-+=
Olvasási idő: 2 perc

Volt már szó az inzulinrezisztenciáról és cukorbetegségről is, ez inspirált arra, hogy elővegyek egy újabb témát, a fehér mérget, vagyis a fehér cukrot. Tudtad, hogy milyen könnyen kiváltható az alapélelmiszernek hitt fehér cukor a táplálkozásodban!?

Nem kell azt gondolnod, hogy vége az édességevésnek, és többet nem ehetsz egy jó csokitortát sem, ha a fehér cukor egészségtelennek minősül. Máris bebizonyítom, hogy a lehetőségek tárháza végtelen, csak győzz választani! Ma a hazai TOP 3 legismertebb természetes édesítőszereit válogattam egy csokorba.

Édesítőszer

Stevia, más néven a Jázminpakóca

Bármilyen meglepő, ez a növény az őszirózsafélék családjába tartozik és Dél-Amerikában terem. Őshazájában már évszázadok óta alkalmazzák édes levelei miatt fűszer és gyógynövényként. Az EU 2011 decemberében hagyta jóvá a Stevia édesítőszerként való használatát. Édes íze 300-szor erősebb a cukoréná, és nem alakul ki fogszuvasodás, elhízás, érelmeszesedés, magas vérnyomás és allergia a használata következtében. Sőt a vércukorszintre sincsen hatása. Így cukorbetegek, Inzulin-rezisztenciában szenvedők is bátran alkalmazhatják. Előnyeiként elmondható még, hogy javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, eltávolítja a felhalmozott méreganyagokat, normalizálja a vércukorszintet és stabilizálja a vérnyomást. Egyetlen “hibája”, hogy igen enyhe kesernyés utóíze érezhető ha önmagában fogyasztjuk.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Xilitol, avagy a Nyírfacukor

Először is nagy tévedés azt gondolni, hogy a xilit nyírfából lesz előállítva! Tény, hogy először a xilitet nyírfából nyerték ki, de azóta már kukoricarostból vonják ki ez a fajta cukoralkoholt. A Nyírfacukor mindössze egy találó magyar fantázianév. Ettől függetlenül igazak rá azok a jó tulajdonságok, amelyek miatt érdemesebb a fehér cukor alternatívájaként használni. A xilitol a fogak szempontjából a lehető legtökéletesebb választás mert: fogszuvasodás gátló hatású, hozzájárul az ásványi anyagok fogzománcba való beépüléséhez, mérsékli a szájszárazságot, lepedékképződés-csökkentő hatású, képes a torokba és a felső légutakba bejutó baktériumok kipusztítására. Mellékhatásaként ismert, hogy hasmenést és haspuffadást okozhat, de bebizonyított tény az is, hogy ez csak az első alkalmakkor tapasztalható tünet mert a gyomor képes alkalmazkodni és ennek következtében a kellemetlen tünetek idővel megszűnnek. Viszont a kutyák szervezete nem képes a xilitolt lebontani és súlyos következményekkel járhat ha a házi kedvenc xilitollal édesített ételt kapott! Erre érdemes odafigyelni!

Természetes édesítőszer

Eritritol

Az eritritol szintén egy természetes cukoralkohol, 60-80%-kal erősebb az édesítő ereje a hagyományos fehér cukorhoz képest. Glikémiás indexe: 0, tehát semmilyen hatással nincs az inzulintermelésre. Gátolja a gomba szaporodást, így a candida betegségben szenvedőknek ez a legjobb választás! Szintén elmondható, hogy nem jelent veszélyt a fogakra sem és abszolút mellékhatások nélkül fogyasztható. Kellemetlen utóíze sincs, így főzéshez, sütéshez, egyaránt kiválóan alkalmazható. Az EU 2003 óta engedélyezi édesítőszerként a használatát.

Érdemes mindegyik alternatívát letesztelned, ahhoz, hogy megtapasztalhasd, hogy neked melyik válik be a legjobban. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek a természetes édesítőszerek amellett, hogy megannyi pozitív hatást gyakorolnak az egészségedre, sokkal kevesebbet is fogyasztasz belőlük a magas édesítő erejük miatt, tehát gazdaságosabb a használatuk is.

edesitok

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!