Zsírok pro és kontra

Ha diétázol, akkor már egészen biztosan többször is olvastál a különböző zsírokról, és azok szervezetedre gyakorolt hatásáról. Vannak, akik kifejezetten tartózkodnak a zsírt tartalmazó ételektől, hiszen él egy olyan tévhit még mindig, hogy ezek a tápanyagok hizlalnak és bizony lerakódnak úszógumi formájában. Járjuk most körbe ezt a kérdést kicsit alaposabban!

Zsírok

Alexa Schmitt a Massachussetsi Táplálkozáskutató Intézet szakértője szerint megállapítható az a tény, hogy az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírok a „jó” zsírok kategóriájába sorolhatók, valamint a telített zsírok is alkalomszerűen fogyaszthatók. A transzzsírokat azonban nyugodt szívvel kerüld el a koleszterin szintet megemelő hatásuk miatt! A transzzsírok rendszeres fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat generálhat, többek közt a szívroham és stroke kockázatát is megduplázza!

Hogyan tudhatod, hogy milyen ételek milyen zsírokat tartalmaznak?

Az általános szabály az, hogy azok a zsírok, amelyek szobahőmérsékleten is folyékony halmazállapotúak maradnak, azok egészségesebbek. Tehát a margarin nem túl jó választás, viszont, például az olíva olaj tökéletes lehet. Az egyszeresen telítetlen zsírforrásba tartozó élelmiszerek még a diófélék, magok és az avokádó is. Reggel a zabpelyhedbe nyugodtan dobj egy marék magkeveréket vagy bolondítsd meg a régi saláta receptedet egy avokádóval kiegészítve. Vajkrém helyett is kitűnő szendvics feltét lehet az avokádó!

A többszörösen telítetlen zsíroknak két nagy csoportja van, az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak. Az előbb említett két csoport közül az Omega-3 zsírsavak a kiemelten fontosak. Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb táplálékok közé a tengeri halak tartoznak. Heti minimum egy alkalommal bátran iktass be egy halvacsorát. Nagyon értékes fehérjeforrás, amellett, hogy tele van Omega 3 zsírsavakkal.

Telített zsírok közé a vörös húsok, kókuszolaj, pálmaolaj és a tejtermékek legtöbbje (vaj, tej stb..) tartozik. Ezektől sem kell elzárkóznod viszont arra ügyelj, hogy a diétád maximum 10%-át tegyék ki ezek a táplálékok.

Zsírok diétában

És végül nézzük a transzzsírokat!

Sajnos nem túl egészségesek ezek a mesterségesen előállított részben növényi, részben szintetikus zsírok. Az előállításuk során hidrogenizálják a különböző növényi olajakat, így egy természetellenes zsírt alkotnak, amivel az előre gyártott termékek élettartamát tudják növelni. A legtöbb készételben és péksüteményben, cukrászati termékben, margarinban megtalálhatóak. A legjobb ezeket a zsírokat teljesen kihagyni az étkezéseidből!

Nem kell tehát félned a jó zsíroktól, csak tanuld meg megkülönböztetni őket! Sokszor a diétád is elbukhat rajta, akkor is, ha teljesen kizárod a táplálkozásodból a zsírokat!

egeszseges-zsirok-dietaban

 

Miklós Krisztina

Miklós Krisztina

Az 'International Sporttrainer Academy'' által kibocsátott, nemzetközi diplomával rendelkezem, emellett több éves tapasztalatom van személyre szabott edzés-és táplálkozási tervek készítésében. Remélem, hogy cikkeimmel neked is tudok segíteni elérni a céljaidat. Keress bizalommal, ha életmóddal kapcsolatos tanácsokra van szükséged.
Miklós Krisztina
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Zsírok pro és kontra
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (93% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Zsírok pro és kontra
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (93% pont)
795
Életmód, Fogyókúra
, ,