-+=
Olvasási idő: 2 perc

Ezek az aranyló, fahéjas gömbök mindig olyan hívogatóan kacagnak le rám a pékségek polcairól, és én rendre megállok egy kicsit, hogy elidőzzek előttük. Megcsodálom őket, ábrándozom, milyen lenne, ha kivételesen vennék pár darabot, a fennmaradó időben pedig emlékeztetem magam a cukor-, finomított búzaliszt- és zsírtartalmukra, gyorsan lebeszélem magam a megvételükről és búcsút intek nekik. Mindez persze nem annyira egyszerű, ha már megbűvöltek a szépségükkel a kis túrófánkok, ezért aztán feltett szándékom volt, hogy kitaláljak egy jó diétás fánk receptet, amit nyugodt szívvel elkészíthetek. A végeredménnyel elégedett vagyok;  puha, finom illatú, aranysárga fánkok születtek.

Hozzávalók:

  • 100 g sovány túró (krémes állagú! 0,2 %-os )
  • 1 közepes tojás
  • 10 g vaníliás Peak Delicious Whey
  • 25 g NoCarb Rost sütőmix
  • fél kávéskanálnyi sütőpor
  • kevés frissen reszelt citromhéj
  • vaníliarúd kikapart magja
  • tetszőleges édesítőszer (Dia-Wellness negyedannyit használtam)
  • EZ Coat olajspray vagy egyéb olaj a sütéshez

A fánkok bevonásához:

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

  • eritrit vagy egyéb kristály állagú édesítőszer
  • lapos evőkanál fahéj

A fánkok töltéséhez:

Elkészítés:

A krémes állagú túrót a tojással keverjük simára. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és keverjük csomómentes, egynemű tésztává. (Kezdetben a tészta sűrű, nyúlós, nokedliszerű.) 10 perc pihentetés után formázzunk tetszőleges nagyságú gömböket a tésztából. Ha még nagyon ragadna a kezünkhöz, gyúrjunk bele további 1-2 evőkanálnyi rostmixet, míg könnyen formázható, de még lágy tésztát kapunk. A sütéshez forrósítsunk fel egy serpenyőt, fújjuk ki olajsprével, vagy öntsünk bele egy vízszintes ujjnyi olajat. Süssük a gömböket aranybarnára. ( Mindkét sütési módszert kipróbáltam, olajsprével szárazabb lesz a végeredmény, növényi olajban sütve viszont igazi fánk jellegű és szerencsére a rostmixes tészta nem szív magába annyi olajat, mint egy búzalisztes, hagyományos kelt tészta. Próbáltam lemérni, és nagyjából 15-20 g olaj az, amit felszív a fánk, amit nem neveznék borzalmas mennyiségek, de ha valaki ezzel az eljárással készíti el a fánkokat, a plusz kalóriákkal számolnia kell. )

A forró olajból kivett golyókat azonnal hempergessük kristály állagú édesítő és fahéj keverékébe, így kapják meg a jellegzetes, édes-ropogós, aranybarna köntösüket a túrófánkok.

A képeken látható túrófánkokat nyomózsákba töltött cukormentes mogyorókrémmel töltöttem meg, de nagyon finomak savanyú, cukormentes baracklekvárral, vagy Walden Farms kalóriamentes szirupokkal is.

mogyorokremes-turofank-dietas

Túrófánk

Mogyorókrémes túrófánk

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.