Azzal szeretném kezdeni, hogy létezik olyan, hogy tücsökliszt. Az írás végén, megmutatom azt is, hogyan egyék azok, akik erre képesek. Én ezt nem bírooooom megenniiii, mert undorodom tőle. 🙂 De ettől még másnak jó lehet.
25 éves koromban jöttem rá, hogy nem tesz jót az testemnek, ha puffasztott búzát eszem, és ne keverjem azt össze bevásárláskor, a puffasztott rizzsel.
Azóta, kevésszer eszem glutént, vagyis normál búzából készült ételeket nagy mennyiségben, pedig nincs problémám vele. Aztán mindent leváltottam rizslisztre, és vastag palacsintákat ettünk, ami rizslisztből készült.
Rizsliszt volt a borsófőzelékben, és a piskóta alapban is, a rizs azonban nem úgy viselkedik főzéskor, sütéskor, mint a gabonalisztek. Más dolgok érdekeltek, és a főzés NEM, de ettől még utánajártam annak, hogy élsportolóként mit ehetek?
Mi a különbség a furcsa nevű lisztek között? Hasonlítsuk össze ezeket!
Mindegyikük különböző tápanyag tulajdonságokkal és különböző textúrákkal rendelkezik, így az a liszt, ami működik egy sültcsirke recept esetében, nem biztos, hogy működik a másikban.
Fontos tudnunk, hogy ezek maglisztek igaz, hogy nem tartalmaznak normál gabonát, de sokféle finomító eljáráson mennek keresztül, azaz tök feleslegesen költesz rájuk – gyulladásokat fognak okozni.
Ezt nézzük át gyorsan, és akkor ma is fejlődünk, és tanulunk valamit.
→ Mi az a kókuszliszt?
A kókuszliszt igen népszerű, Paleo stílusú, alacsony glikémiás indexű, szeretik az emberek a normál liszt kicserélésére használni. Gluténmentes és szemcsés, és általában alacsony allergén hatású.
Magas a rost, és az egészséges zsírtartalma, alacsony szénhidráttartalmú, szóval ez totál nyerő eddig. Bár liszt, még mindig tartalmaz egy tisztességes mennyiségű egészséges telített zsírt, amely könnyen és gyorsan metabolizálódik energiává a testünkben.
Ez az MCT zsírsav tartalmának köszönhető, tehát ha energia kell, gyorsan eléri ezt a szervezeted, mondjuk egy maratoni futás előtt.
A kókuszliszt tehát a magas rosttartalma miatt képes arra, hogy stabilan tartsa a vércukorszintedet. A British Journal of Nutrition című folyóiratban is megjelent, hogy a sütiben, hozzáadva akár más liszthez, csökkenti az élelmiszer glikémiás hatását. Ne felejtsd el, a többi cukor, és liszt ugyanabban az édességben, ettől még teszi a dolgát, és rendesen megemeli a vércukorszinted.
Mi a kókuszliszt hátránya?
A kókuszliszt rosttartalmának nagy része inulin. Az inulin olyan típusú rost, amely bizonyos típusú emberekben, emésztési gondokat okozhat, akkor ha érzékenyek erre.
A magas rosttartalom, egy nehezebb textúrájú lisztet eredményez, ezért nagyon gyorsan eltelítő, nehéz sütiket lehet belőle készíteni. A kókuszliszt ráadásul, általában “felszívja” a receptek összes folyadékát, így úgy használhatod ügyesebben, ha inkább egy kiigazító adalékként alkalmazod, amely az extra leveket felszippantja.
Nagyon száraz, morzsolódó textúrát eredményez a receptben.
A kókuszliszt kicsit drága lehet, de kevesebbe kerül, mint a többi alternatív liszt. Aki allergiás a diófélékre, szintén allergiás lehet a kókuszra is. A kókuszliszt nedvességfelszívó jellegéből fakadóan, általában jól keveredik egy másik liszttel, mint a mandulaliszt, és ez a keverék egy jobb sütit eredményez.
→ Mit tud a mandulaliszt?
A mandulaliszt nagyszerű azok számára, akik glutént és gabonát nem esznek, és egy alacsony szénhidráttartalmú étrendet is követnek egyszerre. A mandula, mint a többi dió, tele van tápanyagokkal, mint az L-arginin, a magnézium, a kálium, a kalcium, a réz és a mangán, valamint egyszeresen telítetlen zsírokkal.
