-+=
Olvasási idő: 2 perc

Jégsaláta, fejes saláta, spenót, uborka… azt hiszem ennyi. Ezek azok a „zöldek”, amelyeket a leginkább ismerünk és meg is vásárolunk gyakran, ha a boltba járunk. Többnyire salátákhoz használjuk fel, és ha belegondolsz, ez így nem túl változatos. Egy idő után unalmas is. Gondoltál már rá, hogy mást is vegyél? Vagy nem ismered a kínálatot?

Zöldség

superfoods-allA táplálkozástudomány fejei sokszor mondják, hogy több zöld levelet kellene ennünk a jótékony hatásaik miatt. 2014-ben készítettek is egy tanulmányt, amiben a 47 legjobb, ebbe a kategóriába tartozó zöldséget és gyümölcsöt osztályozták a tápanyag és vitamintartalmuk szerint. A felmérés elsősorban arra irányult, hogy melyek azok, amelyek a krónikus betegségek kialakulásának a megelőzésében szerepet játszhatnak. A lista élvonaléban végeztek olyan sokszor használatos zöldek, mint a már említett spenót (5. hely) vagy a kelkáposzta (15. hely). De vannak olyan zöldségek, amelyek elérhetők nálunk is a hazai piacon, mégis elenyésző a keresletük. Ismerkedjünk meg a következőkkel:

Zöldségek diétában

Vízitorma

A 47 tesztalany között a vízitorma végzett az első helyen, így érdemes rá felfigyelni. Rengeteg rost és vitamin található benne. Ez leginkább annak köszönhető, hogy két növény kereszteződéséből jött létre, így koncentráltabbak a tápanyagok. Tartalmaz például egy glükozinolát nevű anyagot, amely képes a rákos megbetegedések megelőzésére. Rengeteg benne a természetes antibiotikum, így kitűnő a gyulladások kezelésére. Szinte nincs olyan szervünk, amelyre ne lenne jó hatással! Gyógyítja a tüdőgyulladást, az aranyér bántalmakat vagy a vértisztító hatása miatt a közelgő allergiás időszakban nagy segítség lehet!

30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!

A vizitorma apróbb levelei sokszor intenzív ízűek, sokszor fűszeres beütésűek. Éppen ezért, javasolt más salátafajtákkal keverve fogyasztani, esetleg enyhén édeskés ízű öntettel tálalni.

Cikória

A versenyben 6. helyezést elért cikória egyetlen adagja tartalmazza a napi javasolt K-vitamin mennyiséget és a szükséges A-vitamin 33%-át. Ez is több növény keresztezéséből jött létre, így egyedi íz világot képvisel. Enyhén kesernyés a benne lévő inulin miatt, de ha enyhén sós vízbe áztatjuk felhasználás előtt, akkor kioldható ez a keserű íz. Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Legtöbben valószínűleg onnan ismerjük, hogy kávé alapanyagként is elterjedt.

Fehérrépa levél

Szoktál használni fehérrépát (más néven karórépa) a főzéshez? Mostantól ne csak a gyökér részt hasznosítsd, de a levelét is! A lista 11. helyén végzett répalevél megelőz sok nála ismertebb és közkedveltebb zöldséget. (Egyébként a gyökérzet a 37. a listán) Ez a levélfajta hamar meg tud fonnyadni, így vásárlás után tépd le és külön tárold a répától. Nyersen is eheted, de főzve is remek.

Tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag. Kiemelkedő az A és B vitamin tartalma, melyből az utóbbi az izmok és az idegek működéséért is felelős.

Színesítsd egy kicsit a zöldek listáját a tányérodon!:)

zoldek-dietaban

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.