Volt már szó az inzulinrezisztenciáról és cukorbetegségről is, ez inspirált arra, hogy elővegyek egy újabb témát, a fehér mérget, vagyis a fehér cukrot. Tudtad, hogy milyen könnyen kiváltható az alapélelmiszernek hitt fehér cukor a táplálkozásodban!?
Nem kell azt gondolnod, hogy vége az édességevésnek, és többet nem ehetsz egy jó csokitortát sem, ha a fehér cukor egészségtelennek minősül. Máris bebizonyítom, hogy a lehetőségek tárháza végtelen, csak győzz választani! Ma a hazai TOP 3 legismertebb természetes édesítőszereit válogattam egy csokorba.
Édesítőszer
Stevia, más néven a Jázminpakóca
Bármilyen meglepő, ez a növény az őszirózsafélék családjába tartozik és Dél-Amerikában terem. Őshazájában már évszázadok óta alkalmazzák édes levelei miatt fűszer és gyógynövényként. Az EU 2011 decemberében hagyta jóvá a Stevia édesítőszerként való használatát. Édes íze 300-szor erősebb a cukoréná, és nem alakul ki fogszuvasodás, elhízás, érelmeszesedés, magas vérnyomás és allergia a használata következtében. Sőt a vércukorszintre sincsen hatása. Így cukorbetegek, Inzulin-rezisztenciában szenvedők is bátran alkalmazhatják. Előnyeiként elmondható még, hogy javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, eltávolítja a felhalmozott méreganyagokat, normalizálja a vércukorszintet és stabilizálja a vérnyomást. Egyetlen “hibája”, hogy igen enyhe kesernyés utóíze érezhető ha önmagában fogyasztjuk.
Xilitol, avagy a Nyírfacukor
Először is nagy tévedés azt gondolni, hogy a xilit nyírfából lesz előállítva! Tény, hogy először a xilitet nyírfából nyerték ki, de azóta már kukoricarostból vonják ki ez a fajta cukoralkoholt. A Nyírfacukor mindössze egy találó magyar fantázianév. Ettől függetlenül igazak rá azok a jó tulajdonságok, amelyek miatt érdemesebb a fehér cukor alternatívájaként használni. A xilitol a fogak szempontjából a lehető legtökéletesebb választás mert: fogszuvasodás gátló hatású, hozzájárul az ásványi anyagok fogzománcba való beépüléséhez, mérsékli a szájszárazságot, lepedékképződés-csökkentő hatású, képes a torokba és a felső légutakba bejutó baktériumok kipusztítására. Mellékhatásaké
Természetes édesítőszer
Eritritol
Az eritritol szintén egy természetes cukoralkohol, 60-80%-kal erősebb az édesítő ereje a hagyományos fehér cukorhoz képest. Glikémiás indexe: 0, tehát semmilyen hatással nincs az inzulintermelésre. Gátolja a gomba szaporodást, így a candida betegségben szenvedőknek ez a legjobb választás! Szintén elmondható, hogy nem jelent veszélyt a fogakra sem és abszolút mellékhatások nélkül fogyasztható. Kellemetlen utóíze sincs, így főzéshez, sütéshez, egyaránt kiválóan alkalmazható. Az EU 2003 óta engedélyezi édesítőszerként a használatát.
Érdemes mindegyik alternatívát letesztelned, ahhoz, hogy megtapasztalhasd, hogy neked melyik válik be a legjobban. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek a természetes édesítőszerek amellett, hogy megannyi pozitív hatást gyakorolnak az egészségedre, sokkal kevesebbet is fogyasztasz belőlük a magas édesítő erejük miatt, tehát gazdaságosabb a használatuk is.