Cukorral vagy édesítőszerrel iszod a teádat, kávédat? Melyik a jobb? Ki-ki meggyőződése szerint ad rá a választ, de hogy mennyire helytálló tényeken alapul a meggyőződés, lássuk!
Cukorbetegek számára szigorúan megszabott a fogyasztható szénhidrát napi mennyisége, így nem igazán van szabadságuk, amikor erről döntenek, de ha nem vagy cukorbeteg, akkor is megéri tisztában lenni, melyik édesítőszer a legjobb számodra.
Méz
Magas kalória-és szénhidráttartalmú, egyszerű cukrokra bomlik le, azaz ha fogyókúrázol, inkább ne használd! Arra külön ügyelj, ha mégis ezzel édesítesz, ne tedd forró teába, mert ilyenkor elbomlanak a benne található értékes enzimek.
A nyírfacukor
Ajánlott a hagyományos cukorral szemben, mert nagyon alacsony a glikémiás indexe, azaz nem okoz hirtelen és nagy vércukorszint-ingadozást. Ugyanakkor ez az ingadozás nem nulla, teljesen felesleges szénhidrátnak minősül, így nagyon profi reklámja ellenére én nem használnám.
Stevia
A stevia egy Dél-Amerikában őshonos növény (Stevia rebaudiana) leveléből előállított édesítő. Hőálló, édes íze sokszorosa a répacukornak. Mellékíze miatt eritrittel keverik. 0 kalóriás. Biztonságosnak tekinthető a mai ismereteink szerint.
Teába és kávéba, milyen édesítőszert használj és mennyit?
Mindent mértékkel és olyat, amelynek nincs vércukoremelő hatása. Ezek a mesterséges édesítőszerek. A négy legismertebb mesterséges édesítőszer a szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartám.
Az aszpartám a legkevésbé „mesterséges” édesítőszer, miután két aminosavat tartalmaz, és nagyon kevés elég belőle, tekintettel arra, hogy az édesítőereje a cukornál 200-szor nagyobb. Semmilyen bizonyítható összefüggést nem találtak eddig a daganatok kialakulása és az aszpartam közt, holott állandó vizsgálat tárgya, és el is terjedt a köztudatban ez a negatív hatása.
Ugyanezek mondhatóak el az aceszulfám-K-ról is, azaz kb. 200-szor édesebb a cukornál, és szintén nem sikerült bizonyítani a rákkeltő hatását.
Ciklamát: emberekben a daganatkeltő hatás nem bizonyított.
Szacharin: bizonyos mértékben fokozza az inzulinelválasztást, így érdemes nem ezt az édesítőszert választani. Vizsgálatok szerint a szacharin összefüggésben áll a hasi hízással, és a glükóz intolerancia teszt eredményeinek a romlásával.
Zárásképpen pár szó a diétás csokoládékról, desszertekről!
Általában fruktózzal édesített termékekről van szó. Csupán mert diétás, nem szabad belőlük 5-10 dkg-ot egyszerre megenni. Ha édes ízre vágysz, jobban teszed, ha saját magadnak sütsz egészséges alapanyagokból, édesítőszerekkel süteményeket, palacsintát, krémeket készítesz. Akkor nem fogsz mellé, az biztos.
Mi a helyzet a gyümölcsökkel, gyümölcscukorral?
Megfelelő édes íz a cukorbeteg és a diétázó étrendjében a gyümölcs, természetesen a szénhidráttartalom figyelembevétele mellett, ráadásul rosttartalmam révén anyagcsere fokozó is.
Sok a tévhit édesítőszer fronton, én is többször hallom, hogy inkább cukorral esznek, mert az természetes legalább és nem rákkeltő. Nos, a cukor rákkeltő hatása viszont bizonyított!
Édesítőszerek
Édesítőszerek és cukorhelyettesítők
Források:
Mérillon, Jean-Michel, Ramawat, Kishan Gopal (Eds.) – Sweeteners
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Látogassunk el egy kicsit a édesítőszerek világába" című cikkhezÉn tejet teszek a kávéba a csersav miatt!:):):):)