ha nem mozogsz eleget.

Te elegendő rostot eszel?

rostforras_zabpehely_elelmi_rost

Legény Árpád

A Peak tartalomfejlesztője vagyok és biológus. 2011 óta foglalkozom informatikával is, azaz a Peaknél mindenféle elemzéssel járó munkát szeretettel végezhetek.
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Rostok szerepe a táplálkozásban! Fontosabb, mint gondolnád!
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (94% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

1 hozzászólás

  • Gabi szerint:

    A rostok fontosságával én nem tudok egyetérteni. Vannak népek akik nem esznek rostot egyáltalán, mégis egészségesek. Hosszan taglalhatnám, de már megtették előttem többen, hazai és külföldi oldalakon egyaránt. Íme egy itthoni weboldal. Igazából ez egy cáfolat, mely egy a burgonyát kerülendőnek beállító cikksorozatra reagált, de jól összeszedett és alapos: http://akrumpliesazinzulin.nanoweb.hu/egeszseg_rostok_nelkul

    Gabi

Rostok szerepe a táplálkozásban! Fontosabb, mint gondolnád!
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (94% pont)
1425
Tudd meg
, ,