Bár a mandulaliszt súlyosabb, nem szívja úgy a folyadékokat, mint a kókuszliszt, és jól működik édesség készítésére. A mandulaliszt alacsony szénhidrát tartalmú, és ebben még a kókusztlisztnél is jobb. Kiválóan alkalmas a cukorbetegek számára is, a vércukorszint stabil szinten való tartására.
Finom ropogós textúrája van, és jól működik olyan ételek bevonására is, mint a csirke vagy a hal.
Mi a mandulaliszt hátránya?
A mandula fitinsavat tartalmaz, ami bélirritációt okozhat, ha állandóan a mandulát nyomjuk. A mandula liszt omega 6 zsírokban is magas, ami nagy feleslegben fogyasztva, gyulladásos betegségeket okozhat, de csak AKKOR, nincsenek mellette omega 3 zsírok is.
A mandulaliszt biztosan nem működik, ha allergiás vagy a diófélékre. Ha érzékeny vagy az oxalátokra az élelmiszerekben, a mandula mennyiségét minimálisra kell csökkenteni.
Mivel ez a liszt zsíralapú, jól illeszkedik a szárazabb lisztekhez, például kókuszliszthez vagy néhány keményítőből készült liszthez, mint a rizs, a manióka vagy a zöld banán.
→ Mi az a kenderliszt?
A kenderliszt és a kendermag nem ugyanaz a termék, és ez nem egyenlő a marihuánával. Ez a liszt tehát kendermagból készül, így gluténmentes, gabona mentes és alacsony glikémiás, de tápanyagokban gazdag.
A kender tartalmazza az összes aminosavat és nagy fehérjeforrás, egészséges zsírokkal együtt. A kender magjai nagy mennyiségben tartalmaznak omega 3 zsírokat, bár az olaj nagy részét eltávolítják, hogy liszté alakítsák, amikor készítik.
A kender vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, beleértve az E-vitamint, magnéziumot, kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, niacint, riboflavint és tiamint. A kenderlisztből nagyszerű kenyeret és süteményeket kaphatsz.
A kender ízletes ízű, és biztonságos a diófélékre allergiás emberek számára.
Mi a kenderliszt hátránya?
A kenderliszt egyik tulajdonsága az, hogy zöldesen barnás a színe. Ezért ha valami kaját készítesz vele, a külseje nem lesz valami ütős. A kender önmagában nem emelkedik sütéskor, ezért más lisztekkel keverni kell. Sima kenyérként, palacsintaként, rágnivalók készítésére alkalmas. A kenderliszt nem olcsó és néha nehéz megtalálni az üzletek polcain.
→ Mi az a Cassava liszt? Ugyanaz mint a tápóka? Hát nem!
Azt gondoltam, hogy a Cassava liszt és tapiókaliszt ugyanazok a dolgok, de ez valójában nem igaz. Mindkettő a manióka gyökérből készül,a tápióka keményítő valójában csak egy kifinomult és feldolgozott por, amelyet a manióka gyökérből extrahálnak, és amely átmegy a mosás és a pépesítés folyamatán.
A pépet ezután összenyomják, hogy kivonják belőle a keményítő folyadékot, amelyet ezután szárítanak és fehérítenek. Ez a maradék, a tápióka por.
A Cassava liszt viszont az egész gyökérből származik, egyszerűen meghámozzák azt, szárítják és megőrölik. Ez azt jelenti, hogy benne több étkezési rost van, és összességében egy kevésbé finomított, teljes élelmiszerliszt. A Cassava tele van C vitaminnal.
A Cassava liszt egyre inkább népszerűvé válik, mivel gluténmentes, és gabonamentes liszt, és jól helyettesíti a normál búzalisztet, szemben a mandulával, a kókusz vagy a kenderlisztekkel. Nagyon enyhe íze és a textúrája is kellemes, ami 1: 1 arányban tökéletes helyettesíti a búzalisztet.
Mi a Cassava liszt hátránya?
A tápiókaliszt nem alacsony glikémiás indexű, és magas a szénhidrát tartalma is. A Cassava nagyon magas mennyiségű szénhidrátot szolgáltat. Valójában kétszeresen kalória és szénhidrát bomba, az édesburgonyához képest.
Így ennek a lisztnek, ALIG látom értelmét a diétánkban.
