Hallottál már arról, hogy „a szem a lélek tükre”? Szemeid az általános testi egészségedet és az életenergia-szintedet is visszatükrözik. A rendszeres testmozgás alapvetően hozzájárul az általános egészségi szintedhez.
De mi kell, ahhoz, hogy a szemeid egészségét is megőrizd? Ebben a cikkben a szem egészségéhez szükséges tápanyagokat mutatom be röviden. Ismerd meg azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek szemeid egészségének optimális fenntartásához szükségesek.
A-vitamin
Az A-vitamin létfontosságú a természetes látáshoz. Az erős fény, a vibráló neonfény, a számítógép és a tévéképernyő gyorsan „emészti” az A-vitamint. A béta-karotin a májban raktározódik, és szervezet igénye szerint alakul át A-vitaminná. A béta-karotin legjobb forrása a sárgarépa, különösen a friss sárgarépalé, de megtalálható a sárga és zöld gyümölcsökben és zöldségekben.
Lutein és zeaxanthin
Ez a két másik fontos karotinvegyület, melyek az emberi szem számára nélkülözhetetlenek. A lutein alkotja a sárgafoltot borító sárga pigmentrétegeket, ez óvja szemed a kék fény károsító hatásától. A lutein megtalálható a káposztában, spenótban, vízitormában.
A zeaxanthin a központi fovea területén található nagyobb mennyiségben, ami az éleslátás helye. A zeaxanthin a sárga paprikában, csemegekukoricában és a tojássárgájában fordul elő nagyobb mennyiségben.
A B1 vitamin a szemizmok működésében vesz részt. Megtalálható a gabonafélékben, magvakban, a tojássárgájában, szójatejben. A B2 vitamin, riboflavin elősegíti az alkalmazkodásod az éles fényhez és a kutatások szerint szerepet játszik a tápanyagok eljutattásában a szemlencséhez.
A B2 hiánya vezethet az állandó szemfáradsághoz valamint a szürkehályoghoz is. E vitamin a mandulában, sörélesztőben, tejben, szójababban fordul elő.
A B6 vitamin, piridoxin fontos az érzelmi egyensúlyod megőrzéséhez. Megtalálható a banánban, sörélesztőben, barnarizsben, sárgarépában, csirkében, tojásban, halban, szemes gabonafélékben.
A B12 vitamin, cianokobalamin hiánya zöld vagy szürkehályog kialakulásához vezethet. Ez a vitamin megtalálható az éti kagylóban, halban, tojásban, tejtermékekben.
A B vitamin beviteled érdemes egy komplex B-vitamin készítménnyel is kiegészíteni, mivel tested csak akkor képes felszívni őket, ha a megfelelő egyensúlyban vannak.
Ez a vitamin létfontosságú a szemlencséid egészségének megőrzéséhez. A szemlencse, a csarnokvíz és az üvegtestfolyadék hétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a tested bármely más része! Fontos antioxidáns. A teljes hatékonyság érdekében a C-vitaminos táplálékkiegészítődnek bioflavonoidokat is kell tartalmaznia.
A bioflavonoidok (egyik képviselője a rutin, melyet Szent-Györgyi Albert izolált és P-vitaminnak nevezte el) megtalálhatóak a fekete ribizliben, a szőlőben, az áfonyában, csipkebogyóban. A legjobb természetes C-vitaminforrások a citrusfélék valamint a sárgadinnyében és a paradicsomban is előfordul.
A D-vitamin szabályozza a kalciumszintet. Mivel a kalcium rendkívül fontos a látás szempontjából is, ezért is javasolt a D-vitamin kiegészítés, nemcsak a téli időszakban. Természetes előfordulása tőkehalmáj-olaj, a magas olajtartalmú halak, és a tojássárgája.
E-vitamin
Az E-vitamin fontos a szemizmok és a szemlencse rugalmasságának megőrzésében. Megtalálható a búzacsírában, a mandulában és más diófélékben valamint a hidegen sajtolt olajokban.
Kalcium
A kutatások szerint a kalcium dehidratálja a szemben található folyadékot, így megrövidíti a szemgolyót. A szénsavas italokban nagy mennyiségben található cukor a rövidlátás egyik okozója, amikor azonban a kalcium is jelen van, a szemgolyó visszanyeri normális alakját.
A kalcium megtalálható a tejben, leveles zöldségekben, szardíniában. Magnéziummal együtt fogyaszd, mely alapvető az enzimműködések és az energia szempontjából.
Fogyaszd ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat rendszeresen, óvd a szemeid egészségét!
A következő részben néhány egyszerű gyakorlatot mutatok be, amelyekkel megerősítheted a szemmozgató izmaid és fenntarthatod a rugalmasságukat.
Szem egészsége
Szem egészsége vitamin
Referenciák:
Leo Angert: Szerezd vissza éleslátásodat. Budapest, Édesvíz Kiadó, 2007.