Sózni vagy nem sózni, ez itt a kérdés! A nátriumfogyasztás dilemmája

SózásManapság elég sokat lehet olvasni a túlzott só fogyasztásról, ám azt tudomásul kell venni, hogy az ember számára a só életfontosságú anyag. A legtermészetesebb módon hús fogyasztás révén jut hozzá a szervezet, ami a nátrium tartalmának köszönhető. A só nem is olyan rég, még annyira értékes volt, hogy fizetőeszközként használták. Természetes körülmények között nem áll korlátlan mennyiségben rendelkezésre.

sóNátriumfogyasztás

Ám az ipari forradalom során a só könnyen hozzáférhetővé vált mindenki számára, így az egy főre jutó só fogyasztás a többszörösére nőtt. Ekkor még nem tudták, hogy a túlsózás magas vérnyomást, ez pedig bizonyos szervekben vérellátási zavarokat is okoz pl vese.A mai modern társadalom számára viszont hatalmas veszélyekkel jár a túlzott só, cukor és zsírbevitel. Az élelmiszeripar is rengeteg sót, só tartalmú tartósítószert használ fel a gyártás során (konzervek, kenyérfélék, húskészítmények, fűszerkeverékek, ételízesítők stb.). Tehát az élelmiszeripar óriási túlkínálata és a mozgásszegény életforma együttesen megnehezítik a tudatos vásárlási szokások és az egészséges életmód kialakításának gyakorlatát.

Mennyi az annyi?

Az Egyesült Amerikai Államokban a napi ajánlott mennyiség 2400 mg, míg z Egyesült királyságban csak 1600 mg. Ez jelentős különbség, így a legjobb, ha az arany középutat választjuk. Tehát próbáljuk meg a napi só fogyasztást 2 grammban maximalizálni. Erre hazánkban különösen fontos odafigyelni, mivel világviszonylatban igen rosszul állunk. Ugyanis világszerte néhány – kivételtől eltekintve – az átlagos só fogyasztás napi 12-20 gramm, ami 4,8-8 gramm nátriumnak felel meg. Magyarországon a só fogyasztás azonban 7,5 gramm nátriumbevitelre tehető, ami közel négyszerese az OÉTI által ajánlott 2000 mg/nap értéknek. Ez mértéktelen fogyasztás pedig magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint a vese megbetegedését idézheti elő.

De azt se felejtsük el, hogy sóra igenis szükségünk van, tehát drasztikus só megvonást sem szabad alkalmazni. A nátrium nagyon fontos szerepet játszik egészségünk szempontjából. Bár pontosan nem tudják, a tudósok becslései szerint a szervezetnek napi 250-500 mg nátriumra van szüksége alapvető fiziológiai folyamatainak működéséhez. Például sóra van szükségünk a tápanyagok szállításánál, az idegi impulzusok továbbításánál, valamint az izmok összehúzódásánál, ideértve a szívizmot is.

Egészséges nátriumfogyasztás

A magas nátrium szint pedig magas vérnyomást okoz, ami miatt a szívnek erőteljesebben kell dolgoznia, ami fenyegeti az ereket, ezzel pedig megnő a szívbetegség és a stroke kockázata is.

De akkor mit a teendő?

gyumi– Együnk minél több friss, nyers gyümölcs-, vagy zöldségfélét. Természetesen mindenféle utóízesítés nélkül.
– Tegyük el az étkezőasztalról a sótartót. Ha nincs előttünk, könnyebb megállni a sózást.
– Kerüljük a kifejezetten sós élelmiszereket. A legtöbb nasi ilyen, ráadásul még hizlal is.
– Ne fogyasszunk a sóval tartósított élelmiszereket. Többnyire rengeteg sót tartalmaznak a füstölt élelmiszerek, a leveskockák, instant levesek, a konzervek és sok sajtféleség. Ezekből csak mértékkel együnk.
– Kerüljük az olyan ételeket, amelyek kívánják az után sózást. Ilyenek az íztelen, zsíros-olajos, erősen hizlaló élelmiszerek pl. sült krumpli
– Látogassuk minél ritkábban a gyorséttermeket.
– Használjunk csökkentett nátrium tartalmú sót.
– Mindig olvassuk el, hogy mi van a címkére írva
– Tanuljunk meg változatosan fűszerezni. A “paprika-só” uralmát szüntessük meg, használjunk pl. citromot, limeot, kaprot, bazsalikomot stb.
– Állítsunk össze saját fűszerkeveréket ízlésünk szerint fűszerekből és szárított zöldségekből.
– Főzés közben használjunk kevesebb sót, mint amennyit a recept ír.
– Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot mindennap.
– Figyeljünk oda az ásványvizek címkéjén feltüntetett nátrium tartalomra is.
– Tanuljuk meg újra élvezni az ételek természetes ízét.

Edzés során vagy akár nyáron a nagy melegben az izzadással nagy mennyiségű ásványi anyagot, sókat veszít a szervezeted. Az Electrolyts regenerálóval megfelelő mennyiségben és minőségben pótolhatod ezeket.

További Peak tipp, hogy kevesebb ízesítő nélkül is finomak legyenek ételeid. Készítsd el őket az E-Z coat 0 kalóriás olajsprayvel.

Kattints a képre és eléred a Peak webáruházát!
Sózás

Peak Man

Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!

P. Csaba

P. Csaba

A Peak tartalomfejlesztőjeként dolgozom 2010 óta. A sport az életem része, és a Peakkel szorosan együttműködöm a férfi kiegészítők fejlesztésekor. Lassan 7 éve kizárólag a Peak-ben élek. Edző, és dietetikus vagyok.
P. Csaba
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Sózni vagy nem sózni, ez itt a kérdés! A nátriumfogyasztás dilemmája
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Sózni vagy nem sózni, ez itt a kérdés! A nátriumfogyasztás dilemmája
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)
825
Egészséges sportoló
, ,