Magasabb szénhidráttartalmának köszönhetően, általában leginkább a magas rosttartalmú lisztekkel keverve lehet hatékony. Például kókuszliszthez, és/vagy mandula liszthez keverve használják.
→ Mi az a hajdina liszt?
A hajdina valójában sem búzát, sem glutént nem tartalmaz, és nem gabona. A hajdina egy olyan mag, amely annyi táplálkozási és antioxidáns előnnyel jár, hogy gyakran superfoodnak számít. A hajdina gazdag B vitaminokban, mangánt, magnéziumot, cinket, vasat, folsavat és bioflavonoidokat tartalmaz, mint a rutin és a quercetin, amelyek ismert gyulladáscsökkentő hatóanyagok.
A hajdina nagyszerű fehérjeforrás, amely 12 aminosavat tartalmaz. A hajdina több fehérjét tartalmaz, mint a rizs, a búza, a köles vagy a kukorica.
A hajdina alacsony glikémiás, tehát ideális “zsírégető” hatású étel. A vizsgálatok azt mutatták, hogy amikor a cukorbetegek hajdinát fogyasztottak, akkor a vércukorszint és inzulinrezisztencia csökkenésük, gyógyszerek szedése nélkül alakult ki. A hajdina jól működik a kenyér, muffin, palacsinta, és egyéb ételek készítéséhez.
Mi a hajdina hátránya?
Keményen meg kellett dolgoznom azért, hogy találjak valamit. Viszonylag olcsó, közepes szénhidráttartalmú, gabona mentes, gluténmentes, alacsony glikémiás, fehér és rostos és más szuper-tápanyagokkal teli.
Lehet, hogy egy kicsit nehéz használni a kenyér készítéséhez. Az egyetlen hátulütője talán, hogy mély barna, sötét színűvé teszi az ételt.
→ Mi az zöld banánliszt?
Ez a liszt szárított, porított zöld banánszeletekből származik, és gyakori a világ számos melegebb, trópusi régiójában, például Közép- és Dél-Amerikában. Még nem túl közismert, de a jövőben jó lisztpótló lehet.
Nem szabad tehát összekeverni: ez a liszt, nem az édes, sárga banánból készült, amelyet gyümölcsként eszünk. Ez a liszt zöld banánból készül, és nem édes, és nem is finom, mint a banán.
Ennek a lisztnek finom, gazdag, ízletes ízű feelingje van, de semmi banános. Nehezebb, mint a normál liszt. Gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, foszforban és az A, B és C vitaminokban.
Mi baja van a zöld banánlisztnek?
Alacsony glikémiás, nem gabona, gluténmentes és finom. Az egyetlen nyavalyája, hogy ez a liszt nem fehér, hanem barnás zöld, és nehezebb és sűrűbb, mint a normál liszt. Viszonylag kevés helyen árulják, és kissé drága is.
→ Na emberek, itt a tücsökliszt!
Igen, ez igazi tücskökből készül. Szárított és pörkölt tücskökből készítik, így gluténmentes, nem szemcsés, magas fehérjetartalmú liszt. Nagyon magas a fehérjetartalma. Tele van a B2 és B12 vitaminokkal, vasal és kalciummal is.
Nincs bogáríze, nincsenek benne szemgolyók, és szárnyak. Finom, enyhe ízű és blaaaaaaahhh, bocsánat iszonyodom az ilyesmitől. :)))
Mi a személyes javaslatom?
Mindenki találja meg, a saját maga útját. Nagyon szeretem a gyors, és egészséges ételeket, mert ezekkel nem kell pepecselni.
Nem okoz különösebb örömet az evés, így aztán nem is foglalkozom ezzel sokat. Ilyen 5 perc alatt elkészülő ételek:
– Peak palacsintapor, 56% fehérjével.
– Slim and Smart Protein Coffee, a pörgő elméért.
– Slim Wheycake, kész sütipor, alig 10% szénhidrát tartalommal.
– és az összes fehérjepor alkalmas, 1 étkezésre!
tücsökliszt
tücsökliszt diétához
Referenciák:
https://paleoleap.com/coconut-vs-almond-flour/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17180807
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13129460
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15298758
http://interscience.org.uk/v4-i1/1%20ijahm.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21457263
https://www.bobsredmill.com/tapioca-flour.html
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2389/2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7840076
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21931228
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3395785/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10967451
https://www.cricketflours.com/how-much-protein-in-a-cricket/